Ministerul Finanţelor a decis completarea Codului Fiscal şi a Legii contabilităţii

S.B.
Macroeconomie / 4 februarie 2021

Ministerul Finanţelor a decis completarea Codului Fiscal şi a Legii contabilităţii

În urma consultărilor cu mediul de afaceri, Ministerul Finaţelor a lansat astăzi un proiect de modificare şi completare a Codului Fiscal şi a Legii contabilităţii, potrivit unui comunicat remis redacţiei. Deciziile sunt după cum urmează:

Revizuirea sferei de aplicare a nedeductibilităţii cheltuielilor înregistrate de contribuabilii plătitori de impozit pe profit ca urmare a unor tranzacţii efectuate cu o persoană situată într-un stat care este inclus în Lista jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale. Regim fiscal specific se aplica doar statelor listate în anexa I.

Măsura este corelată cu modul de implementare a măsurilor defensive de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Clarificarea modului de determinare a ponderii cifrei de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcţii în cifra de afaceri totală, în cazul entităţilor care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor atât pe teritoriul României cât şi în străinătate. Prin modificare se clarifică modul de stabilire a indicatorului cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcţii care cuprinde numai veniturile din activitatea desfăşurată pe teritoriul României, precum şi a indicatorului cifra de afaceri totală care cuprinde atât veniturile din activitatea desfăşurată pe teritoriul României, cât şi în afara României.

Clarificarea şi reglementarea explicită a regimului fiscal aplicabil valorii nominale a tichetelor cadou primite de persoanele fizice care obţin venituri de natura salariala. În acest sens se precizeaza tratamentul fiscal aplicabil tichetelor cadou acordate persoanelor fizice de către angajatori/plătitori, în afara evenimentelor mentionate explicit de Codul fiscal;

Clarificarea tratamentului fiscal aplicabil avantajelor de natură salarială neimpozabile şi care nu se cuprind în baza de calcul al contribuţiilor sociale în cazul celor primite în baza unor legi speciale şi/sau finanţate din buget

Măsura vizează neimpozitarea şi neincluderea în baza de calcul al contribuţiilor sociale a contravalorii serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului de odihnă, pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora acordate de angajator, în măsura în care valoarea totală, într-un an fiscal, nu depăşeşte nivelul unui câştig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate.

Se propune pentru anul 2021 ca termenul de depunere a declaraţiei anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică şientităţi supuse regimului transparenţei fiscale să fie până la data de 15 martie 2021, inclusiv. În cadrul aceluiaşi termen se propune pentru asociatul desemnat obligaţia transmiterii către fiecare membru asociat a informaţiilor referitoare la venitul impozabil/venitul net/pierderea ce îi revine corespunzător cotei de distribuire din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii sau corespunzător cotei de participare, conform contractului de asociere, după caz.

Reglementarea cadrului de aplicare a sistemului TVA la încasare în noile condiţii prevăzute de Legea nr. 296/2020, respectiv prin raportare la noul plafon de 4.500.000 lei şi cu posibilitatea exercitării opţiunii pentru aplicarea sistemului oricând în cursul anului, prin modificarea corespunzătoare a articolelor din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal care fac trimitere la vechiul plafon.

Măsura elimină neclarităţile prevederilor legale pentru aplicarea sistemului TVA la încasare.

Menţionarea expresă în aria de aplicabilitate a prevederilor Legii contabilităţii nr. 82/1991 a unor categorii de entităţi. Această măsură asigură corelarea cu prevederile Codului fiscal, prin cuprinderea în aria de aplicabilitate a prevederilor legii contabilităţii a persoanelelor juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente în România, precum şi persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România.

Reglementarea, la nivelul legii contabilităţii, a categoriilor de informaţii care au caracter public, precum şi a condiţiilor în care Ministerul Finanţelor poate încheia protocoale având ca obiect transmiterea unor asemenea informaţii. Această măsură are în vedere operaţionalizarea transmiterii de către Ministerul Finanţelor a unor date cuprinse în situaţiile financiare anuale/raportările contabile anuale existente în baza de date a ministerului, în baza unor protocoale de colaborare, potrivit comunicatului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Gica,

    mai bine termina Bugetul pe 2021 ca sunteti jalnici

    faceti totul pe dos! 

    Termina consultarea dupa expirarea termenului de depunere a declaratiei 204 si 223 care este 15.02.2021 . Si utunci avem tangou degeaba.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb