Ministerul Finanţelor ia în calcul o creştere economică sub 3% în 2009

A.G.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 ianuarie 2009

Programul anticriză ar trebui să fie finalizat până pe 22 ianuarie.

Programul anticriză ar trebui să fie finalizat până pe 22 ianuarie.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) ia în calcul o creştere economică sub trei la sută în acest an, conform datelor prezentate ieri de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, în cadrul reuniunii Grupului de lucru pentru programul anticriză, a declarat ieri, Vasile Marica, liderul federaţiei sindicate SED LEX a funcţionarilor publici.

Grupul de lucru a stabilit ieri ca programul anticriză să fie finalizat până pe 22 ianuarie, iar măsurile specifice, care vor fi incluse în bugetul pe 2009, să fie analizate de trei comisii de specialitate (grupuri de lucru) - pentru probleme economice, pentru probeleme de muncă şi pentru probleme bancare.

Potrivit lui Adrian Izvoranu, reprezentantul Confederaţiei Patronale a Industriei, Serviciilor şi Comerţului din România, partenerii sociali au propus peste 100 de măsuri care vizează, în principal, relansarea economică şi finanţarea creşterii economice şi a deficitului bugetar şi protecţia socială.

Preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că BNR şi ARB şi-au arătat disponibilitatea pentru măsuri concrete de îmbunătăţire a mecanismelor care să le permită întreprinderilor să depăşească situaţia de criză.

Liderul sindical a spus că, în ce priveşte majorările salariale, trebuie să existe un echilibru astfel încât să fie păstrate puterea de cumpărare a populaţiei şi pieţele interne.

Pe de altă parte, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a criticat setul de măsuri propuse de bănci, despre care a afirmat că denotă ,,un comportament bolnav". Costin este nemulţumit de poziţia băncilor, care "nu se implică în susţinerea economiei reale şi încearcă să mute riscul şi garanţiile către Guvern şi BNR".

Liderul BNS a afirmat că printre propunerile băncilor pentru programul anticriză nu se regăsesc angajamente, ci doar solicitări, cum ar fi reducerea rezervelor minime obligatorii şi a dobânzii de politică monetară, garantarea operaţiunilor interbancare, acceptarea de către BNR în garanţie a titlurilor emise de state UE, majorarea fondurilor de garantare şi a fondurilor Eximbank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb