Ministerul Finanţelor listează la BVB cinci emisiuni de titluri de stat FIDELIS de aproape 1,5 miliarde lei

F.D.
Piaţa de Capital / 9 octombrie 2023

Ministerul Finanţelor listează la BVB cinci emisiuni de titluri de stat FIDELIS de aproape 1,5 miliarde lei

Ministerul Finanţelor (MF) a atras 534,8 milioane lei şi, respectiv, 191,3 milioane euro (valori însumând aproape 1,5 miliarde lei - 300 milioane euro) prin a treisprezecea oferta primara de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulata în ultimii patru ani prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), conform unui comunicat de presă al instituţiei.

Potrivit sursei citate, valoarea celor 13 runde de finanţare derulate în ultimii patru ani la BVB de către Ministerul Finanţelor a depăşit 22 miliarde lei (4,5 miliarde euro).

"Încheiem o noua emisiune Fidelis cu rezultate bune, se pare că romanii oferă credit titlurilor de stat, care sunt considerate printre cele mai sigure metode de a investi şi oferă randamente competitive. De asemenea, sunt şi vor rămâne neimpozabile. Nu am putut să nu remarc faptul că prin aceasta mişcare iniţiată de Morning Glory, Rock FM, la care s-a alăturat şi Ministerul Finanţelor şi încearcă în mod concret să şuştină solidaritatea, se creează deja o comunitate de donatori-investitori. Oameni educaţi financiar care vor să îşi protejeze economiile şi care s-au unit într-un scop nobil. 1.037 donatori au investit în prima ediţie, apoi 1.293, acum 1.319. Specialiştii ne spun că sângele donat anul acesta de către investitorii Fidelis vă salva peste 10.000 de vieţi", a declarat Marcel Bolos, Ministrul Finanţelor.

"Succesul ofertei ne bucura în primul rand pentru că vedem un interes ridicat al romanilor atât pentru alocarea resurselor financiare către titlurile de stat, cât şi pentru contribuţia lor la susţinerea sistemului sanitar prin donarea de sânge. Cele 22 miliarde lei plasate de romani în titlurile de stat Fidelis în ultimii patru ani demonstrează o atenţie mai mare a romanilor la administrarea banilor lor şi, totodată, încrederea acestora în Statul Roman. Acest succes se datorează investitorilor şi întregii echipe implicata în derularea ofertei, respectiv Ministerul Finanţelor, consorţiul de intermediere şi Rock FM. Aceştia au demonstrat că romanii au sânge de investitor şi donator", a declarat Radu Hangă, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Oferta primara de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediata de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie), precum şi Alpha Bank Romania, Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin 11 participanţi eligibili, arată sursa citată.

În comunicatul instituţiei se mai menţionează că: "În cadrul acestei oferte, derulata în perioada 18 septembrie - 3 octombrie, romanii au plasat aproape 13.500 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tot titlurile mai vechi, cu dobanda mai mare sunt mai interesante.

    Pe euro la 5 ani, in primele minute de la deschidere, a fost o tranzactie la 10% din valoarea nominala, 129 titluri la 10.5. Cred ca a fost o eroare. Inainte fusesera alte doua tranzactii cu cantitati la fel de mari la 100.5.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb