Terenul pe care se construieşte aeroportul din Braşov devine o enigmă de la o zi la alta, ţinând cont că demnitarii mai scot la iveală din "dedesubturile" legislative ale demersului prin care acest teren a intrat în proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean Braşov, pentru prima dată, prin Ordonanţa nr. 41 din 2007 şi apoi s-a dat totul peste cap.
Astfel, deputatul Gabriel Andronache a precizat că referitor la soluţia juridică propusă pentru clarificarea acestei situaţii (soluţie care urmează să fie dezbătută săptămâna viitoare de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională) şi Ministerul Justiţiei a transmis un punct de vedere în care se precizează că în prezent acel teren este în proprietatea publică a judeţului Braşov şi administrarea Consiliului Judeţean Braşov. "Practic terenul nu a ieşit din administrarea judeţului. Deşi lucrurile sunt clare, este nevoie de parafarea unui nou act normativ care să clarifice toate aceste aspecte, astfel încât să nu mai apară alte impedimente în ceea ce priveşte proprietatea pe acest teren", a precizat deputatul braşovean.
• De ce mai este necesară aprobarea altei legi?
Acesta a explicat faptul că la ora actulă sunt în vigoare două legi referitoare la acest aspect. Gabriel Andronache a subliniat: "Ministerul Justiţiei a precizat faptul că terenul nu a plecat din patrimoniul Consiliului Judeţean, dar Consiliul a procedat corect să aştepte clarificarea din punct de vedere legal. Acest punct de vedere al Ministerului Justiţiei a fost dat pe baza unor decizii ale Curţii Constituţionale, care s-a pronunţat asupra unor speţe asemănătoare cum este, de exemplu, speţa referitoare la transmiterea cinematografelor din patrimoniul statului în cea a autorităţilor locale. După ce aceste săli de cinema au fost transmise autorităţilor locale, în 2011, s-a emis o nouă ordonanţă care prevedea că acestea reinrtă în patrimoniul statului. CCR a dat un verdict în acest caz prin care spunea că se încalcă principiul securităţii juridice şi a fost declarată neconstituţională ordonanţa emisă în 2011. Astfel, în cazul terenului aeroportului, Ordonanţa 41/2007 trebuia pusă în acord cu aceste decizii ale Curţii Constituţionale. Legea emisă în 2015 trebuia să clarifice aceste aspecte, dar nu a făcut-o, iar acum trebuie să clarificăm faptul că există un singur titlu de proprietate pe acel teren pe baza Ordonanţei 41/2007". Acesta a subliniat faptul că punctul de vedere al Ministerului Justiţiei nu produce efecte juridice, dar este în favoarea modificărilor legislative care vor fi votate acum de deputaţi.