MINISTERUL MEDIULUI: "Acordurile de mediu pentru Chevron interzic exploatarea experimentală prin fracturare hidraulică"
ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 23 octombrie 2013
Proiectele Chevron pentru care au fost emise acordurile de mediu în judeţul Vaslui propun numai lucrări de explorare în vederea evaluării potenţialului de hidrocarburi din zonă, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului. Ei ne-au declarat că acordurile de mediu acordate interzic lucrări de exploatare experimentală prin fracturare hidraulică.
Întrebaţi de ziarul BURSA care sunt riscurile asociate etapei de explorare a gazelor de şist, oficialii ministerului nu ne-au oferit un răspuns clar, ci doar ne-au precizat că "aceste proiecte de explorare presupun numai măsurători geofizice în sondă şi extragere carote în urma forării - şi nu fracturare hidraulică".
Ei au adăugat: "Scopul etapei de explorare este acela de a descoperi dacă există resurse de hidrocarburi, prin forarea de sonde (convenţionale), similare miilor de sonde forate pe teritoriul ţării noastre. Fiecare dintre acordurile de mediu emise are la bază evaluarea de impact de mediu (EIA). Subliniem, de asemenea, că, deşi nu este menţionată ca fiind obligatorie în legislaţia în vigoare, procedura de încadrare EIA (de evaluare a impactului asupra mediului) a fost solicitată de Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice companiei operatoare, tocmai pentru a se lua măsuri suplimentare de protecţie a mediului".
Pentru executarea lucrărilor de explorare hidrocarburi, Chevron a obţinut acorduri de mediu (vezi fişierul ataşat), în care sunt prevăzute măsuri şi condiţii foarte stricte de realizare a proiectelor, în siguranţă pentru mediu, mai afirmă reprezentanţii ministerului de resort. Astfel, ei susţin că firmei americane i s-au impus măsuri pentru protejarea mediului aplicabile în fiecare moment al desfăşurării proiectului de explorare, respectiv în timpul realizării platformei de lucru şi a drumului de acces, în timpul perioadei de foraj a sondei de explorare, precum şi în etapa de închidere/dezafectare şi reabilitare a terenului. "Aceste obligaţii detaliate privesc protejarea apei, aerului, solului şi subsolului, gestionarea deşeurilor (cu accent pe reducerea şi/sau reciclarea acestora), respectarea limitei de zgomot şi minimizarea vibraţiilor, conservarea peisajului, protejarea comunităţilor locale. Acordurile mai prevăd ca, în cazul în care apar noi prevederi legislative la nivelul Uniunii Europene sau la nivel naţional, acestea să fie armonizate prin aplicarea noilor prevederi legale", conform sursei citate.
În conformitate cu prevederile Legii mediului, Garda Naţională de Mediu, prin comisariatele judeţene, este autoritatea competentă pentru verificarea respectării măsurilor prevăzute în acordurile de mediu.
Potrivit Ministerului Mediului, Chevron a obţinut acorduri de mediu pentru forarea a trei sonde de explorare în judeţul Vaslui - localităţile Popeni, Păltiniş şi Siliştea.