Pungile oxo-degradabile, fabricate din plastic obişnuit îmbogăţit cu aditivi ce declanşează dezintegrarea plasticului, dar care conţin de multe ori şi metale grele, comercializate în România nu vor mai fi scutite de ecotaxa de 20 bani, potrivit unui ordin al Ministerului Mediului, informează NewsIn.
Pentru a fi considerate biodegradabile şi, implicit, scutite de la plata ecotaxei, pungile produse sau importate vor trebui să se conformeze standardului românesc de clasificare a materialelor biodegradabile folosite la fabricarea sacoşelor, SR EN 13432, armonizat cu cel european EN 13432, conform noului ordin al ministerului mediului, publicat în Monitorul Oficial.
Până în prezent niciun material oxo folosit la fabricarea sacoşelor nu a demonstrat respectarea acestui standard în urma unor analize în laboratoare certificate.
"De săptămâna aceasta, doar pungile care fac dovada biodegradabilităţii conform standardului SR EN 13432 mai scapă de ecotaxă. Toate sacoşele oxo-degradabile trebuie de acum taxate la 0,20 lei bucata", informează comunicatul transmis de organizaţia de mediu Agent Green.