Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a scos la licitaţie contractul de servicii pentru realizarea programului privind "Dezvoltarea şi optimizarea Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului din România", potrivit unui anunţ publicat pe SEAP.
Valoarea totală a proiectului este de 90,3 milioane de lei cu TVA (20,4 milioane de euro) şi presupune achiziţia unor staţii de monitorizare, centre locale de date şi panouri de informare a publicului, precum şi a unor servicii de optimizare a echipamentelor de laborator. Firmele care doresc să participe la licitaţia deschisă îşi pot depune candidaturile până pe 19 noiembrie.
România trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40%, până în 2030 şi să realizeze investiţii în eficienţa energetică şi energia regenerabilă, a declarat, recent, Jian Xie, expert de mediu al Băncii Mondiale.
Domnia sa a precizat: "Nimeni nu este imun la schimbările climatice. România are emisii substanţiale de gaze cu efect de seră şi mai există mult loc pentru îmbunătăţiri. Trebuie să înţelegem situaţia curentă şi care sunt tendinţele climatice, iar, mai apoi, Banca Mondială va putea ajuta guvernul să elaboreze măsuri de contracarare a acestor emisii".
Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) cuprinde 142 de staţii automate de monitorizare a calităţii aerului şi 17 staţii mobile, la nivel naţional, potrivit datelor Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.