Ministerul Muncii a revocat înregistrarea conflictului de interese deschis, luna trecută, de sindicatele din ArcelorMittal Galaţi, în urma unei plângeri a companiei siderurgice, ministerul apreciind că părţile nu s-au aflat într-o negociere salarială obligatorie, ci într-una voluntară. "Înregistrarea conflictului de interese a fost revocată de Ministerul Muncii, astfel că acest conflict nu mai are obiect şi, deci, nu mai există", a anunţat, ieri, directorul Direcţiei Judeţene de Muncă de la Galaţi, Olimpia Ralea, citat de NewsIn.
Secretarul de stat, Denisa Oana Pătraşcu a declarat, ieri, că această decizie a fost luată de minister în urma unei plângeri prealabile depuse de conducerea companiei siderurgice şi a explicat motivul pentru care a fost luată această hotărâre. "Contractul colectiv de muncă al combinatului ArcelorMittal Galaţi, negociat în 2007 şi cu aplicabilitate de 12 luni, expiră în iunie 2008, iar negocierile pentru următoarele 12 luni pot începe cu o lună sau două înainte, adică de la 1 mai. Atunci ne vom afla în condiţiile unei negocieri obligatorii. Acum, însă, ne aflăm în condiţiile unei negocieri voluntare, fapt care împiedică declanşarea conflictului de interese", a explicat secretarul de stat Denisa Oana Pătraşcu.
Potrivit directorului Direcţiei Judeţene de Muncă, sindicatele din combinatul gălăţean au acum o singură variantă: aceea de a ataca în instanţă decizia Ministerului Muncii.
Sindicaliştii se arată, însă, mult mai vehemenţi. Vicepreşedintele Solidaritatea, Ilinca Diaconu, a declarat, ieri, că sindicatul intenţionează să depună plângeri penale împotriva ministrului Paul Păcuraru şi a secretarului de stat Denisa Pătraşcu, semnatarul documentului. "Vom face plângeri penale împotriva ministrului Paul Păcuraru şi a secretarului de stat Denisa Oana Pătraşcu pentru abuz în serviciu şi pentru nerespectarea drepturilor salariaţilor", a declarat Ilinca Diaconu.
Viceliderul Solidaritatea a apreciat că actul administrativ eliberat de minister "nu are valoare juridică" şi "este ilegal, incorect şi criminal". În plus, Diaconu l-a numit pe ministrul Muncii, Paul Păcuraru, "un duşman al salariaţilor din întreaga ţară" şi a ameninţat că siderurgiştii gălăţeni vor protesta "la uşa lui".
Sindicatele şi administraţia combinatului ArcelorMittal Galaţi au început, în decembrie 2007, negocierile asupra contractului colectiv de muncă aplicabil în 2008. La discuţii au participat patru mari forţe sindicale: Solidaritatea, Uniunea Teritorială a Sindicatelor Libere (de la Căi Ferate Uzinale), Uniunea Sindicatelor Independente "Forum" (a personalului TESA) şi Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor-Metarom, reprezentată de opt sindicate uzinale.
În cursul celor 60 de zile alocate de lege tratativelor de acest gen, liderii sindicali şi oficialii administraţiei nu au ajuns, însă, la un acord privind creşterile salariale aplicabile în acest an muncitorilor din combinat. Sindicatul Solidaritatea solicită majorarea fondului de salarii al companiei cu 25% şi creşterea salariului fiecărui angajat cu 275 de lei, dublarea sporului pentru week-endurile lucrate de la 25% la 50% şi majorarea cuantumului primelor de la 120 la 300 de lei. Celelalte organizaţii sindicale solicită creşterea salariilor cu 150 de lei. În schimb, patronatul oferă o creştere salarială de 9,5%, dar nu mai puţin de 90 de lei pentru fiecare muncitor.
În aceste condiţii, sindicatele au deschis conflictul de interese şi, pentru a spori presiunea pe patronat, au pichetat intrările pe platforma siderurgică şi au susţinut un miting de protest în faţa porţii principale a combinatului. Între timp, administraţia a deschis două procese: unul prin ordonanţă preşedinţială, în care a cerut instanţei să suspende conflictul de interese deschis în unitate, şi altul pe fond, în care a solicitat instanţei să declare ilegal acest conflict. La cererea sindicatelor, Tribunalul Galaţi a trimis la Curtea Constituţională ambele dosare.
În declaraţiile de până acum, liderii Solidaritatea au anunţat că aşteaptă să strângă 10.000 de semnături de la salariaţii companiei înainte de a începe greva, pentru a fi siguri de susţinerea muncitorilor. Până acum, Solidaritatea a strâns până la 6.500 de semnături, ceea ce reprezintă aproape jumătate din numărul total de salariaţi - 13.700. De asemenea, liderii Solidaritatea au anunţat că vor organiza o adunare generală în faţa porţii principale a combinatului, luni după-amiază, când se vor consulta cu membrii de sindicat pentru a hotărî data de declanşare a grevei. În funcţie de aceasta, liderii sindicali vor intensifica eforturile de strângere de semnături prin uzinele de pe platforma siderurgică.
Anul trecut, administraţia şi sindicatele din combinatul ArcelorMittal Galaţi au convenit asupra contractului colectiv de muncă la patru luni şi jumătate de la startul tratativelor, după mai multe tentative eşuate de conciliere, proteste spontane ale muncitorilor şi o grevă generală care a durat trei zile. Documentul, semnat în vara lui 2007, este încă în vigoare şi va expira în luna iunie.
În prezent, salariul minim în combinatul ArcelorMittal Galaţi este de 610 lei.
ArcelorMittal este cea mai mare companie de oţel din lume, având 330.000 de angajaţi în peste 60 de ţări. În România, compania deţine combinatele de la Hunedoara şi Galaţi, producătorii de ţevi din Roman şi Iaşi, precum şi operatorul portuar Romportmet Galaţi.