Ministerul Muncii si Justiţiei Sociale clarifică şi demontează ultimele manipulări exersate în spaţiul public şi printre angajaţii instituţiei de către conducerea Societăţii Române de Televiziune (SRTV) şi sindicatul său de casă, potrivit unui comunicat al MediaSind TVR.
Printr-un comunicat de presă transmis în 31 iulie, conducerea TVR susţinea că SRJ MediaSind nu deţine personalitate juridică, adică este o organizaţie - fantomă întrucât nu figurează în Registrul Judecătoriei sectorului 1 şi că, potrivit părerii unor funcţionari de la Ministerul Muncii, organizaţia nu are dreptul să deschidă filiale în SRTV. Imediat după publicarea acestui comunicat, consilierul pe probleme juridice a preşedintelui director - general, precum şi conducerea sindicatului SPUSTv au transmis informaţii false angajaţilor Televiziunii Naţionale, susţinând ilegalitatea funcţionării MediaSind TVR.
Conform comunicatului, "ca urmare a acestei situaţii, care va atrage nişte răsunderi penale, Biroul Executiv al SRJ MediaSind a oferit o reacţie publică, prin care a condamnat mijloacele securiste folosite de conducerea TVR în scopul manipulării opiniei publice, prezentând, totodată, dovezile privind legalitatea funcţionării organizaţiei".
Reprezentanţii MediaSind precizează că, din respect pentru adevăr şi moralitate, au solicitat clarificări Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, instituţie care, prin secretarul de stat Ionel Muscalu a demontat diversiunile administraţiei SRTV, arătând că SRJ MediaSind are dreptul să-şi reprezinte membrii din filiala MediaSind TVR, că are dreptul să încaseze cotizaţia sindicală, că are dreptul să deţină reprezentativitate dacă obţine numărul necesar de membri şi, în caz contrar, are dreptul să mandateze federaţia la care este afiliată să negocieze contractul Colectiv de Muncă din TVR.
În concluzie, MediaSind TVR are calitatea de partener social în SRTV, în conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2011 a Dialogului Social.
"Având în vedere situaţia creeată de conducerea TVR prin dezinformarea opiniei publice în scopul susţinerii unor interese de grup, care se adaugă repetatelor încălcări a prevederilor legale de către conducerea SRTV împreună cu câţiva jandarmi sindicali ai şefei TVR, Sindicatul Român al jurnaliştilor MediaSind - Filiala TVR solicită Consiliului de Administraţie al SRTV să sesizeze deîndată instituţiile abilitate pentru a cerceta şi sancţiona faptele reclamate de partenerul social din instituţie, MediaSind TVR", se mai notează în comunicat.
Totodată, SRJ MediaSind solicită CA să aprobe difuzarea în spaţiul public a unui comunicat de presă prin care instituţia îşi cere scuze publicului şi partenerului social cu privire la campania de manipulare şi dezinformare promovată de administraţia Gradea.
SRJ MediaSind reitearează pe această cale solicitarea făcută Parlamentului României şi susţinută de principalele organizaţii naţionale şi internaţioanle, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, Confederaţia CNSLR-Frăţia, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi UNI Global de demitere, în regim de urgenţă, a doamnei Doina Gradea din funcţia de preşedinte - director general al SRTV şi numirea în fruntea celei mai mari instituţii de media a unor profesionişti care respectă angajaţii şi meseria de jurnalist.
Întrebare MediaSind: 1. Prin Sentinţa nr. 3486 din 13.04.2017 pronunţată în Dosarul nr. 5578/303/2017 s-a admis fuzionarea SRJ MediaSind cu Sindicatul TVR Sind - organizaţie constituită la nivelul Societăţii Române de Televiziune. În aceste condiţii, organizaţia noastră are dreptul să-i reprezinte în faţa angajatorului pe noii membri de sindicat rezultaţi din fuziune?
Răspuns Ministerul Muncii: 1. Organizaţia dumneavoastră are dreptul să reprezinte membrii rezultaţi din fuziune, având în vedere prevederile art. 28 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, conform căruia, organizaţiile sindicale apără drepturile membrilor lor, ce decurg din legislaţia muncii, statutele funcţionarilor publici, contractele colective de muncă şi contractele indicviduale de muncă, precum şi din acordurile privind raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici, în faţa instanţelor judecătoreşti, organelor de jurisdicţie, a altor instituţii sau autorităţi ale statului, prin apărători proprii sau aleşi.
Întrebare MediaSind: În condiţiile arătate mai sus, angajatorul are obligaţia, în conformitate cu prevederile art. 2 din Legea nr. 1/2016 să reţină şi să trimită în contul organizaţiei noastre cotizaţia noilor membri afiliaţi, în baza acordului de voinţă al acestora?
Răspuns Ministerul Muncii: În baza acordului de voinţă al membrilor sindicatului, angajatorul reţine şi virează în contul organizaţiei sindicale cotizaţia noilor membri, în conformitate cu prevederile art. 24 alin. 1 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Întrebare MediaSind: SRJ MediaSind are dreptul să negocieze contract colectiv de muncă în această unitate în cazul în care obţine sentinţă de reprezentativitate, sau, în caz contrar, poate acorda mandat de negociere pentru CCM la nivel de SRTV federaţiei reprezentative la nivel de sector la care este afiliat?
Răspuns Ministerul Muncii: Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind este reprezentativ la nivelul SRTV dacă prezintă hotărâre judecătorească de dobândire a reprezentativităţii la nivelul acestei instituţii, conform prevederilor art. 221 alin. 1 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În situaţia în care la nivelul unităţii nu există sindicat reprezentativ, dar există sindicat afiliat federaţiei sindicale reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de către reprezentanţii federaţiei sindicale, la solicitarea şi în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii aleşi ai angajaţilor, în conformitate cu prevderile art. 135 alin 1 lit.a) din Legea nr. 62/2011, legea dialogului social republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Întrebare MediaSind: Având în vedere faptul că Statutul SRJ MediaSind, aprobat de către instanţa de judecată, permite crearea de filiale (grupe sindicale) fără personalitate juridică în cadrul instituţiilor/compartimentelor unde are membri afiliaţi, organizaţia are dreptul să-i reprezinte în raport cu angajatorul în calitate de partener social, în conformitate cu prevederile art. 1 lit. a şi b din Legea nr. 62/2011?
Răspuns Ministerul Muncii: Conform celor menţionate şi la punctul 1, în conformitate cu prevederile art. 28 din legea nr. 62/2011, a dialogului social republicată, cu modificările şi completările ulterioare, organizaţia dumneavoastră are dreptul de a reprezenta şi apăra drepturile membrilor.