Ministerul Sănătăţii a luat măsurile necesare legate de Ebola

V.B.
Companii #Sănătate / 9 august 2014

Ministerul Sănătăţii a luat măsurile necesare legate de Ebola

Ministerul Sănătăţii (MS) a luat măsurile necesare pentru gestionarea aspectelor legate de ridicarea nivelului de alertă faţă de îmbolnăvirile cu virusul Ebola, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Comisiei Europene (CE).

"Având în vedere experienţa din cazul altor boli transmisibile (SARS, gripă pandemică etc), Ministerul Sănătăţii a revizuit procedurile existente şi a inclus proceduri suplimentare recomandate de către OMS şi Comitetul pentru Securitate în Sănătate al CE. Aceste proceduri vor fi transmise autorităţilor de sănătate publică şi altor instituţii pe măsură ce sunt validate. România are capacitatea medicală de a acţiona în cazul apariţiei unor cazuri de infectare cu febra hemoragică de tip Ebola", se arată într-un comunicat publicat ieri pe site-ul ministerului.

OMS susţine că evaluarea de risc pentru Europa este redusă, iar probabilitatea apariţiei infecţiei de febră hemoragică de tip Ebola pe teritoriul României este scăzută, aminteşte MS.

Reprezentanţii ministerului, experţi ai Institutului National pentru Sănătate Publică, ai Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au participat ieri la o audioconferinţă organizată de OMS, Centrul pentru Securitate în Sănătate al CE. Domeniile specifice care au fost luate în discuţie se referă la implicarea autorităţilor de sănătate publică pentru informarea personalului medical, a lucrătorilor din aeroporturi, porturi şi punctelor de frontieră şi a populaţiei generale cu privire la riscurile şi modul de prevenire a îmbolnăvirilor. Altă temă dezbătută s-a referit la desemnarea, în perioada următoare, a structurilor şi a facilităţilor necesare pentru managementul cazurilor suspecte, conchide sursa citată.

Tot ieri, OMS a anunţat că epidemia de febră hemoragică Ebola trebuie considerată "urgenţă de sănătate publică la nivel mondial", fiind necesar "un răspuns internaţional coordonat (...) pentru a opri şi a reduce răspândirea la nivel internaţional" a virusului, scrie presa străină.

Organizaţia sfătuieşte ca toate statele în care a fost transmisă Ebola (Guineea, Liberia, Nigeria şi Sierra Leone) să declare situaţie de urgenţă naţională. Cu toate acestea, nu se impune o interdicţie generală de călătorie sau de comerţ internaţional, dar statele trebuie să se pregătească să detecteze şi să trateze toate cazurile de Ebola şi să faciliteze evacuarea cetăţenilor lor, în special a personalului medical care a fost expus la virus.

OMS a calificat actualul focar drept cel mai grav în aproape 40 de ani (de când Ebola a fost identificată prima oară la om) şi consideră că acest lucru s-a întâmplat în parte din cauza deficienţelor din ţările afectate în prezent, cu sisteme de sănătate fragile şi lipsuri în resursele umane, financiare şi materiale. Organizaţia a cerut comunităţii internaţionale să ajute urgent ţările afectate de focarul febrei Ebola. Comitetul de urgenţă al OMS precizează că şefii de stat ai ţărilor afectate trebuie să decreteze stare de urgenţă şi să se adreseze personal populaţiei cu informaţii despre situaţie. Comitetul mai recomandă ca toţi călătorii care părăsesc ţările afectate să fie examinaţi în aeroporturi, porturi şi la principalele posturi de frontieră, printr-un chestionar şi măsurarea temperaturii corporale, cazurile suspectate urmând să fie oprite.

Perioada de incubare a virusului este de 21 de zile, motiv pentru care persoanele afectate trebuie să rămână 30 de zile în carantină, a declarat medicul Keiji Fukuda, responsabil cu gestionarea epidemiei şi adjunct al directoarei generale a OMS, Margaret Chan, adăugând că persoanelor care au fost în contact cu pacienţi (cu excepţia personalului medical dotat cu echipament de protecţie) nu trebuie să li se permită a călători. Totodată, echipajele zborurilor comerciale care călătoresc în ţările afectate ar trebui să beneficieze de un instructaj şi de echipament medical pentru protecţia lor şi a pasagerilor, a mai spus Fukuda.

Ieri dimineaţă, numărul de victime cauzate de Ebola în Africa se ridica la 930, obligând Liberia să decreteze stare de urgenţă, Nigeria să caute un tratament experimental american, iar Sierra Leone să mobilizeze sute de militari în jurul centrelor cu bolnavi, pentru supravegherea carantinei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb