Azi, la propunerea ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, Executivul a aprobat actele normative privind derularea procesului de descentralizare, respectiv Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sănătăţii în vederea descentralizării şi cel al Hotărârii de Guvern privind aprobarea Listei unităţilor sanitare publice cu paturi pentru care se transferă managementul asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale şi către Primăria Municipiului Bucureşti.
Conform noilor prevederi, până la 1 iulie 2010, vor fi transferate autorităţilor locale peste 85% din unităţile sanitare aflate în sistemul public. Astfel, din cele 435 unităţi sanitare publice existente în prezent pe teritoriul României, se vor transfera către autoritatea locală un număr de 373 unităţi.
"După introducerea sistemului de asigurări de sănătate, astăzi am făcut cel mai important pas din ultimii ani pentru reformarea sistemului sanitar românesc- descentralizarea. Vreau să subliniez de la început că nu vom descentraliza pe criterii politice. Descentralizarea nu va avea culoarea portocalie, galbenă, roşie sau verde. Descentralizarea va fi făcută de oameni pentru oameni. Practic, în mâinile ministrului Sănătăţii se află destinul a 435 de spitale. Realitatea ne-a demonstrat că această decizie a fost una păguboasă. Nimeni nu poate conduce sau verifica modul în care sunt conduse 435 de instituţii, indiferent cât de priceput ar fi", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attilla.