Ministerul Transporturilor vrea să scape de spitalele CFR

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică #Sănătate / 6 martie 2023

Sursa foto: Facebook / Spitalul Clinic CF nr. 2 Bucureşti

Sursa foto: Facebook / Spitalul Clinic CF nr. 2 Bucureşti

Guvernul României pregăteşte transferarea reţelei de spitale aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii - este vorba despre spitalele CFR - către autorităţile locale, pentru ca aceste servicii să fie aduse cât mai aproape de nevoile comunităţii. În acest sens, premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, vineri,la Palatul Victoria, cu factorii de decizie la nivel guvernamental şi local. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a decis, la iniţiativa Ministerului Transporturilor, să înceapă procesul de transfer al celor 15 unităţi spitaliceşti aflate în prezent în coordonarea acestui minister. Pentru realizarea acestui obiectiv a fost constituit un comitet interministerial coordona de Marian Neacşu, secretarul general al Guvernului.

"Principala sarcină a acestui comitet va fi de a realiza cadrul normativ necesar la nivelul Guvernului. În cea de-a doua etapă vor fi identificate toate măsurile pentru a ne asigura că există capacitatea şi resursele pentru ca autorităţile locale să poată consolida şi chiar dezvolta capacitatea de tratament oferită de aceste spitale. Un rol important în acest sens îl vor avea universităţile de medicină, care vor contribui la pregătirea personalului medical din aceste reţele", a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Cele 15 spitale CFR aflate în subordinea Ministerului Transporturilor se află în următoarele localităţi: Bucureşti (Spitalul CF 1 Witting şi Spitalul CF 2), Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Constanţa, Galaţi, Paşcani, Craiova, Simeria şi Drobeta-Turnu Severin. Cheltuielile anuale acestor spitale se ridică la zeci de milioane lei pentru fiecare dintre ele, ceea ce înseamnă că transferul lor la autorităţile locale fără asigurarea de la bugetul a unor sume necesare funcţionării unităţilor respective ar cauza găuri mari în vistieriile administraţiilor publice locale, existând chiar riscul incapacităţii de plată a sumelor respective.

De exemplu, Spitalul CF 1 Witting Bucureşti a avut în anul 2022 cheltuieli în valoare de 52.462.176 lei, iar Spitalul CF Constanţa a avut cheltuieli în valoare de 27.454.082 lei.

Referitor la acesta din urmă, Mihai Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a declarat pentru ziarul BURSA: "Ne-am manifestat dorinţa preluării Spitalului CF Constanţa, dar dorim înainte să ştim dacă spitalul înregistrează arierate la bugetul de stat şi către furnizori, după care ne vom face evaluarea clară a necesarului de medici şi a bugetului necesar. Apoi vom vedea care sunt axele de finanţare din fondurile europene pentru dotarea cu echipamente medicale, consolidarea clădirii, reabilitarea unor secţii şi eficientizarea energetică a acestui spital. Când se va stabili transferul efectiv al acestui spital către Consiliul Judeţean Constanţa, este clar că va fi nevoie de ajustarea de la bugetul de stat la bugetul judeţului Constanţa a sumelor alocate, pentru a avea banii necesari pentru funcţionarea unităţii medicale respective. Pentru acest an, nu avem prins în bugetul judeţului Constanţa sume pentru spitalul respectiv şi, în cazul în care transferul s-ar realiza în a doua jumătate a acestui an, ar fi nevoie de alocarea de la bugetul de stat a unor sume suplimentare cu prilejul rectificărilor bugetare din al doilea semestru. Judeţul Constanţa are nevoie acută de infrastructură de sănătate. De exemplu, pe zona de pediatrie nu avem nicio unitate spitalicească destinată acestui segment de pacienţi. Avem nevoie acută de noi unităţi medicale, deoarece suntem cel mai expus, din punct de vedere al riscurilor, judeţ din România, prin prisma faptului că pe teritoriul judeţului Constanţa funcţionează o centrală nucleară, o rafinărie, un terminal de petrol, portul şi o bază militară NATO. Peste toate acestea, în timpul sezonului estival mai trebuie să asigurăm servicii medicale pentru încă 1,2 milioane de turişti. De aceea am propus şi ni s-a aprobat ca spitalul regional să fie realizat din fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă".

Rămâne de văzut ce se va întâmpla, în cazul în care legislaţia necesară transferului spitalelor CF de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii către autorităţile locale va fi adoptată abia la finalul acestui an, iar transferul efectiv ar avea loc la începutul anului viitor. Mai ales că 2024 este un an în care ar urma să se desfăşoare patru rânduri de scrutin - europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale -, şi în care, de obicei, cheltuielile bugetare sunt orientate electoral.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vor prelua cei de la aparare sau interne

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb