Miniştrii de externe ai Iranului şi Arabia Saudită se întâlnesc în China

A.F.
Internaţional / 6 aprilie 2023

Miniştrii de externe ai Iranului şi Arabia Saudită se întâlnesc în China

Miniştrii de externe ai Iranului şi Arabia Saudită s-au întâlnit în China la prima întâlnire oficială a celor mai înalţi diplomaţi ai lor în mai bine de şapte ani pentru restabilirea unui acord a legăturilor între puterile regionale, conform Reuters.

După ani de ostilitate care au alimentat conflicte în Orientul Mijlociu, Teheranul şi Riad au convenit să pună capăt rupturii lor diplomatice şi să redeschidă ambasadele într-un acord major facilitat de China luna trecută.

Într-un scurt film difuzat pe Twitter la primele ore ale zilei de azi, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud şi omologul său iranian, Hossein Amirabdollahian, se salută înainte de a se aşeza unul lângă celălalt.

În cadrul întâlnirii vor fi discutate reluarea relaţiilor care au fost anunţate luna trecută şi aranjamentele pentru schimbul de ambasadori.

Rolul Beijingului în descoperirea dintre Teheran şi Riad a zguduit dinamica în Orientul Mijlociu, unde Statele Unite au fost timp de decenii principalul mediator.

Arabia Saudită a întrerupt relaţiile cu Iranul în 2016, după ce ambasada sa din Teheran a fost luată cu asalt în timpul unei dispute dintre cele două ţări cu privire la execuţia de către Riad a unui cleric musulman şiit.

Apoi, regatul le-a cerut diplomaţilor iranieni să plece în 48 de ore, în timp ce îşi evacuează personalul ambasadei din Teheran.

Relaţia a început să se înrăutăţească cu un an mai devreme, după ce Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au intervenit în războiul din Yemen, unde mişcarea Houthi aliniată Iranului a înlăturat un guvern susţinut de Arabia Saudită şi a preluat capitala, Sanaa.

Pentru Arabia Saudită, acordul ar putea însemna o securitate îmbunătăţită. Regatul a învinuit Iranul pentru înarmarea houthiilor, care au efectuat atacuri cu rachete şi drone asupra oraşelor şi instalaţiilor petroliere ale acestuia.

În 2019, Riad a dat vina pe un atac masiv asupra instalaţiilor petroliere Aramco, care i-a eliminat jumătate din producţia de petrol, direct asupra Republicii Islamice. Teheranul a negat aceste acuzaţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ce veste minunata ptr. domocrati si USA

    1. In schimb tu si tatucii tai, Putin si Stalin, jubilati

      sa nu se grabeasca cu pusul felurilor pe masa ca nu se stie cat stau

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb