MINISTRUL AGRICULTURII ACUZĂ: Suprafeţele afectate de secetă - doar jumătate din cele raportate de fermieri

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 26 mai 2020

Suprafeţele afectate de secetă - doar jumătate din cele raportate de fermieri

Suprafeţele calamitate de secetă raportate de fermieri nu sunt aceleaşi cu cele constatate în teren, a declarat, ieri, Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Conform raportărilor fermierilor, până în acest moment, peste 1,6 milioane de hectare de culturi agricole sunt calamitate de secetă, dar din verificările realizate până în prezent, sunt calamitate culturile de pe 914.000 de hectare.

Adrian Oros a spus: "Suprafaţa pe care acum se irigă, suprafaţa reală, este de 322.032 hectare şi apa este introdusă pe canale pe o lungime de 2.355 kilometri. În ceea ce priveşte procesele verbale de constatare a pagubelor, din înştiinţările făcute de către fermieri sunt 1,6 milioane hectare calamitate, din ceea ce s-a verificat până acuma 941.000 de hectare. Sigur că aceste echipe de constatate a dimensiunii pagubelor lucrează continuu, lucrează şi sâmbăta şi duminica, pentru că noi la finele lunii mai vrem să avem încheiate aceste procese-verbale ca până în 15 iunie să avem sintezele pe judeţe, pe comune, pe parcele astfel încât să ştim cum anume să facem despăgubirile".

Ministrul de resort a arătată că suprafeţele consemnata drept calamitate în unele judeţe depăşesc suprafeţele raportate în toamnă ca fiind însămânţate. Oros a spus: "Probabil că fie în toamnă s-au raportat greşit acele suprafeţe, fie echipele care constată şi consemnează în procesele verbale nu îşi fac întotdeauna treaba. (...) Urmăresc zilnic raportările, am raportările suprafeţelor însămânţate în toamnă, am raportările suprafeţelor deţinute şi calamitate din înştiinţările pe care le fac fermierii şi raportările sau cifrele din procesele verbale şi la un moment dat am observat nişte lucruri care mi se par puţin exagerate. S-ar putea ca într-adevăr 100% din suprafaţa însămânţată în toamnă în judeţ, s-ar putea să fie calamitată, dar asta trebuie să verificăm foarte atent, dar nu se poate să fie 110%", a mai spus Adrian Oros.

În cadrul conferinţei de presă, ministrul Agriculturii s-a referit şi la schemele de calitate ce reprezintă modalitatea de a promova produsele româneşti, "o modalitate prin care nu poate nimeni să te acuze şi să intri în procedura de infringement".

"În 13 ani, ministerul sau România prin minister nu a notificat la Comisia Europeană nicio schemă de calitate. La această oră avem acceptul Comisiei pentru produsul tradiţional ca schemă de calitate naţională şi europeană. De asemenea, avem în stadiu final de notificare încă trei scheme de calitate. (...) Acest lucru trebuia făcut de mult. Pe lângă faptul că ocoleai infringementul puteai accesa bani pentru promovare, dacă promovai aceste scheme de calitate naţională. Deci, avem schema de calitate premium, schema de calitate garantată şi schema de calitate reţetă consacrată sau reţetă veche. De asemenea, zilele trecute am început demersurile pentru schema de calitate produs local şi produs etic", a explicat Adrian Oros. În ceea ce priveşte Legea 28/2020 privind comercializarea produselor alimentare, ministrul Agriculturii a arătat că doreşte transpunerea cât mai repede a directivei europene ân materie, astfel încât "să nu mai fie acolo acele prevederi ascunse, care dezavantajau într-un mod foarte sălbatic producătorul şi procesatorul mic şi accesul la raft era foarte greoi".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se practica intinsul mainii pentru a primi bani in agricultura...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb