MINISTRUL AGRICULTURII DESPRE LEGEA 51% PRODUSE ROMÂNEŞTI LA RAFT:  "Guvernul va intra în dialog cu autorităţile europene, ca să nu se concretizeze infringementul"

Ziarul BURSA #Politică / 17 februarie 2017

Ministerul Agriculturii va intra în dialog cu Comisia Europeană, astfel încât procedura de infringement împotriva României în privinţa legii care obligă supermarket-urile să comercializeze minimum 51% produse româneşti să nu se concretizeze, în condiţiile în care instituţia analizează atent informaţiile primite de la Bruxeles şi de la fermieri, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, citat de News.ro.

Comisia Europeană a lansat miercuri o procedură de infringement împotriva României pentru că impune marilor comercianţi cu amănuntul să achiziţioneze cel puţin 51% din produse alimentare şi agricole de la producătorii locali, ceea ce contravine legislaţiei UE referitoare la libera circulaţie a bunurilor.

Întrebat în legătură cu măsurile pe care ministerul Agriculturii le va lua pentru a rezolva această problemă, ministrul a susţinut că va intra în dialog cu CE.

"O sa intrăm in dialog cu Comisia Europeană, sa aducem informaţiile pe care le avem, astfel încât infringementul să nu se concretizeze. Citim cu mare atenţie tot ce vine de la CE. Analizăm cu mare interes şi informaţiile care vin de la fermieri. În România sunt 1.680 de supermarketuri", a declarat Daea, într-o conferinţă de presă.

Oficialul a menţionat că ministerul va respecta procedurile referitoare la acest caz şi există o perioadă de două luni în care situaţia trebuie clarificată.

În plus, ministrul a ţinut să precizeze că definiţia lanţului scurt, aşa cum apare în lege, este mai complexă şi cuprinde mai multe concepte.

"Lanţul scurt ţine cont şi de zonă, de distanţa de export şi de comerţ", a afirmat Daea.

El a declarat că, în calitate de deputat, a votat pentru lege şi o va susţine "până în pragul interesului fermierului român".

Agentul guvernamental pentru Curtea Europeană de Justiţie (CJUE), Horaţiu Radu, a declarat miercuri că procedura de infringement trebuie privită în acest context al dezbaterii ca pe o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzător tuturor exigenţelor CE.

În România, marilor comercianţi cu amănuntul li se cere să achiziţioneze cel puţin 51% din produse alimentare şi agricole de la producătorii locali. Acest fapt pune probleme legate de libera circulaţie a mărfurilor.

Aceeaşi lege prevede, de asemenea, obligaţia comercianţilor cu amănuntul de a promova produsele de origine română, limitându-le decizia de natură comercială privind alegerea produselor pe care le oferă, ceea ce contravine libertăţii de stabilire.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. __E normal ca produsele romanesti sa fie promovate in Hipermarket-uri deoarece acestea fac profit in Romania.

    __Coana UE a mai avut si in trecut "Initiative Intelepte"; de exemplu: _cand Romania inca nu era membru UE s-a INTERZIS VACCINAREA PORCILOR de PESTA PORCINA.Aceasta masura aparent Aberanta a fost gandita cu Schepsis ca sa Moara Porcii taranilor si sa importe Romania mai multa carne din UE! 

    __Alta "idee desteapta" care din fericire a fost doar o recomandare a fost recomandarea facuta taranilor de a scoate din gradina soiurile  

    hibride si a le inlocui cu vita nobila; doar ca vita nobila e pretentioasa si nu prea rezista la campie. Noroc ca oamenii nu s-au luat dupa Coana UE ca altfel nu mai aveau din ce face vin. 

    __Iar amenintarea cu Infringement impotriva Romaniei de catre coana Ue e o forma de SANTAJ BOLSEVIC-STALINIST sau Politica Izbitului cu PUMNUL in MASA sau cu Pantoful [ ca Hrusciov]. Asta e Democratia din UE. Trebuie ca Romania sa fie Piata de desfacere sau Colonie... 

    ...si se mai mira ca unii devin EUROSCEPTICI.  

    Inca ceva: Statul a redus TVA la alimente cand Coana UE nu voia.

    __Birocratii UE stau intr-un TURN de FILDES iar mosh Jean-Claude JUNKER sta de vorba cu LIDERII EXTRATERESTRII la un PAHAR de CONIAC! 

    1. ii cam place lui Junker Coniacul...

      Da astia traiesc in sfere inalte nu prea le pasa de micii producatori romani. Sa fi facut asta Germaniei s-ar fi intamplat cam asa : D-na Merkel manioasa/

      ar fi dat cu pumnu-n masa... in secunda doi.

      De aceea o fi iesit si Anglia din UE...dar daca iesim din UE intram in Uniunea EURO-Asiatica a lui Putin.Orice ar face Romania nu va fi NICIODATA Independenta. Totdeauna va avea o INALTA POARTA sau un Frate mai Mare care sa o indrume pe drumul hotarat de el. Asta-i situatia.Trebuie sa alegem raul cel mai mic

      Corect nu suntem de capul nostru mai ales ca situatia geopolitica di n jur nu-e buna Rusia a acopat o parte din Ukraina si ne pandeste.

      dar Ungaria care e in aceeasi situatie, e si ea amenintata cu infringement ca Romania proteseaza sau se supune cerintelor UE?

      Cu Ungaria e alta treaba: ei au fost mai mult sub Austrieci noi am fost sub Turci si sub rusi doar ardelenii au fost mai mult sub Austrieci si diferentele se vad.De unde si cuvintele { ciubuc, pesches, bacsis}. Era o zicala: rau era cu der, die, das, dar mai rau cu davai ceas. Intre doua rele o alegi pe cea mai buna.

      Capul plecat sabia nu-l taie.. asa am fost educati noi romanii sa rabdam si sa fim ipocriti sa zicem ca ne e bine cand e rau, de aia ne calca toti in picioare. Macar Viktor Orban are tupeu in fata UE si nu e ipocrit.Zice verde-n fata ce crede cum a zis autoritatilor romane la 1 decembrie: a zis ca diplomatii unguri nu merg pe la receptii pentru ca ei nu se bucura de Marea Unire si ei nu vor sa fie ipocriti. Pai Ungurii sunt nationalisti si isi apara interesele, macar cele economice, neam de luptatori, bravo lor din acest aspect! Nu-i joaca Ue pe ei, ei o joaca pe UE!

      Aiurea: Merkel ar fi promovat produsele siriene

      in proportie de 80%. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb