MINISTRUL AGRICULTURII: "E nevoie de peste 1,4 miliarde euro pentru refacerea infrastructurii de irigaţii"

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 18 august 2015

"E nevoie de peste 1,4 miliarde euro pentru refacerea infrastructurii de irigaţii"

Daniel Constantin: "Fermierii care au pierderi din cauza secetei vor primi despăgubiri"

Agricultorii, nemulţumiţi de durata evaluării pagubelor

------------------

Constantin: "Prima dată după 25 de ani când România are o strategie şi o sumă mare pentru refacerea sistemului de irigaţii"

Actualizare 19:32

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin spune că pentru refacerea infrastructurii de irigaţii este nevoie de peste 1,4 miliarde de euro, cea secundară urmând a fi realizată prin PNDR, iar pentru cea principală există un proiect depus la Comisia Europeană, pentru care se aşteaptă răspuns, transmit surse din presă.

Daniel Constantin a spus, marţi, într-o conferinţă de presă la Suceava, că "este pentru prima dată după 25 de ani când România are o strategie pentru refacerea sistemului de irigaţii şi când o sumă atât de mare este pusă la dispoziţia fermierilor pentru a reabilita infrastructura secundară de irigaţii.

El a spus că, în anul 2012, când a preluat conducerea Ministerului Agriculturii, erau contracte de 25 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii secundare de irigaţii şi că a suplimentat fondurile, astfel că la sfârşitul anului 2012 - începutul anului 2013 s-a ajuns la contracte semnate şi care sunt în implementare, realizate în proporţie de 70%, de 128 de milioane euro, pentru 350.000 - 400.000 de hectare.

El a adăugat că, în ceea ce priveşte infrastructura principală, costurile se ridică la circa un miliard de euro şi că a fost depus, de anul trecut, un proiect pentru programul de investiţii al Comisiei Europene, urmând ca răspunsul să fie primit în septembrie sau octombrie.

Constantin a spus că, dacă răspunsul CE va fi negativ, va fi nevoie pentru finanţarea refacerii infrastructurii principale de irigaţii de un acord politic, pentru a se angaja anual bani, în paralel cu dezvoltarea infrastructurii secundare.

El a estimat că este nevoie de minim 150 de milioane de euro anual, astfel ca în decurs de şapte ani infrastructura principală de irigaţii să fie refăcută.

(S.G.)

---------------

Actualizare 16:48 Comisia de agricultură îl cheamă pe ministrul Daniel Constantin la discuţii privind seceta

Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor se va reuni peste o săptămână ca să discute despre situaţia creată în agricultură din cauza secetei, a anunţat, astăzi printr-un comunicat remis redacţiei, preşedintele comisiei, Nini Săpunaru, spunând că îl cheamă la discuţii, pentru a găsi soluţii urgente, şi pe ministrul Daniel Constantin.

"După cum aţi văzut, Guvernul este iar surprins că a venit seceta, deşi, din luna iunie agricultorii au tras semnale clare de alarmă cu privire la această situaţie. Probabil că la toamnă Guvernul va fi surprins iar de inundaţii. Toate prognozele au sugerat faptul că, după trei ani foarte buni pentru agricultură, urmează şi perioade secetoase. Mai mult, este posibil ca seceta să afecteze agricultura şi în anii următori", a spus Nini Săpunaru, vicepreşedinte PNL şi preşedinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor.

El a arătat că sistemul de irigaţii acoperă doar 140.000 de hectare şi canalele magistrale de irigaţie sunt goale şi că, în mod cert, trebuie irigaţii pentru a putea însămânţa culturile noi, iar ministrul Agriculturii nu face nimic.

Săpunaru a mai spus că săptămâna viitoare va fi convocată Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor pentru a discuta despre situaţia creată de secetă.

"Săptămâna viitoare, în calitate de preşedinte, voi convoca Comisia pentru agricultură pentru a pune în discuţie situaţia creată de seceta dezastruoasă din acest an şi, în acest context, vom dezbate şi lipsa de soluţii din partea Guvernului. Vom convoca atât Ministerul Agriculturii, cât şi asociaţiile de producători", a afirmat Nini Săpunaru.

El a mai spus că PNL solicită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale implicarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare pentru a umple canalele principale de irigaţii pe cheltuiala proprie.

La rândul său, Diana Pavelescu, secretar al Comisiei de agricultură a PNL, a susţinut că soluţia pentru combaterea efectelor secetei ar fi realizarea în regim de urgenţă a unei evaluări a pagubelor produse, iar în urma acestei estimări să fie achitată fiecărui agricultor o sumă fixă drept avans pentru aceste pagube.

Pavelescu a mai spus că seceta va duce şi la creşterea preţului furajelor, va afecta şi preţul cerealelor şi, implicit, şi consumatorul.

(A.C.)

--------------

Fermierii care au înregistrat pierderi din cauza secetei la culturile însămânţate în primăvară vor primi despăgubiri de la bugetul de stat, dar numai după ce vor fi finalizate evaluările făcute de comisiile constituite pe lângă prefecturi, a declarat ieri ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la finalul discuţiilor cu fermierii.

Domnia sa a spus: "Vom încerca să identificăm pierderile pe fiecare fermier în parte şi pe suprafeţele respective să intervenim cu despăgubiri în limita permisă de bugetul de stat. Concret, pentru fermierii mici şi care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafaţa cultivată vom interveni cu un ajutor de la buget de stat sub forma unei scheme de minimis. Aceasta va fi legiferată printr-o Hotărâre de Guvern, cel mai probabil în luna septembrie, urmând ca la prima rectificare bugetară, în funcţie de resursele pe care le primim, să şi acordăm aceste despăgubiri în 2015".

În ceea ce priveşte despăgubirile pentru fermierii mari, ministrul a precizat că trebuie notificată Comisia Europeană, deoarece valoarea despăgubirilor este ceva mai mare: "Pentru fermierii mari, pentru că valoarea despăgubirilor este ceva mai mare, trebuie să notificăm Comisia Europeană după ce vom încheia statistica la care lucrăm cu acele comisii. Estimăm că răspunsul Comisiei va veni în câteva luni de zile şi imediat vom acorda, cel mai probabil la începutul lui 2016. De asemenea, lucrăm şi la documentele pregătitoare pentru a solicita şi CE un ajutor, cu speranţa că îl vom şi primi, dacă nu, există deja un angajament al Guvernului pentru celelalte scheme la care am făcut referire".

Şeful MADR a precizat, citat de Agerpres, că, în prezent, există o evaluare parţială a culturilor afectate de secetă realizată de comisiile inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, însă ea va fi făcută publică abia după ce se va finaliza recoltatul şi se va şti exact ce pierderi de producţie s-au înregistrat pe fiecare cultură.

"Am primit evaluarea de la majoritatea judeţelor dar nu este finalul, acesta va fi odată cu încheierea campaniei de recoltat, dar culturile cele mai afectate sunt în special cele de primăvară, respectiv porumbul şi floarea soarelui", a spus Constantin.

Reprezentanţii agricultorilor, ale căror culturi au fost grav afectate de secetă în ultimele luni, s-au declarat nemulţumiţi de durata evaluării pagubelor de către autorităţi, dar şi de ineficienţa cheltuielilor cu sistemul de irigaţii.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a declarat după o întâlnire cu ministrul de resort, Daniel Constantin: "E adevărat că domnul ministru (al Agriculturii, Daniel Constantin, n.r.) deţine o statistică a producţiei totale a României, numai că noi, agenţii economici, privim lucrurile astea prin recuperarea cheltuielii. Or, an de an, cheltuielile cresc. Iar anul acesta procentul de recuperare este mult mai mic decât anul trecut. Şi atunci când noi vă dăm câte o ştire ne raportăm la situaţia financiară. Legat de irigaţii, nu aş vrea să ne întoarcem în urmă, dar pe timpul răposatului problema irigaţiilor era o problemă de CSAT. Nu poţi să stai indiferent în ceea ce priveşte alimentaţia poporului. În ultimii 25 de ani majoritatea guvernelor s-au străduit să distrugă acele sisteme de irigaţii, iar acum se fac eforturi foarte mari dând o cifră care să ne satisfacă în a pune pe picioare acel sistem de irigaţii, care ajunge la câteva zeci de miliarde, lucru care este imposibil pentru România (...) Un lucru la care am găsit înţelegere la minister este ca acea evaluare care se face în teren să se realizeze pe fermier şi nu cum era procedeul înainte, pentru o anumită zonă, într-un anumit procent, pentru că sunt situaţii diferite de la fermier la fermier, de la exploataţie la exploataţie. În situaţia aceasta poţi face şi o evaluare corectă a pierderilor pe care le-am avut. Ce-i drept nu ne mulţumeşte că durează. Şi noi avem nevoie de acele resurse. Nu ştim la ora aceasta la cât vor ajunge. Deci nu am putea spune că vom fi despăgubiţi cu 100, cu 200, cu 300 sau cu 1.000 de euro pe hectar. Nu ştim pentru nici nu s-a terminat evaluarea din teren, evaluare care, dacă vrei să o faci cât mai corectă, duce până la recoltare. E un lucru destul de complex".

La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Emil Dumitru, a precizat, citat de Mediafax, că cele mai afectate sunt exploataţiile medii, pe care fermierii încearcă să le consolideze:

"Oricum, România şi fermierii români au un deficit de competitivitate raportându-ne la subvenţiile pe care le încasăm faţă de fermierii din UE. Cu siguranţă avem secetă în România. (...) Consumatorul probabil că va plăti un preţ mai mare, mă refer şi la ce înseamnă preţul de achiziţie pe care traderii din România îl lansează în piaţă astăzi pe ceea ce înseamnă producţia de culturi de porumb şi de floarea-soarelui. Eu sunt nemulţumit de modul în care funcţionează filierele de produs în România şi în care traderii, care deţin peste 51% din capacităţile de depozitare înţeleg să creeze un parteneriat cu fermierul şi să-şi împartă profitul pe filiera de produs. Nu am fost capabili în 25 de ani să reabilităm un sector de irigaţii în care se pare că am cheltuit undeva la 2,8 miliarde de euro şi, dacă am fi ştiut să le cheltuim, altfel ar fi arătat suprafaţa agricolă a României".

Sistemul de irigaţii este distrus în proporţie de 90%, astfel că, din 3,3 milioane de hectare irigabile în 1989, în prezent sunt utilizate doar 300.000 de hectare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cine a distrus sistemul de irigatii tovarase Constantin ? Pretinii aia sa-i cauti si sa-i taxezi ca acuma sint cei ce sint proprietari pe acele terenuri. Simplu.

    1. Bani grei a plătit statul roman pt sistemele de irigații. Banii noștri!

      Acum ne lamentam,facem planuri,ieri am distrus. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb