MINISTRUL APĂRĂRII BULGAR/NATO:  "Trimiterea a 1.000 de militari în Bulgaria, pură speculaţie"

Adina Lateş
Internaţional / 11 februarie 2016

Posibila trimitere a unor avioane-radar AWACS şi a unui număr specific de militari în Bulgaria nu au fost discutate la reuniunea de miercuri a miniştrilor apărării din statele membre NATO, iar cifrele şi alte detalii care au apărut în presă în legătură cu acest aspect nu se bazează pe discuţiile şi deciziile de până acum, a declarat joi ministrul bulgar al apărării, Nikolai Nencev, citat de Agerpres.

Presa bulgară a relatat că Alianţa Nord-Atlantică va trimite sisteme aeriene de avertizare şi control (AWACS) şi până la 1.000 de militari în Bulgaria.

''Declaraţiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în faţa presei şi discuţiile din interiorul Alianţei s-au referit la posibilităţile de consolidare a securităţii în Europa de Est. Este bine-cunoscut faptul că la Summitul NATO din Ţara Galilor, din 2014, s-au luat decizii pentru garantarea securităţii aliaţilor. După escaladarea acţiunilor militare în Siria, NATO a răspuns pozitiv la solicitarea Turciei de consolidare a măsurilor de securitate, printre care folosirea AWACS'', a precizat Nencev, citat într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Apărării bulgar.

Miniştrii apărării din NATO, reuniţi la Bruxelles, au aprobat miercuri unplan de consolidare a prezenţei Alianţei Nord-Atlantice în flancul său estic, măsura fiind o încercare menită a descuraja o posibilă agresiune din partea Rusiei.

NATO a mai luat până acum măsuri pentru a le oferi noi garanţii de securitate statelor membre din flancul său estic, care se simt ameninţate în special de Rusia. Însă noul plan urmăreşte să meargă mai departe, propunând o combinaţie de forţe pe teren flexibile şi întăriri uşor de desfăşurat pentru a descuraja orice potenţial agresor.

Noul cadru de apărare va include desfăşurări de trupe prin rotaţie, exerciţii, echipamente pre-poziţionate şi întăriri uşor de mobilizat, a spus secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

Decizia de miercuri a survenit după ce preşedintele american Barack Obama a anunţat săptămâna trecută că va încerca să obţină o majorare de patru ori - la 3,4 miliarde de dolari - a finanţării Washingtonului pentru securitatea europeană în bugetul pentru anul fiscal 2017 (1 octombrie 2016 - 30 septembrie 2017).

Conform noii iniţiative, o forţă de până la 6.000 de militari ar urma să fie desfăşurată prin rotaţie în Polonia, Bulgaria, România şi statele baltice, au precizat surse NATO sub protecţia anonimatului. Alianţa instalează deja centre regionale în aceste ţări, însă fiecare dintre acestea nu dispune decât de circa 50 de militari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb