Ministrul britanic al Apărării: China furnizează Rusiei echipamente letale pentru a fi folosite în Ucraina

F.D.
Internaţional / 22 mai

Ministrul britanic al Apărării: China furnizează Rusiei echipamente letale pentru a fi folosite în Ucraina

China furnizează Rusiei ajutor letal pentru a fi utilizat în războiul dus de Moscova în Ucraina, a declarat miercuri ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, sugerând că serviciile de informaţii ale Marii Britanii şi SUA contrazic încercările anterioare ale Beijingului de a se prezenta ca o influenţă moderatoare asupra Moscovei, relatează DPA.

Într-un discurs susţinut miercuri la Conferinţa de Apărare de la Londra, Shapps s-a referit la colaborarea Chinei cu Rusia, îndemnând NATO "să se trezească" şi să sporească cheltuielile pentru apărare la nivelul întregii alianţe.

"Astăzi pot dezvălui că avem dovezi că Rusia şi China colaborează în ceea ce priveşte echipamentele de luptă care urmează să fie utilizate în Ucraina", a afirmat ministrul britanic al apărării.

"Serviciile secrete militare din SUA şi Marea Britanie pot dezvălui că ajutor letal zboară acum din China către Rusia, iar apoi în Ucraina", a insistat Shapps.

"Această vizită recentă (a lui Vladimir Putin în China) pe care am văzut-o, creşterea, cred, cu 64% a schimburilor comerciale între cele două ţări, relevă de fapt că există o relaţie mult mai profundă" între Moscova şi Beijing, a afirmat Grant Shapps.

"Există informaţii noi care mă determină să pot declasifica şi dezvălui acest fapt astăzi. Cred că este destul de semnificativ", a remarcat el.

În discursul său, ministrul britanic al apărării a subliniat că statele democratice trebuie să pledeze "fără rezerve" pentru libertăţile care depind de ordinea internaţională, ceea ce înseamnă că "avem nevoie de mai mulţi aliaţi şi parteneri" în întreaga lume.

"A venit timpul ca lumea să se trezească. Ceea ce înseamnă transpunerea acestui moment în planuri şi capacităţi concrete. Şi asta începe cu punerea bazelor pentru o creştere la nivelul întregii alianţe a cheltuielilor pentru disuasiunea noastră colectivă", a spus el.

Declaraţiile ministrului britanic survin după ce preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin au făcut o demonstraţie puternică de unitate în timpul unei întâlniri la Beijing la începutul acestei luni, care a fost urmărită îndeaproape de capitalele occidentale.

Preşedintele chinez a afirmat că ar trebui să existe o "soluţie politică" la conflictul din Ucraina, fără a oferi vreun detaliu, în pofida apelurilor, inclusiv din partea Downing Street, pentru ca el să îndemne Rusia să "înceteze războiul său ilegal" în ţara vecină.

Beijingul este un aliat-cheie al lui Putin, privit în general ca un "paria" după ce a ordonat invazia în 2022.

China continuă să furnizeze componente-cheie de care Kremlinul are nevoie pentru maşina sa de război, iar achiziţiile sale de petrol şi gaze din Rusia au contribuit la stimularea economiei ruse.

Intervenţia lui Shapps vine după ce Julianne Smith, ambasadoarea SUA la NATO, a declarat că Beijingul continuă să vândă Moscovei bunuri precum tehnologie pentru drone şi ingrediente pentru praf de puşcă.

Este cel mai recent episod în accentuarea tensiunilor între China, SUA şi Marea Britanie, care a acuzat Beijingul, la începutul acestei luni, de o serie de atacuri cibernetice care au vizat milioane de persoane în ţări occidentale.

Într-un interviu acordat publicaţiei Politico, ambasadoarea SUA la NATO a declarat că "RPC (Republica Populară Chineză) nu poate pretinde că este complet neutră în acest caz".

"Ei aleg, de fapt, o tabără", a adăugat ea, referindu-se la războiul dus de Rusia în Ucraina.

"Dacă nu ar fi furnizat unele dintre aceste componente, sau acest sprijin material, Rusia ar fi într-o situaţie foarte diferită şi ar avea probleme în a continua unele dintre aceste acte de agresiune", a subliniat Julianne Smith, citată de DPA.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ati auzit vreodata de „Invitatie la vals” ? China devine asimilata Rusiei atunci cind facem referire la prietenia sino- sovietica .„Perfidul Albion” ii invita pe chinezi la vals .Marea Britanie cere natiunilor neutre din Europa si celor care sunt doar aliate NATO sa se integreze rapid si sa depuna cereri de aderare .Vor fi primiti cu totii .O sansa de neratat .„Singuratatea alergatorului de curs lunga” nu mai este solutia .Asa cum bine stiti toate natiunile trebuie sa aleaga .China nu vrea pace .China vrea si ea razboi mai ales acum cind economia i se prabuseste .XI stie foarte bine ca nu va reusi atita timp cit dezastrul economic si imensa„ Coruptie ” din toate sectoarele de activitate nu poate fi controlata .Aliatii de conjunctura ii vor parasi .

    1. Haideti ca macar intr-o publicatie cu vocatie economica sa lasam propaganda ieftina,

      Economia Chinei este departe de a se prabusi. China este in faza in care dezvolta intensiv ramurile high tech si reduce treptat exporturile de produse cu valoare adaugata redusa. A ajuns a doua putere mondiala iar ritmul de crestere depaseste confortabil emisfera vestica.  

    ne-am lamurit, de aia ucraina nu are sanse de izbanda si ajutorul nato e cam irosit, chinejii e de vina :))

    Nato da arme Ucrainei, China da arme Rusiei.....in 40-50 de ani se vor schimba perechile: Nato va da Rusiei si China Ucrainei.

    foarte bine! vorba aia...te oftici?...;)))

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb