Ministrul britanic de Finanţe: "Economia Marii Britanii nu va intra într-o recesiune tehnică în 2023"

G.D.
Internaţional / 16 martie 2023

Ministrul britanic de Finanţe: "Economia Marii Britanii nu va intra într-o recesiune tehnică în 2023"

Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a declarat ieri că economia Marii Britanii nu va intra într-o recesiune tehnică în 2023, aşa cum se anticipa anterior, transmite CNBC, conform News.ro.

Perspectiva actualizată se bazează pe noile previziuni ale Oficiului independent pentru Responsabilitate bugetară (OBR), a spus Hunt.

O recesiune tehnică are loc atunci când o ţară înregistrează două trimestre consecutive de contracţie a PIB-ului său real.

Cancelarul pentru buget a spus că economia Marii Britanii "demonstrează că cei care se îndoiesc au greşit", în urma previziunilor anterioare, inclusiv din partea Băncii Angliei, că ţara se confruntă cu cea mai lungă recesiune.

În perspectiva sa revizuită, OBR anticipează că economia se va contracta cu 0,2% în acest an, înainte de a creşte cu 1,8% în 2024 şi 2,5% în 2025.

În cadrul Declaraţiei de toamnă, din noiembrie anul trecut, OBR a spus că economia va încetini cu 1,4% în 2023.

De asemenea, OBR a declarant ieri că se aşteaptă ca inflaţia să încetinească la 2,9% până la sfârşitul anului 2023, ceea ce înseamnă că ritmul creşterii preţurilor va fi mai lent decât se anticipa anterior.

Rata inflaţiei este în prezent de 10,1%, încetinind de la maximul de 11,1% în octombrie. Cu toate acestea, se situează în continuare cu mult peste nivelul ţintă de 2%.

"Ei prognozează că vom îndeplini priorităţile primului ministru de a reduce la jumătate inflaţia, de a reduce datoria şi de a creşte economia", a spus Hunt despre OBR, în discursul său la Camera Comunelor.

Într-o serie de anunţuri bugetare, Hunt a majorat alocaţia de pensie pentru cei cu venituri mai mari, într-un efort de a stopa pensionarea anticipată şi de a îmbunătăţi deficitul cronic de muncitori din ţară.

Hunt a crescut plafonul pentru contribuţiile anuale la pensie fără impozitare la 60.000 de lire sterline (73.000 de dolari) de la 40.000 de lire sterline.

El a luat şi alte măsuri fiscale pentru reducerea numărului de profesionişti în vârstă, cu venituri mari, în special medici, care părăsesc forţa de muncă înainte de vârsta de pensionare de stat.

"Nu vreau ca vreun medic să se pensioneze mai devreme din cauza modului în care funcţionează impozitele pe pensii", a spus Hunt, anunţând bugetul anual de cheltuieli al ţării în Camera Comunelor.

″[Dar] problema este mai largă decât medicii. Nimeni nu ar trebui să fie împins din forţa de muncă din motive fiscale", a spus el.

În Marea Britanie, contribuabilii care economisesc mai mult decât alocaţia pe viaţă trebuie să plătească o taxă de 25% pe venitul suplimentar din pensie sau un impozit de 55%, dacă o retrag ca sumă forfetară.

Ministrul de Finanţe a anunţat, de asemenea, un pachet de sprijin pentru părinţii care lucrează, pentru că mulţi dintre aceştia au fost descurajaţi să se întoarcă la locul de muncă din cauza costurilor pentru îngrijirea copiilor din Regatul Unit - care se situează ca fiind cel mai mare din lume, potrivit OCDE.

O extindere a sprijinului gratuit pentru îngrijirea copiilor va oferi un plus de 30 de ore pe săptămână de îngrijire părinţilor copiilor cu vârsta de peste nouă luni care lucrează.

Anterior, alocaţia pentru îngrijirea copiilor era disponibilă doar părinţilor cu copii de trei şi patru ani. Hunt a descris reformele, care vor fi introduse în etape, drept "cele mai semnificative îmbunătăţiri ale serviciilor de îngrijire a copiilor într-un deceniu".

"Nu vreau ca niciun părinte cu un copil sub cinci ani să fie împiedicat să muncească dacă vrea, pentru că este dăunător economiei noastre şi este incorect, în principal pentru femei", a spus el.

Schimbările au loc în timp ce economia Regatului Unit, deja afectată de o inflaţie vertiginoasă şi de acţiuni reviste pe scară largă, se confruntă cu o penurie de forţă de muncă şi un număr record de lucrători care raportează boli pe termen lung.

Numărul persoanelor "inactive din punct de vedere economic" - cei care nici nu lucrează şi nici nu caută un loc de muncă - cu vârsta cuprinsă între 16 şi 64 de ani a crescut cu peste 630.000 din 2019 până în 2022.

Spre deosebire de alte economii majore, datele recente din Marea Britanie nu arată niciun semn că acei muncitori pierduţi se întorc pe piaţa muncii, chiar dacă inflaţia şi costurile energiei exercită o presiune uriaşă asupra finanţelor gospodăriilor.

Ieri, guvernul conservator a extins şi Garanţia pentru preţul energiei - care plafonează factura de energie a unei gospodării tipice la 2.500 de lire sterline pe an - pentru încă trei luni, din aprilie până la sfârşitul lunii iunie.

Din anunţul bugetar au lipsit, totuşi, alte reduceri notabile de taxe, deoarece Hunt încearcă să-şi păstreze reputaţia de mână fermă la cârma economiei, după consecinţele catastrofale de anul trecut provocate de reducerile de taxe nefinanţate ale prim-ministrului de atunci Liz Truss.

Perspectivele economice ale Regatului Unit pentru 2023-24 arată acum mai puţin sumbre decât în 2022. Dar finanţele publice ale ţării rămân fragile, iar sprijinul guvernului pentru facturile energiei au sporit împrumuturile.

Hunt a declarat luna trecută că guvernul va încerca să reducă taxele "de îndată ce ne putem permite", pe fondul presiunilor crescânde din partea unor parlamentari din propriul său partid pentru a reduce taxele din ţară.

Partidul Conservator de guvernământ are de urcat un munte electoral înainte de alegerile generale de anul viitor, sondajele indicând în mod constant o scădere în raport cu principalul partid de opoziţie, Partidul Laburist.

Cel mai recent sondaj YouGov arată că laburiştii sunt cu 22 de puncte înaintea conservatorilor.

Ca răspuns la anunţul bugetar de ieri, liderul de opoziţie al Partidului Laburist, Keir Starmer, a spus că reformele lui Hunt în domeniul pensiilor au echivalat cu o reducere a impozitelor pentru cei mai bogaţi oameni din ţară.

"Singura reducere permanentă a impozitelor din buget este pentru cei mai bogaţi 1%. Cum ar putea fi aceasta o prioritate?", a spus el.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. NU! Dar intra in depresie economica severa dupa 2026 spre 2028...

    s c cret 

    Cand sefimea iese si incearca sa linisteasca

    populatia sa nu intre in PANICA,

    semn extrem de nasol 

    Daily Mail: comparatie intre magazinele goale din Marea Britanie si cele din Rusia ce gem sub gramezi mari de alimente proaspete si ieftine

    Daily Mail: Are sanctions REALLY wrecking life in Russia? As British supermarkets ration eggs and vegetables – thanks in part to Putin’s war in Ukraine – shelves in a provincial Russian city are groaning under piles of fresh food, writes SUE REID 

    Oare cu ADEVĂRAT sancțiunile sunt un dezastru pentru viața din Rusia? În timp ce supermarketurile britanice raționalizează ouăle și legumele – mulțumită, în parte, războiului lui Putin în Ucraina – rafturile dintr-un oraș rusesc de provincie gem sub grămezi mari de alimente proaspete, scrie SUE REID 

    În timp ce supermarketurile raționalizează legumele, cetățenii lui Putin nu sunt afectați de astfel de dificultăți 

    Imaginile sugerează că sancțiunile mult lăudate ale Occidentului, nu au niciun efect 

    Imagini grăitoare arată rafturile magazinelor dintr-un oraș de provincie din Rusia, gemând sub grămezi de alimente proaspete. 

    În timp ce supermarketurile britanice raționalizează ouăle și o serie de fructe și legume, pe fondul unei penurii provocate, în mare parte, de războiul din Ucraina, cetățenii lui Vladimir Putin se pare că nu se confruntă cu astfel de dificultăți. 

    Fotografiile au fost realizate într-o hală de alimente, două supermagazine și un magazin de colț din Perm, un oraș cu o populație de mărimea orașului Birmingham, situat în munții Ural, la 24 de ore distanta de Moscova, mers cu mașina. Imaginile sugerează că sancțiunile mult lăudate ale Occidentului împotriva Rusiei, impuse pentru a-l pedepsi pe președintele Putin pentru invazia sa, nu au niciun impact semnificativ. 

    Mai mult, scenele reprezintă o răsturnare de situație față de acum 40 de ani, când mulți dintre noi urmăreau la televizor imagini jalnice cu rușii din timpul regimului comunist care stăteau la coadă pentru alimente de bază, precum pâine și ouă. 

    Acum este rândul Marii Britanii să sufere. Supermarketurile de aici raționalizează roșiile, castraveții, ardeii și salata verde, deoarece fermierii britanici se luptă cu costuri mai mari la energie, care îi împiedică să folosească serele pe timp de iarnă, pentru a le cultiva. Fructele moi, printre care și zmeura, sunt, de asemenea, greu de găsit în magazine. 

    Filton Asda din Bristol. În timp ce supermarketurile britanice raționalizează ouăle și o serie de fructe și legume pe fondul penuriei provocate în mare parte de războiul din Ucraina, cetățenii lui Vladimir Putin nu se confruntă cu astfel de dificultăți. 

    Piața de alimente din orașul Perm, Rusia. Imaginile sugerează că sancțiunile mult lăudate ale Occidentului împotriva Rusiei, impuse pentru a-l pedepsi pe președintele Putin pentru invazia sa, nu au niciun impact major. 

    Tony Montalbano, director al Green Acre Salads din Roydon, Essex, produce de obicei un milion de kilograme de castraveți mici pe an, însă serele sale erau goale luna trecută. 

    El a amânat cultivarea culturilor pentru a evita facturile la combustibil de până la 500.000 de lire sterline pe lună, pe timp de iarnă. El se așteaptă ca producția sa să fie redusă la jumătate în acest an. 

    „Este trist și frustrant, dar nu-mi pot permite să cultiv”, a spus el. „Trebuie să fac profit. Dacă nu o fac, nu mai are rost să continui. O mulțime de cultivatori își închid porțile și vând”, a adăugat. 

    Jack Ward, directorul executiv al Asociației Cultivatorilor Britanici, a declarat: 

    „În toată țara, avem sere goale. Oamenii care ar fi cultivat două sau trei culturi de castraveți pe an ar putea reduce la una singură, pentru că vor să evite utilizarea energiei mai scumpe.” 

    Ouăle sunt, de asemenea, raționalizate, deoarece fermierii nu-și pot permite costurile pentru a ține găinile ouătoare la căldură în adăposturi cu consum mare de energie. 

    Rezultatul este că multe alimente de bază sunt mult mai scumpe aici decât în Rusia, după cum arată graficul nostru. 

    Locuitorii din Perm, și din alte părți ale Rusiei, au o mulțime de alimente ieftine. Energia ieftină din această națiune bogată în gaze naturale permite ca legumele să fie cultivate în sere calde pe toată durata iernii aspre. De asemenea, Rusia este capabilă să importe cantități mari de fructe din țări prietenoase, cum ar fi Iranul, care se bucură de un climat mai cald. 

    Nu există nici îngrijorări legate de încălzirea locuințelor, iar alimentarea mașinilor cu benzină sau motorină ieftină și abundentă, este floare la ureche. 

    La un an de la invazia pe scară largă a lui Putin, se pare că majoritatea rușilor de rând se confruntă cu puține privațiuni zilnice – atâta timp cât pot evita să fie recrutați în forțele militare rusești, care suferă pierderi uriașe în Ucraina. 

    Produse proaspete disponibile într-o piață alimentară din orașul Perm, Rusia, în luna februarie. 

    Alți factori care intră în joc: impozitul pe venit în Rusia este de doar 13% pentru cei care câștigă mai puțin de 163.000 de lire sterline – în comparație cu 40 sau 45% pentru britanicii cu venituri mai mari. Impozitul local, sau taxa de consiliu, este, de asemenea, o fracțiune din ceea ce plătesc oamenii în Marea Britanie. 

    Un grup aleatoriu de persoane din Perm, contactate de Mail, ne-a furnizat chitanțele de cumpărături pentru o săptămână, care arată prețurile și disponibilitatea produselor, precum și facturile lunare la utilități. În plus, aceștia au făcut numeroase fotografii. 

    De asemenea, ei insistă asupra faptului că spitalele publice rusești ‘rămân excelente’, în timp ce înscrierea rezidenților în serviciul de sănătate al țării este plătită integral de către angajatorii lor – deci gratuită la locul de utilizare. 

    La un an de la invazia pe scară largă a lui Putin, se pare că majoritatea rușilor obișnuiți se confruntă cu puține privațiuni zilnice – atâta timp cât pot evita să fie recrutați în forțele militare rusești, care suferă pierderi uriașe în Ucraina. 

    Luând precauții atente pentru a proteja identitatea informatorilor noștri, am vorbit cu locuitorii din Perm prin intermediul canalelor de socializare care nu sunt monitorizate de Kremlin. 

    După cum au declarat pentru Mail, John, 67 de ani, născut în Marea Britanie, și soția sa rusoaică, Helena, 51 de ani, din apartamentul lor cu două dormitoare din oraș: 

    „Criză, ce criză? Ne trăim viețile în mod normal, în ciuda situației din Ucraina. Ne uităm la ce se întâmplă în Marea Britanie, cu rafturile goale de alimente. Noi suntem în Rusia, lucrăm aici și nu suferim din cauza sancțiunilor Occidentului.” 

    Adevărul este că, deși oligarhii au fost expulzați din Marea Britanie, zborurile ruso-britanice și transferurile de bani au fost interzise, ca și importul de petrol, populația din Rusia nu se simte afectată. Producția de alimente este în plină expansiune datorită rezervelor abundente de energie din interiorul țării și a capacității Rusiei de a cumpăra de la națiunile susținătoare. 

    John și Helena insistă asupra faptului că războiul din Ucraina îi interesează prea puțin: 

    „Pe rusul obișnuit îl interesează să aibă o casă încălzită, mâncare pe masă, un pahar de vodcă și siguranță personală pe străzi. Noi avem toate acestea. Nimic nu a fost schimbat de război.” 

    John este cercetător, iar Helena este o fostă profesoară universitară. Ei au vorbit cu noi în timp ce președintele Putin se lăuda în discursul său anual către națiune de luna trecută, spunând că inflația a scăzut la patru procente, față de 10,1 procente în Marea Britanie. 

    Un grup aleatoriu de persoane din Perm, contactate de Mail, ne-a furnizat chitanțele de cumpărături pentru o săptămână, care arată prețurile și disponibilitatea produselor, precum și facturile lunare la utilități. În plus, aceștia au făcut numeroase fotografii. 

    De asemenea, ei insistă asupra faptului că spitalele publice rusești ‘rămân excelente’, în timp ce înscrierea rezidenților în serviciul de sănătate al țării este plătită în întregime de către angajatorii lor – așadar gratuită la punctul de utilizare 

    Facturile pentru ceea ce John și Helena numesc „un apartament de lux foarte mare” – care include întreținerea blocului, lumina, încălzirea, alimentarea cu apă și colectarea gunoiului – sunt de doar 130 de lire sterline pe lună. Familia cuplului are, de asemenea, o dacha, sau o cabană, la periferia orașului Perm. 

    Desigur, salariile din Rusia sunt o fracțiune din cele din Marea Britanie. Venitul mediu pe cap de locuitor este mai mic de 14.000 de lire sterline, față de 33.000 de lire sterline în Marea Britanie, potrivit cifrelor din 2022 ale Oficiului Național de Statistică. 

    Marea Britanie rămâne a cincea cea mai mare economie a lumii, în timp ce Rusia, chiar și cu o populație mai mult decât dublă, se află pe locul 11 – în urma Italiei, Coreei de Sud și Canadei. Cu toate acestea, sancțiunile au un oarecare efect asupra economiei naționale rusești: anul trecut, aceasta s-a contractat cu până la 3,9%, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), fiind așteptate și alte scăderi. 

    Și, bineînțeles, multe firme occidentale mari au tăiat legăturile cu Moscova, în semn de protest față de război. În Perm, majoritatea magazinelor de haine și francizelor deținute de europeni s-au închis, pentru a fi înlocuite de cele rusești – cu ‘tot ce avem nevoie’, spun locuitorii cu care am vorbit. 

    Cu toate acestea, costul vieții în Rusia este mult mai mic decât în Marea Britanie și, având în vedere resursele naturale abundente ale țării, este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe. 

    În Occident, în schimb, costurile și inflația au crescut vertiginos, deoarece Kremlinul ‘face din energie o armă’, strangulând aprovizionarea ca represalii la sancțiunile noastre. De asemenea, Putin a refuzat să ne vândă îngrășăminte agricole. 

    În calitate de principal exportator mondial al acestui produs agricol vital, prețul a crescut vertiginos. Pe scurt, a încercat să ruineze agricultura britanică, făcând ca în multe cazuri să fie prohibitiv să se cultive legume, fructe și salate, în lunile reci. 

    Presa britanică de stânga s-a grăbit să dea vina pe Brexit pentru penuria de pe rafturile noastre. 

    Dar experții în agricultură au insistat că este vorba de o combinație de factori – inclusiv faptul că vremea din Spania și Maroc a provocat recolte slabe și a redus importurile de fructe și legume. În Perm, situația nu ar putea fi mai diferită. Erau roșii din belșug. Zmeura, de asemenea, a fost disponibilă din abundență săptămâna trecută. 

    Toate acestea, bineînțeles, te fac să te întrebi cine câștigă războiul economic. Din Perm, John ne-a spus: 

    „Am văzut cu ochii mei că sancțiunile nu fac rău Rusiei. Oamenii de pe stradă abia dacă observă ceva. Magazinele sunt pline cu tot ceea ce își doresc, sau au nevoie. 

    Veniturile din exportul de gaze și petrol au crescut masiv în țările care nu au impus sancțiuni.” 

    El a adăugat: 

    „Concluzia este că în țară intră mai mulți bani decât ies. Importurile din Europa sunt în scădere, dar, în mod ironic, producția rusă este în creștere, pe măsură ce devine mai autosuficientă ca națiune. 

    Nu există penurie aici, nici vorbă. Ca vegetarian, mi-e dor de cârnații Linda McCartney sau de o brânză Cheddar tare. 

    Dar există o mulțime de alternative, fabricate în Rusia, pe rafturile noastre. 

    McDonald’s a fost înlocuit acum cu un ‘Tasty, Full Stop’, deținut de ruși, iar toți rușii mai tineri preferă produsele lor. 

    Avem Heinz Baked Beans și încă mai primim importuri, cum ar fi berea Corona, de la supermarketul local. De asemenea, există o mulțime de vinuri din Spania, Portugalia și Italia. 

    Trăim o viață bună aici.” 

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb