MINISTRUL DE EXTERNE:  "Este nevoie de o comunicare mai bună în legătură cu Europa şi realizările proiectului european"

Andrei Stan
Politică / 6 septembrie 2016

Lazăr Comănescu, ministrul afacerilor externe, a susţinut astăzi că este nevoie de o comunicare mai bună în legătură cu Europa şi realizările majore ale proiectului european, acesta trebuind să constituie o prioritate la nivel european şi al statelor membre în perioada următoare, informează un comunicat al ministerului de resort, trimis redacţiei.

Lazăr Comănescu a participat în calitate de keynote speaker la panelul "Uniunea Europeană: Integrare vs Dezintegrare", în contextul participării la cea de-a XI-a ediţie a Forumului Strategic de la Bled, Slovenia, în perioada 5-6 septembrie 2016.

Ministrul român a pledat pentru menţinerea unităţii şi coeziunii UE pe baza unei agende pozitive, a unei viziuni comune asumate, axată pe proiecte concrete care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni, precizează MAE.

Acesta a insistat, totodată, asupra continuării şi consolidării proiectului european "în baza unei abordări inclusive" şi a evidenţiat că România este gata să contribuie activ la realizarea acestui obiectiv.

MAE menţionează: "Ca posibile căi de acţiune ale UE în acest sens, Comănescu a menţionat creşterea transparenţei şi legitimităţii instituţiilor europene şi îmbunătăţirea funcţionării acestora pornind de la prevederile actualelor tratate. El a punctat asupra importanţei obţinerii de rezultate care să vină în întâmpinarea preocupărilor şi aşteptărilor cetăţenilor europeni (creşterea economică, crearea locurilor de muncă, securitatea internă şi externă a UE, respectarea valorilor şi libertăţilor europene), toate acestea fiind premise esenţiale pentru recâştigarea şi consolidarea încrederii cetăţenilor în proiectul european".

Pe lângă întrevederea bilaterală cu omologul sloven, ministrul Comănescu a mai avut o serie de întâlniri cu: ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei, Peter Szijjarto; secretarul de stat pentru afaceri europene în Guvernul francez, Harlem Desir; şeful delegaţiei americane la Forumul de la Bled, Hoyt Yee, adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al SUA.

"În cadrul întâlnirii cu ministrul Peter Szijjarto, cei doi demnitari au trecut în revistă stadiul relaţiilor bilaterale, reiterând disponibilitatea pentru consolidarea acestora, pe baze constructive, cu scopul valorificării depline a potenţialului de cooperare existent dintre cele două state. Abordând tematica europeană, cei doi miniştri au subliniat importanţa procesului de reflecţie cu privire la viitorul UE. Partea română a relevat susţinerea fermă pe care o acordă în continuare procesului de consolidare a proiectului european, într-un format inclusiv şi transparent, care să reflecte interesele tuturor statelor membre", se mai arată în comunicat.

Discuţia cu Harlem Desir s-a axat pe teme de actualitate ale agendei bilaterale, cu accent pe pregătirea vizitei de stat, pe care Preşedintele Franţei, François Hollande, o va efectua în România, în zilele de 12 şi 13 septembrie 2016. Discuţiile au vizat, totodată, şi evoluţiile din Vecinătatea Estică a UE, cu accent pe Republica Moldova, asupra căreia oficialii au subliniat importanţa continuării reformelor.

Convorbirile cu adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee, au vizat stadiul cooperării celor două state în cadrul Parteneriatului strategic şi pregătirea reuniunii Task Force România - SUA, care va avea loc la Washington, la 26 septembrie 2016, adaugă MAE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb