Ministrul de externe olandez a reconfirmat sprijinul Olandei pentru aderarea României la Schengen

S.B.
Internaţional / 23 ianuarie 2023

Ministrul de externe olandez a reconfirmat sprijinul Olandei pentru aderarea României la Schengen

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, o întrevedere bilaterală cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, Wopke Bastiaan Hoekstra, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, cu care a discutat despre perspectivele de avansare a procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, prin depăşirea situaţiei create ca urmare a rezultatului reuniunii Consiliului JAI din 8 decembrie 2022, informează news.ro.

Ministrul de externe olandez a reconfirmat sprijinul Olandei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, a reiterat faptul că votul olandez din 8 decembrie nu a fost îndreptat împotriva României, ci doar a Bulgariei, şi a arătat că se va implica activ în conturarea la nivel european a unei soluţii pentru aderarea României.

Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul întrevederii, ministrul Aurescu a abordat cu prioritate perspectivele de avansare a procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, prin depăşirea situaţiei create ca urmare a rezultatului reuniunii Consiliului JAI din 8 decembrie 2022. Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu a mulţumit ministrului de externe Wopke Hoekstra pentru poziţia de susţinere a Regatului Ţărilor de Jos în favoarea României, care a fost urmarea unui proces intens de consultare şi contacte bilaterale dintre cele două părţi în perioada octombrie-decembrie 2022, inclusiv dintre cei doi şefi ai diplomaţiilor.

"Ministrul român de externe a informat asupra demersurilor în curs ale părţii române, menţionând dialogul pozitiv cu Preşedinţia suedeză a Consiliului, care este angajată prioritar pe dosarul aderării, şi angajamentul acesteia de a contribui activ la eforturile de identificare a unor soluţii constructive care să conducă la adoptarea deciziei de aderare la Schengen a României, inclusive prin lansarea de consultări în perioada următoare. Ministrul Bogdan Aurescu a făcut referire şi la demersurile intense pe lângă omologii din statele membre UE iniţiate de la începutul acestui an, care au condus la reconfirmarea sprijinului acestora pentru obiectivul României de aderare la Schengen", se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu l-a informat pe şeful diplomaţiei olandeze cu privire la dinamica dialogului cu partea austriacă, derulat în scopul reconsiderării poziţiei Austriei în acest dosar.

"În acest sens, a evocat întrevederea avută cu omologul austriac, Alexander Schallenberg, în marja participării recente la Forumul Economic Mondial de la Davos, şi a amintit decizia părţii române de retrimitere la post a ambasadorului României la Viena, un gest de deschidere care reconfirmă deopotrivă interesul ţării noastre pentru cooperarea în spirit European, cât şi aşteptarea ca partea austriacă să se reangajeze în dialogul bilateral pe acest subiect de o manieră constructivă", anunţă MAE.

Potrivit MAE, "ministrul de externe olandez a reconfirmat sprijinul Olandei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, a reiterat faptul că votul olandez din 8 decembrie nu a fost îndreptat împotriva României, ci doar a Bulgariei, şi a arătat că se va implica activ în conturarea la nivel european a unei soluţii pentru aderarea României".

Cei doi demnitari au abordat şi aspecte legate de cooperarea bilaterală solidă, cu precădere în domeniul apărării, amintind contribuţia esenţială a militarilor olandezi dislocaţi în cadrul Grupului de Luptă al NATO de la Cincu. Ministrul Aurescu a mulţumit omologului său pentru prezenţa trupelor olandeze în cadrul Grupului de luptă din ţara noastră, ca gest concret de solidaritate aliată, pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO. Cei doi demnitari au convenit asupra menţinerii unui dialog constant în perioada imediat următoare, inclusiv prin organizarea de noi vizite şi întrevederi, care să contribuie la obiectivul comun de consolidare a relaţiei bilaterale din România şi Regatul Ţărilor de Jos, mai spune MAE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pentru ca acel gard exista , cancelarul l a declarat insuficient ,a stabilit ca si conditie sa scada numarul de migranti ilegali care ajung in Viena ( si ce daca vin de fapt prin Balcanii de sud si fostele republici iugoslave ). Abordare extrema care alimenteaza extremismul din Romania ...ulterior fiti siguri are sa aduca si asta in discurie ,la tura urmatoare . Privatizarea Petrom e o nenorocire de acum 20 de ani ,in care posibil ca s a facut un foarte MARE trafic de influenta de catre persoane austriece si in care Romania a pierdut enorm . Dar sunt fapte de acum 20 de anu ,intre timp politicul a adaptat legile ca sa fie prescrise faptele ...cum de a aparut contractul privatizarii Petrom acum ,cand nu poate face decat rau negocierilor pt Schengen ?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb