MINISTRUL ECONOMIEI DE LA KIEV: Economia Ucrainei, posibil să scadă cu 35%-40% până la finele anului

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 august 2022

Sursa foto: facebook / Volodimir Zelensky. Autori: : Arsen Petrov, Evgeniy Maloletka, David Guttenfelder, Elena Tita, Patryk Jaracz, Manu Brabo.

Sursa foto: facebook / Volodimir Zelensky. Autori: : Arsen Petrov, Evgeniy Maloletka, David Guttenfelder, Elena Tita, Patryk Jaracz, Manu Brabo.

Economia Ucrainei s-ar putea contracta cu 35%-40% până la finalul anului, a avertizat vineri ministrul Economiei de la Kiev, Iulia Sviridenko, potrivit Reuters.

Afectată în urma invaziei ruseşti, în 24 februarie, economia Ucrainei a înregistrat un declin anual de 15,1% în primul trimestru din 2022, conform Agerpres.

Amintim că, în luna mai, ministrul ucrainean al Finanţelor, Serhiy Marchenko, preconiza că economia Ucrainei ar urma să se contracte cu 45% în acest an, dar a dat asigurări că Guvernul de la Kiev este decis să asigure, în totalitate, serviciul datoriei.

Agenţiile de evaluare S&P şi Fitch au coborât recent ratingul de ţară atribuit Ucrainei până la SD ("selective default"), respectiv RD ("restricted default"), în condiţiile în care sunt de părere că acordul de restructurare a datoriilor anunţat recent este unul dezastruos, transmite Reuters.

O ţară este considerată în "default" (incapacitate de plată - n.r.) atunci când nu îşi poate onora angajamentele financiare faţă de creditori, care pot fi state, instituţii financiare (Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială etc.) sau investitori de pe pieţele financiare. Default-ul poate fi calificat drept parţial atunci când statul nu rambursează o parte din obligaţiunile sale.

Luna aceasta, creditorii internaţionali ai Ucrainei au aprobat cererea autorităţilor de la Kiev pentru îngheţarea, timp de doi ani, a plăţilor pentru obligaţiuni în valoare de aproape 20 de miliarde de dolari. Moratoriul îi va permite Ucrainei să economisească plăţi în valoare de aproape şase miliarde de dolari, potrivit premierului ucrainean Denis Smihal.

Cu toate acestea, la data de 12 august, S&P a coborât, cu o treaptă, ratingul pentru datoria suverană în valută a Ucrainei de la CC/C până la SD ("selective default"). "Având în vedere termenii şi condiţiile anunţate în restructurare, precum şi criteriile noastre, considerăm că această tranzacţie este echivalentă cu un default", a informat S&P.

La rândul său, Fitch a coborât tot cu o treaptă ratingul pentru datoria suverană în valută a Ucrainei, de la C până la RD ("restricted default").

Niciuna dintre cele două agenţii de evaluare nu a asociat şi o perspectivă calificativelor acordate Ucrainei, care ar fi semnalat dacă intenţionează să îmbunătăţească, să retrogradeze sau să menţină ratingul de ţară.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna septembrie era de 237 euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat până la 246 de euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.35 atingea 247,08 euro.

Preţurile de referinţă ale gazelor naturale în Europa se îndreaptă anul acesta spre cea mai lungă serie de creşteri săptămânale, intensificând presiunile asupra gospodăriilor şi companiilor şi ameninţând să împingă economiile în recesiune, transmite Bloomberg.

Cotaţiile au crescut vineri, după ce joi au închis la un nivel ridicat record. În ultimele săptămâni, piaţa s-a înăsprit şi mai mult, deoarece vremea extrem de călduroasă şi secetoasă a întrerupt transportul combustibilului pe fluvii şi a limitat producţia de energie hidro şi nucleară. Ca rezultat, cererea pentru gaze este în creştere, într-un moment în care livrările din Rusia sunt în scădere, notează Agerpres.

"Vremea anormal de caldă şi secetoasă va multiplica probabil, pe termen scurt, criza energiei din Europa, reducerea surselor de aprovizionare majorând cererea pentru gaze şi sporind presiunea asupra preţurilor", susţin analiştii Bloomberg Intelligence.

...................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,5%, la 1.762,50 dolari uncia vineri, la Comex New York, la ora 11.33, cea spot - tot cu 0,5%, la 1.750,42 dolari/uncie.

scad.

.....................................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a crescut cu 2,1% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,64 dolari/buşel la ora locală 11.37, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 1,1%, la 6,22 dolari/buşel.

.....................................................

Rusia a urcat pe locul al treilea în lista ţărilor din afara Chinei continentale care folosesc yuanul pentru plăţile globale, ceea ce indică modul în care este afectată Moscova de sancţiunile occidentale, transmite Reuters.

Înainte de invadarea Ucrainei în 24 februarie, Rusia nici măcar nu era inclusă pe lista publicată lunar de sistemul global de plăţi SWIFT, dar cele mai recente date arată că doar Hong Kong şi Marea Britanie sunt înaintea Kremlinului în privinţa utilizării yuanului pentru plăţile globale.

În iulie, firmele şi băncile din Rusia erau implicate în aproape 4% din plăţile internaţionale în yuani, în funcţie de valoare, potrivit datelor SWIFT. Este o creştere de la 1,42% în iunie şi de la zero în februarie, conform Agerpres.

Deloc surprinzător, Hong Kong rămâne principala sursă a tranzacţiilor în yuani în afara Chinei continentale, cu 73,8% din total, urmat de Marea Britanie, cu 6,4%.

Avansul brusc al Rusiei în acest clasament sprijină argumentul că sancţiunile au efect şi exclud Kremlinul din sistemul bancar global bazat pe dolarul SUA. Dar, de asemenea, sprijină şi părerea celor care susţin că sancţiunile aduc Moscova mai aproape de Beijing.

Pe lângă impactul asupra sectorului financiar, sute de mari firme occidentale s-au retras ori şi-au redus semnificativ operaţiunile în Rusia, în urma invadării Ucrainei.

Între timp, Rusia a dezvoltat propriul sistem de tip SWIFT, a creat conturi speciale la unele bănci care nu au fost sancţionate şi continuă exporturile cheie, cum ar fi cele de petrol, către ţări cum ar fi China, India şi Turcia.

Cele mai recente date SWIFT confirmă că rubla nu se mai află în topul principalelor 20 de monede globale folosite pe pieţele internaţionale de plăţi, după ce în decembrie moneda Rusiei era pe locul 16. Primele locuri sunt deţinute de dolarul SUA, euro, lira sterlină, yenul japonez şi yuanul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb