Ministrul Economiei, Comerţului si Turismului, Mihai Tudose, a declarat astăzi că exclude ideea ca Oltchim să dea faliment, precizând că este prioritară reorganizarea societăţii înainte de privatizare, pentru creşterea interesului unui cumpărător capabil să susţină activitatea combinatului, conform unui comunicat remis redacţiei.
"Evoluţia financiară din ultimul an ne arată că există premize pozitive pentru o reorganizare rentabilă a societăţii, iar ipoteza falimentului este exclusă", a afirmat Tudose.
Oficialul a adăugat că îşi doreşte continuarea parteneriatului cu administratorii judiciari ai combinatului Oltchim şi a colaborării cu partenerii sociali, ca să găsească soluţii pentru dezvoltarea companiei.
Ministrul Mihai Tudose le-a declarat atât administratorilor judiciari, cât şi reprezentanţilor sindicatelor de la Oltchim că plata salariilor compensatorii restante ale celor disponibilizaţi trebuie să constituie o prioritate pentru conducerea combinatului şi că va sprijini o astfel de soluţie.
La rândul lor, administratorii judiciari ai Oltchim au arătat că cifra de afaceri a societăţii a crescut de la intrarea în insolvenţă (februarie 2013), de la 5,4 la 16 milioane euro pe lună în ultimele luni din 2014, înregistrând, pentru pima dată în ultimii 3 ani, un profit brut din exploatare cumulat de circa 580.000 euro în octombrie şi noiembrie 2014. Totodată, cei 2.247 de angajaţi ai Oltchim îşi primesc lunar drepturile salariale, mai puţin restanţele salariale de 2,5 luni înregistrate înainte de intrarea în insolvenţă.
Administratorii judiciari i-au prezentat ministrului calendarul privind procedura de reorganizare a Oltchim, care prevede definitivarea tabelului creanţelor în 7 ianuarie, prezentarea planului de reorganizare în 30 de zile de la această dată şi aprobarea acestuia cel mai târziu la 7 martie.
În schimb, reprezentanţii sindicatelor i-au cerut ministrului Mihai Tudose să verifice activitatea administratorilor judiciari, arătându-se nemulţumiţi de prestatia acestora, în special în ceea ce priveşte pierderile pe care Oltchim continuă să le înregistreze de la declanşarea procedurii insolvenţei. De asemenea, sindicaliştii au solicitat semnarea unui protocol cu Ministerul Economiei, de informare şi consultare reciprocă periodică privind activitatea combinatului, urmând să fie agreat un astfel de protocol cu toţi partenerii sociali din companie.