Ministrul Economiei a precizat astăzi cu ocazia lucrărilor celei de-a VI-a sesiuni a Comisiei mixte româno-turkmene, că înfiinţarea Consiliului de afaceri româno-turkmen va impulsiona mediul de afaceri din ambele ţări.
"Creşterea şi diversificarea comerţului bilateral rămâne o preocupare la nivelul autorităţilor române şi turkmene iar impulsionarea mediului de afaceri din ambele ţări pentru identificare de noi oportunităţi, care să genereze majorarea fluxurilor de mărfuri, devine o prioritate", se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.
De asemenea, în cadrul evenimentului, oficialul român a punctat experienţa românescă în producerea de utilaj petrolier şi echipamente, construcţii, IT, sectoare care, împreună cu turismul, domeniul IMM-urilor şi cercetarea ştiinţifică pot aduce plus valoare relaţiilor economice bilaterale.
Vicepremierul Costin Borc a subliniat şi necesitatea dezvoltării în continuare a proiectului Coridorului de Transport de Marfă Marea Neagră-Marea Caspică, co-iniţiat de România şi Turkmenistan şi şi-a exprimat încrederea cu privire la rolul substanţial pe care dezvoltarea acestui coridor l-ar putea avea asupra proiectelor din regiunea extinsă a Mării Negre la care participă România.
La finalul lucrărilor Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică, cei doi demnitari au semnat Protocolul sesiunii a VI-a Comisiei Mixte care prevede principalele direcţii de colaborare în domeniile comerţ, IMM-uri, industrie, turism, agricultură, transporturi, energie, sistem cameral, cercetare ştiinţifică, cultură, educaţie, sport.
Comerţul bilateral între România şi Republica Turkmenistan, la 31 decembrie 2015, a fost de 108 milioane dolari, din care export 16 milioane dolari şi import 92 milioane dolari. Importul din Turkmenistan este constituit exclusiv din combustibili, respectiv motorină, gaz natural şi gaz butan, se arată în acelaşi comunicat.