Andrei Dominic Gerea, ministrul Economiei, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorul Regatului Unit la Bucureşti, Martin Fergus Harris, spre a îi prezenta priorităţile ministerului pe care îl conduce, printre ele numărându-se atragerea de investiţii şi găsirea imediată a unor soluţii pentru companiile cu dificultăţi financiare din portofoliul ministerului, transmite un comunicat remis redacţiei.
Printre astfel de companii, se numără Oltchim Râmnicu Vâlcea, Cuprumin Abrud şi Remin Baia Mare. De asemenea, demnitarul român a declarat că urmăreşte revitalizarea industriei de apărare, prin atragerea de investiţii în înteprinderile Romaero Băneasa, Avioane Craiova, Aerostar Bacău şi Uzina Automecanică Moreni. Andrei Gerea a subliniat că la Oltchim Guvernul deja a adus investitori din ţara noastră, China, Azerbaidjan, Turcia şi Ungaria.
Ambasadorul britanic a amintit că reprezentanţii forţelor aeriene ale Regatului Unit sunt deja clienţi ai Eurocopter şi IAR Ghimbav, precizând că va sprijini parteneriatele de tipul "smart defence" inclusiv la nivelul industriei de apărare din ţările NATO. Conceptul "smart defence" se referă la o politică de austeritate a NATO bazată pe o mai mare flexibilitate a Alianţei şi o colaborare mai bună a statelor membre, pe baza unor priorităţi clare.
În ceea ce priveşte Remin Baia Mare, ministrul român a explicat că, până în februarie, va exista cadrul legal pentru redeschiderea proiectului minier la respectiva întreprindere.
Volumul total al schimburilor comerciale intre ţara noastră şi Marea Britanie s-a ridicat, în primele nouă luni ale anului trecut, la la 2.449,17 milioane euro, ocupând locul 10 în topul partenerilor comerciali ai României, cu o pondere de 3,18% în comerţul exterior al ţării noastre, şi locul 8 între statele membre UE. Nivelul indicatorului a fost cu 15,91% mai mare faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă din anul 2012.
Creşterea volumului comerţului bilateral s-a datorat exclusiv exporturilor, care s-au majorat cu 30,71% în primele nouă luni ale lui 2013, faţă de perioada similară din anul precedent, ajungând la 1516,16 milioane euro.
In primele 11 luni din anul trecut, numărul companiilor cu capital britanic înregistrate în România a crescut cu 201, iar valoarea capitalului investit cu 16,8%, respectiv cu 0,21 puncte procentuale în ponderea acestora în totalul investiţiilor străine.