MINISTRUL EDUCAŢIEI: "CNATDCU nu se poate autosesiza în cazul acuzaţiilor privind plagiatul şefei DNA"

Mathias Klein
Ziarul BURSA #Politică / 29 septembrie 2016

Mircea Dumitru

Mircea Dumitru

Ministrul Educaţiei a declarat astăzi, la Digi24, că CNATDCU (Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare) nu se poate autosesiza în cazul acuzaţiilor că şefa DNA ar fi plagiat în teza de doctorat deoarece în mandatul ministrului Adrian Curaj a fost scoasă această clauză din regulamentul instituţiei.

Mircea Dumitru a atras atenţia că orice persoană poate depune o sesizare la CNATDCU dacă are suspiciuni de plagiat, însă trebuie să aducă dovezi în acest sens.

"CNATDCU nu se poate autosesiza. Potrivit regulamentului nu există procedura de autosesizare. Când a fost făcut noul regulament, în timpul mandatului domnului Curaj, a fost scoasă procedura autosesizării pornind de la ideea că instituţia care va analiza teza nu poate să se şi autosesizeze şi să aibă o idee despre lucrare înainte. S-a considerat că aşa este mai obiectivă instituţia. Orice persoană poate sesiza CNATDCU", a spus ministrul Educaţiei.

Ministrul Mircea Dumitru a precizat, referitor la declaraţiile lui Sebastian Ghiţă că instituţiilor le-ar fi frică să analizeze doctoratul şefei DNA, că deputatul poate să depună el însuşi o sesizare la CNADTCU.

"Dacă persoana care face autodenunţul depune şi o sesizare aducând nişte argumente privind presupusul plagiat atunci CNATDCU poate analiza. Dacă depune (Sebastian Ghiţă n.red) o cerere va putea să şi verifice dacă ne este sau nu ne este frică", a spus Mircea Dumitru.

De asemenea, ministrul a atras atenţia că informaţia potrivit căreia CNADTCU s-a autosesizat în cazul doctoratului fostului premier Victor Ponta este falsă. Suspiciunile de plagiat au fost sesizate de Universitatea din Bucureşti.

"Nici în cazul Ponta nu a fost vorba de o autosesizare deoarece Universitatea din Bucureşti a cerut analizarea tezei de doctorat. De asemenea, şi în cazul Oprea şi Tobă a fost o sesizare în baza căreia s-a demarat întreaga procedură", a explicat ministrul.

Mircea Dumitru a mai declarat că au fost începute deja procedurile de evaluare a Şcolilor doctorale din România. De asemenea, el a precizat că trebuie realizată şi o evaluare statistică a tezelor de doctorat susţinute în ultimii 20 de ani.

De asemenea, Mircea Dumitru a precizat că va emite un ordin de ministru pentru ca Şcolile Doctorale să îşi poată continua activitatea până în vara anului viitor când va fi gata evaluarea.

"Cred că trebuie făcute o evaluare a Şcolilor Doctorale şi o evaluare statistică a tezelor de doctorat susţinute în ultimii 20 de ani ca să vedem care este situaţia. Potrivit legii ar fi trebuit ca Şcolile Doctorale să fie deja evaluate până în luna august a acestui an. Nici ministerul Educaţiei şi nici celelalte organisme care erau implicate în acest proces nu şi-au făcut temele astfel că acum Şcolile Doctorale nu au dreptul să îşi desfăşoare activitatea. Astfel vom da un ordin de ministru, o autorizaţie provizorie, prin care vom autoriza Şcolile Doctorale până în vara anului 2017. În acest interval trebuie terminată evaluarea", a afirmat ministrul, potrivit Digi24.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb