MINISTRUL FINANŢELOR, IGNORAT A DOUA OARĂ DE DEPUTAŢI Darius Vâlcov: "Lucrăm cu băncile la un nou produs pentru soluţionarea crizei CHF"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 februarie 2015

Darius Vâlcov: "Lucrăm cu băncile la un nou produs pentru soluţionarea crizei CHF"

Ministerul Finanţelor Publice lucrează, împreună cu băncile, la "un nou produs" pentru rezolvarea problemei creditelor în franci elveţieni (CHF), a spus, aseară, Darius Vâlcov, ministrul de resort.

Domnia sa a precizat că, în ultimele două zile, a avut întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor financiare care au dat credite în CHF, urmând să mai aibă loc discuţii, în aceste zile, pe aceeaşi temă.

Darius Vâlcov a fost, aseară, în Camera Deputaţilor, să prezinte parlamentarilor din Comisia de buget noua soluţie la care lucrează, însă parlamentarii au suspendat discuţiile, obosiţi, probabil, după ce l-au audiat trei ore şi jumătate pe Guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Este pentru a doua oară când ministrul finanţelor merge în Comisia de buget, iar deputaţii amână şedinţa. Acest fapt l-a deranjat pe Darius Vâlcov, care nu a dat amănunte despre "noul produs": "Nu vă pot oferi detalii, venisem să prezint acest produs parlamentarilor, dar se pare că am venit pentru a doua oară degeaba".

Ministrul finanţelor a precizat că toate băncile cu expunere pe CHF au fost chemate la discuţii, infirmând, astfel, informaţiile venite din partea unor surse bancare potrivit cărora câteva bănci din cele care au dat credite în franci elveţieni nu ar fi fost invitate la aceste întâlniri.

Reprezentanţii instituţiilor cu expunere pe CHF nu ar fi fost de acord cu programul "scade rata", care presupune rescadenţarea creditelor şi acordarea unei facilităţi fiscale, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei.

Se pare că bancherii i-ar fi transmis ministrului finanţelor Darius Vâlcov, în cadrul întâlnirii de luni seară, că singura soluţie acceptată de instituţiile financiare este negocierea individuală cu clienţii.

Doar că aceştia din urmă susţin că, odată ajunşi la bancă, nu poate avea loc nicio negociere, întrucât băncile pun de la început condiţii, discutând "cu executarea silită pe masă".

În cadrul discuţiilor dintre MFP şi bănci, care au avut loc luni seara, pe tema creditelor în franci elveţieni ministrul de resort i-ar fi înştiinţat pe bancheri că, întrucât nu au rezolvat situaţia în cele trei săptămâni de când cursul CHF a explodat, Ministerul Finanţelor poate interveni printr-un act legislativ, potrivit surselor noastre.

Câteva dintre instituţiile financiare care au dat credite în CHF au anunţat reducerea dobânzilor pentru împrumuturile în CHF sau scăderea anticipată a acestor dobânzi în raport cu reducerea LIBOR, indice luat în calcul în cazul creditelor în CHF.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Amandoua partile trebuiau sa se gandeasca atunci cand au dat si au luat credite.Trebuie si bancile sa gandeasca sa-i considere pe aceia care au luat credite colaboratori si nu slugi de stors cum au facut pana acuma.Sa spuna realitatea si sa nu minta.

    1. daca ar fi fost informati in mod caorect consumatorii nu ar fi ales creditul in chf, dar au fost inselati ca este o moneda sigura cand este cea mai riscanta pentru un credit. Principalii vinovati sunt bancherii care au departamente de specialitate, de risc valutar. Urmatorii vinovati sunt cei din BNR care ar fi trebuit sa innaspreasca conditiile de creditare pentru aceste valute. Consumatorul este vinovat ca a avut incredere in acesti excroci, care au abuzat de increderea primita, insa au fost cei care au suportat toate costurile

      v-as atrage cu respect atentia unui mic amanunt / tuturor comentatorilor pe subiect -- NU EXISTA BANCI exista ofiteri de credit, exista oameni de la HR [super-oameni, daca ii intrebi] care fac politici de incentives pt ofiteri de credit si mai exista si alti oameni in banci, mai sus, care au facut [?] strategii.

      un astfel de ofiter de credit mi0-a recomandat cand nu am putut sa imi mai platesc rata sa imi gasesc un "finantator". si era sefa de agentie la sucursala anchor plaza la credit europe bank. ea reprezinta imaginea bancii si intruchipeaza politica bancii pt ca nu m-am intalnit cu ea in calitate de blonda in fusta scurta, ci de ofiter bancar si factor de decizie la credit europe bank!

      ai eu am primit aceeasi recomandare, cred ca de la aceeasi blonda cu tocuri de 20cm... mai avea putin si ma trimitea pe centura sa fac rost de bani...

      In 2008 mi s-a spus ca e cel mai sigur credit desi am fost reticenta in. leg. cu CHF.Am luat 14400 chf si dupa 6 ani mai am de plata 12200.Am fost de multe ori sa cer conversie, refinantare, dar au spus ca nu ma incadrez

    Lucrurile se complica si ies din normal : orice datorie se face liber consimtita, orice datorie in orice moneda se plateste, plus dobanda cel putin la nivelul inflatiei, plus costurile de functionare a imprumutatorului.

    Atatea discutii care uita principiul problemei, oriunde si oricand, mai ales in economia libera. 

    In comunism se poate cu cursuri fixe, sa plateasca statul, sa aiba toti case, masini, excursii, lefuri mari.

    In comunism. 

    deja incep sa se taragneze lucrurile, de ce un nou produs acum? este vorba despre o noua sucombare a statului in fata bancilor? sa se numeasca statul bancar romania atunci!

    1. Tov Valcov nu face diferenta intre Bond si James Bond asa ca nu asteptati nimic de la el. Cometentele sale profesionale se limiteaza la trecerea strazii.

      hahalerelor care aveti pretentia sa fiti conducatori. Ce simplu e, facilitati fiscale, si gata, s-a rezolvat problema!

      Este foarte competent, darnic si marinimos, ce mai, un adevarat pasa!, in acordarea de facilitati fiscale. Fiind atit de darnic, poate-i trece prein cap sa achite integral creditele, toate!, si sa termine tot bilciul asta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb