MINISTRUL GERMAN DE FINANŢE, CHRISTIAN LINDNER: "UE nu va cheltui tot mai mulţi bani şi speră să evite o cursă a subvenţiilor cu SUA"

D.T.
Internaţional / 15 februarie 2023

"UE nu va cheltui tot mai mulţi bani şi speră să evite o cursă a subvenţiilor cu SUA"

Uniunea Europeană nu poate, şi nu va cheltui tot mai mulţi bani pentru a face faţă unei curse de subvenţii pentru reducerea poluării, care se intensifică de ambele maluri ale Atlanticului, potrivit ministrului de Finanţe din Germania, Christian Lindner, transmite News.ro.

Oficialii Uniunii Europene au fost implicaţi în discuţii tensionate cu privire la modul de a face regiunea mai competitivă în urma Legii de reducere a inflaţiei din SUA, denumită şi IRA.

Congresul SUA a adoptat în august anul trecut o lege care include fonduri de 369 de miliarde de dolari pentru politicile climatice şi energetice.

Printre alte aspecte, oferă credite fiscale consumatorilor care cumpără maşini electrice care au fost fabricate în America de Nord, ceea ce înseamnă că poate face vehiculele electrice fabricate în Europa mai puţin atractive pentru şoferi, deoarece pot fi probabil mai scumpe.

Dar, potrivit lui Christian Lindner, răspunsul UE pentru a stimula competitivitatea nu este prin mai multe cheltuieli publice.

Vorbind marţi la CNBC, la Bruxelles, el a spus că UE ar trebui să se concentreze pe "partea de oferte a economiilor noastre, modernizarea pieţelor noastre de muncă, de exemplu".

"Avem nevoie de o calitate mai bună a investiţiilor în sectorul public, nu de o cantitate mai mare de investiţii în sectorul public", a spus el.

Şefii de stat ai UE au convenit săptămâna trecută să relaxeze regulile privind ajutoarele de stat pentru a permite "alocarea rapidă a sprijinului direcţionat, temporar şi proporţional, inclusiv prin credite fiscale, în acele sectoare care sunt strategice pentru tranziţia ecologică şi sunt afectate negativ de subvenţii externe sau preţuri mari la energie".

Cu toate acestea, economiile europene mai mici sunt îngrijorate că Germania pot crea distorsiuni pe piaţa unică a UE, unde mărfurile şi oamenii se circulă liber, având în vedere că are mai mult spaţiu fiscal decât alte guverne pentru a sprijini industriile cheie, continuă sursa.

Prim-ministrul belgian Alexander de Croo a exprimat această îngrijorare specifică luna trecută.

"Belgia este o piaţă mică, o economie foarte deschisă, Germania este o piaţă mare. Dacă aceasta devine o cursă a cine are cele mai adânci buzunare, vom pierde cu toţii şi ar duce la un război al subvenţiilor cu Statele Unite", a declarat de Croo, în marginea Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia.

Într-o scrisoare adresată statelor membre din ianuarie, comisarul pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a spus că 53% din ajutorul de stat aprobat în UE din 2020 a fost plătit de Germania.

Franţa a ocupat locul al doilea, reprezentând 24% din totalul sprijinului de stat. Analiştii grupului de consultanţă Eurasia au declarat într-o notă care citează oficiali europeni, săptămâna trecută, că unele state membre "se tem de mai mult de banii germani decât de cei americani".

Întrebat despre planurile sale de ajutor de stat, germanul Lindner a spus: "Pot asigura toate statele membre că Germania va menţine condiţii de concurenţă echitabile şi îi invit pe colegi să ia în considerare împreună cu noi măsuri [pentru] cum să stimulăm competitivitatea fără a cheltui din ce în ce mai mulţi bani."

"Nu ne putem permite să intrăm într-o competiţie cu Statele Unite [pentru] cine este capabil să plătească mai multe subvenţii, care îşi poate permite mai multe cheltuieli din sectorul public", a spus Lindner.

SUA sunt un partener comercial şi politic important pentru Germania şi UE în general, în ciuda preocupărilor actuale cu privire la subvenţiile ecologice, mai precizează sursa.

"În plus, programul nostru Generation EU, de peste 800 de miliarde de euro (860 de miliarde de dolari), oferă mai multe investiţii în sectorul public decât Legea de reducere a inflaţiei din SUA", a spus Lindner, făcând referire la programul central de recuperare de 800 de miliarde de euro al UE, care vizează sprijinul economic după pandemia de coronavirus.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cursa UE - USA este reala ,

    dar problema principala nu sunt subventiile ci 

    PRETURILE la energie si materii prime,

    unde europa nu mai este competitiv economic  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb