Ministrul Justiţiei dezaprobă desemnarea în funcţii importante a lui Ion Popa şi a lui Ilie Picioruş

Ziarul BURSA #Politică / 19 ianuarie 2005

Alegerea lui Ion Popa şi Ilie Picioruş în funcţia de secretar general şi respectiv secretar general adjunct ai CSM "este o ruşine pentru acest for şi îi afectează credibilitatea", a declarat, ieri, în conferinţă de presă, ministrul Justiţiei, Monica Macovei.

Ministrul Justiţiei susţine că Ion Popa şi Ilie Picioruş nu sunt capabili să asigure corectitudinea, transparenţa şi responsabilitatea CSM şi nici nu pot gîndi în termenii schimbării. Monica Macovei le reproşează acestora că au prezentat, în plenul CSM, la audierea lor dinaintea alegerii în cele două funcţii, "un simulacru de plan" cuprinzînd propuneri de reformare a structurii şi activităţii instanţelor şi noi criterii de promovare în funcţie a magistraţilor.

În ceea ce îl priveşte pe Ion Popa, fost director al Direcţiei de Resurse Umane din cadrul Ministerului Justiţiei, în perioada 2002-2004, Monica Macovei a declarat că "nu a luat nici o măsură concretă în privinţa reformării justiţiei şi eficientizării activităţii magistraţilor". ăn plus ea susţine că "există unele sus-piciuni" primite de Asociaţia Magistraţilor din România, dar şi din alte locuri, referitoare la corectitudinea organizării de către Ion Popa a unor examene de promovare în magistratură, pe vremea cînd lucra la minister şi avea atribuţii în acest sens. Potrivit Monicăi Macovei, în 2003, Ion Popa a organizat un asemenea examen pentru Curtea de Apel Bucureşti, a candidat şi el şi a obţinut postul pe care şi l-a dorit.

În ceea ce îl priveşte pe Ilie Picioruş, ministrul Justiţiei s-a referit la materialele de presă referitoare la implicarea acestui procuror în anchetarea dizidentului Gheorghe Ursu, în anul 1985, şi, ulterior, în anchetarea morţii procurorului Cristian Panait.

Monica Macovei a adăugat că Ilie Picioruş a recunoscut, la şedinţa de luni a Consiliului Superior al Magistraturii, că "are unele probleme de credibilitate şi chiar un handicap din cauza faptului că a făcut obiectul multor articole de presă defavorabile, dar a dat vina pe ziarişti". Ministrul Justiţiei a mai spus că se va interesa despre modul în care a fost anchetat cazul Panait şi că este posibil să solicite redeschiderea lui. "Dacă există suspiciuni în legătură cu aceste două persoane, ele nu ar trebui să fie alese într-o instituţie care trebuie să plece cu dreptul în reformarea justiţiei şi trebuie să inspire credibilitate", a precizat Monica Macovei.

De asemenea, ministrul Justiţiei a subliniat că doreşte să aibă o bună colaborare cu actualul CSM şi că precizările făcute în această conferinţă de presă reprezintă o expresie a dorinţei sale de a transmite opiniei publice punctul său de vedere în legătură cu credibilitatea CSM, în raport cu alegerea celor doi. "Am o relaţie bună cu membrii Consiliului, dar uneori există anumite răbufneli împotriva mea ale doamnelor Lidia Bărbulescu şi Maria Huza care îmi reproşează, mai ales, activitatea mea anterioară (înainte de a fi numită ministru n.r.) şi afirmaţiile pe care le-am făcut legate de judecători şi în special de doamna Huza", a conchis Monica Macovei.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb