Ministrul Justiţiei i-a prezentat lui Timmermans "stadiul procedurii interne al modificarii legilor justiţiei"

A.C.
Politică / 8 noiembrie 2017

Comisia Europeană (sursa foot: ec.europa.eu)

Comisia Europeană (sursa foot: ec.europa.eu)

Actualizare 12:48 Tudorel Toader după discuţia cu Frans Timmermans: "Aşteptăm opinia CE privind pragul la abuzul în serviciu"

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a făcut astăzi precizări legate de temele discutate la întâlnirea de marţi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermas, printre acestea numărându-se raportul MCV şi propunerile "sensibile" din proiectul de modificare a legilor Justiţiei.

De asemenea, el a spus că aşteaptă un punct de vedere al CE privind pragul pentru abuzul în serviciu, care trebuie să fie conform deciziei CCR şi directivei europene.

Toader a afirmat că au fost discutate evoluţiile înregistrate în îndeplinirea celor 12 recomandări din MCV, în perspectiva faptului că urmează să fie redactat şi publicat raportul intermediar privind stadiul îndeplinirii fiecăreia dintre recomandări.

"Îmi exprim convingerea că va fi un raport de parcurs intermediar, echilibrat, obiectiv, care să constate respectivele evoluţii, repet, în îndeplinirea fiecăreia dintre cele 12 recomandări", a precizat ministrul Justiţiei, citat de News.ro.

Conform sursei, el a susţinut că, dată fiind durata întrevederii, de o ora şi 15 minute, nu a fost timp pentru discuţii punctuale privind legile justiţiei, fiind abordate cele mai sensibile propuneri din proiect: statutul Inspecţiei Judiciare, răspunderea magistraţilor şi numirea procurorilor şefi de rang înalt.

În ceea cepriveşte Statutul Inspecţiei Judiciare, ministrul a reamintit că a evocat trei posibilităţi: "să rămână la CSM prin consolidarea garanţiilor de independenţa, să treacă la MJ prin consolidarea independenţei, să devină o autoritate independenţa autonomă, cu statut distinct, care să nu fie nici la CSM nici la MJ, care să-şi îndeplinească rolul constituţional pe care îl are".

Tudorel Toader a precizat că în proiectul transmis de minister este propusă cea de a treia varianta.

Legat de răspunderea magistraţilor, a spus că proiectul păstrează în responsabilitatea Ministerului Justiţiei garanţiile constituţionale potrivit cărora statul răspunde pentru eroririle judiciare comise de către magistraţi, dar răspunderea magistraţilor nu este inlaturara în ipoteza în care aceştia acţionează cu rea credinţă sau gravă neglijenţă.

Potrivit sursei citate, el a adăugat că după ce victima erorii judiciare este despăgubită, statul se poate întoarce împotriva magistratului care a comis-o, dacă se constată că este vorba despre rea credinţă şi neglijenţă, într-un termen de trei ani, în prezent fiind de un an.

Cu privire la procedura de numire a procurorilor de rang înalt, Toader a spus că prima recomandare a CE a fost să fie găsită o procedura transparenţă de numire, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneţia.

Un alt subiect discutat a fost legat de conţinutul posibil pe care urmează să-l aibă infracţiunea de abuz în serviciu şi de neglijenţă în serviciu, adică acel prag, care trebuie să fie rezonabil şi conform deciziei CCR şi directivei europene.

Tudorel Toader a afirmat: "O altă tema pe care am discutat-o în amănunt, am prezentat-o şi de la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conţinutul posibil pe care urmează să-l aibă infracţiunea de abuz în serviciu, iar pe cale de consecinţă şi de neglijenţă în serviciu, adică acel prag despre care am spus că trebuie să fie rezonabil, dar prag care trebuie să respecte exigenţele CCR şi în acelaşi timp ne raportăm la Directiva europeană".

Tudorel Toader a spus că s-a întâlnit şi cu comisarul european pentru Justiţie, Vera Jurova.

(A.C.)

-----

Ministrul Justiţiei Tudore Toader i-a prezentat ieri prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans,"stadiul procedurii interne şi evoluţiile în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei", potrivit unei surse din presă.

Ministerul Justiţiei a anunţat, citat de News.ro: "Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la stadiul îndeplinirii recomandărilor din cadrul MCV. Ministrul justiţiei a prezentat în detaliu stadiul procedurii interne şi evoluţiile în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei: Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor; Legea 304/2004, privind organizarea judiciară; Legea 317/2004, privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii".

Potrivit sursei citate, la întâlnirea dintre Tudorel Toader şi Frans Timmermans, care a avut loc marţi, la Bruxelles, au mai participat secretarul de stat Marieta Safta şi secretarul general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), Paraskevi Michou.

Întâlnirea a avut loc în contextul dialogului constant cu Comisia Europeană, agreat la întrevederea anterioară a ministrului cu înaltul oficial al Uniunii Europene, precizează Ministerul Justiţiei, se mai informează în sursă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb