Ministrul Mediului a lansat Programul de finanţare pentru eficienţă energetică în clădiri publice

F.D.
Miscellanea / 13 octombrie 2023

Ministrul Mediului a lansat Programul de finanţare pentru eficienţă energetică în clădiri publice

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a lansat, vineri, la Moineşti, Programul ''Clădiri publice eficiente'', în cadrul căruia toate instituţiile publice pot solicita finanţare pentru eficientizarea energetică a clădirilor, relatează Agerpres.

Ministrul Fechet a anunţat că a trimis, vineri, ghidul programului pentru publicarea în Monitorul Oficial.

"Vom avea un buget de 451 milioane lei şi o supracontractare de 200%. Asta înseamnă că vom putea primi proiecte de 1 miliard de lei pentru a le finanţa şi mă refer aici în principal la proiecte de eficientizare energetică", a declarat, la Moineşti, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Mircea Fechet a precizat că scopul programului este de a reduce facturile la energie, în special la şcoli şi grădiniţe, şi de protejare a mediului.

"Ne propunem o reducere de cel puţin 35% la aceste facturi. Asta înseamnă mai puţină poluare, mai puţini combustibili fosili folosiţi pentru încălzire şi un aer mai curat", a subliniat ministrul Fechet.

În cadrul programului sunt finanţate izolaţiile termice ale clădirilor, schimbarea termopanelor, surse regenerabile pentru încălzire şi producerea curentului electric, becuri moderne, senzori de mişcare, sisteme de ventilaţie şi de climă.

"Particularitatea acestui program este că nu doar şcolile şi grădiniţele pot participa. Practic, orice clădire publică, dispensare, spitale, săli de sport ar putea să fie finanţate pe acest program. Vorbesc în primul rând de şcoli pentru că ele au cel mai mare consum de energie. Statistic, fiecare şcoală consumă 354 kilowati pe fiecare metru pătrat, pe an, faţă de 200 - 250 cât consumă alte clădiri publice. Asta pentru că mai multe de un sfert din cele 7.000 de şcoli şi grădiniţe din România se încălzesc cu sobe, ceea ce dorim să schimbăm prin acest program", a precizat Fechet.

Valoarea finanţării este de 6 milioane lei pentru comune mai mici de 5.000 locuitori şi 12 milioane lei pentru comunele cu populaţia mai mare de 5.000 locuitori, 20 milioane lei pentru municipiile de rangul doi, 28 milioane lei pentru municipiile de rangul 1 şi pentru Consilii Judeţene.

"Este foarte important că finanţarea este în proporţie de 100%. Primăriile nu trebuie să aloce niciun ban din buget propriu. Dacă o primărie vrea să investească şi într-o grădiniţă şi într-o şcoală şi într-un dispensar, o poate face cu condiţia ca suma cumulată să nu depăşească sumele menţionate mai devreme", a precizat ministrul Mircea Fechet.

Potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, lucrările trebuie finalizate în termen de 24 luni de la data semnării contractului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb