Actualizare 21:56 RBL despre salarizarea unitară: "Nu puteţi creşte salariile dacă vă uitaţi sincer la performanţa sistemului public"
Fundaţia Romanian Business Leaders (RBL) a adresat o scrisoarea deschisă premierului Sorin Grindeanu, ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan, în care arată că majorarea salariilor din sectorul public nu poate fi realizată dacă autorităţile vor analiza în mod "sincer" performanţa din sistemul de stat.
Fundaţia Romanian Business Leaders precizează, în documentul trimis Redacţiei: "Fără îndoială, susţinem creşterea salariilor în sectorul public, ca mod de a atrage buni profesionişti. Dar nu puteţi creşte salariile dacă vă uitaţi sincer la performanţa din sistemul public. Suntem primii suporteri ai creşterii salariilor bugetare, cât timp vin cu evaluarea performanţei, scăderea personalului bugetar şi încadrarea într-un buget fix total".
Potrivit scrisorii, astăzi, în ţara noastră, muncesc 5,2 milioane de oameni din care aproape jumătate (2,5 milioane de angajaţi) lucrează în firme private româneşti, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei). În acelaşi timp, în sectorul bugetar lucrează 1,2 milioane de oameni care câştigă un salariu mediu de 2.300 de lei.
Fundaţia avertizează: "Prin legea salarizării unitare pe care o promovaţi zilele acestea, în următorii patru ani, media salariului în sectorul public urmează să urce cu 56%. Şi atunci, va întrebăm: cum aveţi grijă, de fapt, de soarta plătitorilor de taxe din România, din ai căror bani plătiţi salariile promise? Aţi afirmat public ca aveţi grijă de antreprenorii autohtoni. Ne întrebăm dacă nu cumva chiar ei vor plăti factura. Va rugăm să mai adunaţi o dată încasările bugetare din ianuarie şi februarie şi să faceţi regula de trei simplă".
RBL reaminteşte că statul român are cea mai mică pondere a veniturilor publice în PIB (24,7%) şi afirmă că este foarte probabil ca veniturile bugetare să se prăbuşească din 2018, odată cu eliminarea cotei unice de impozitare a veniturilor.
Fundaţia mai susţine: "La firul ierbii, înseamnă că ne obligaţi să avem grijă de angajaţii noştri într-un mod nociv pentru ei. Când afacerile devin nesustenabile, locurile de muncă ale acestor oameni sunt puse în pericol.(...) Ori noi, antreprenorii şi managerii, ştim cel mai bine cum să ne motivăm angajaţii. Oricum suntem astăzi într-o piaţă a muncii dificila şi ştim cât de greu este să îi păstrăm în companiile noastre. În niciun caz, nu avem nevoie de piedici suplimentare şi de reguli schimbate în timpul jocului".
(S.A.)
-------------
Creşterile salariale ale bugetarilor, cu 56% în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii 4 ani, şi oricine are neclarităţi poate citi programul de guvernare, a scris ieri pe Facebook ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
Ministrul Muncii a scris, potrivit Agerpres: "Ca să fiu foarte clară, deşi aveam senzaţia că s-a înţeles şi că e logic: creşterile salariale ale bugetarilor, cu 56% în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii 4 ani. Nu vom avea situaţii în care salariile sub 4.000 lei, care se dublează, pe medie, să depăşească salariile care sunt acum în plată la 7.000. Sunt praguri clar delimitate de la o clasă la alta. De altfel, observ că rugămintea ca anexa cu salariile din Armată şi Ordine publică să nu fie dată presei până nu devine finală ca urmare a negocierilor a rămas doar deziderat şi a «scăpa» în presă. De acolo, oricine poate vedea cum se calculează salariile până în 2021. Cu precizarea că anexa nu e finală, până nu avem acordul final cu sindicatele şi nu se aproba în Parlament. P.S. Cine are neclarităţi poate citi programul de guvernare".
Preşedintele Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor, social-democratul Adrian Solomon, a afirmat ieri că în programul de guvernare al PSD se prevede o creştere etapizată a salariilor bugetarilor, susţinând că declaraţia ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, referitoare la dublarea salariilor, este probabil o greşeală de comunicare.
Solomon a spus, la Parlament: "În programul de guvernare este scris foarte clar că în patru ani creşterea va fi de 46%. Asta cu dublarea nu ştiu de unde a ieşit, probabil este o greşeală de comunicare. Aveţi răbdare că va fi o chestiune sustenabilă şi nu va speria nici pe cei din mediul privat, nici pe bugetari. (...) Pe programul de guvernare spune foarte clar că aceste grile vor fi la maximum prevăzut, unii au ajuns deja la maximum prevăzut. (...) O parte au şi primit măririle, în administraţie s-au dat 20%, în alte domenii s-au dat 15%, poate că de la 1 iulie nu vor primi acele categorii, vor primi cei care nu au primit".
El a susţinut că o dublare a salariilor este realistă doar pentru cei cu salarii de 1.000 de lei net.
Solomon a afirmat: "Dacă vorbim de cei care au acum 1.000 de lei net probabil că dublarea va fi realistă, dar pentru cei care au peste 2.000 - 3.000 de lei va fi imposibil să o facem".
De asemenea, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni că încă din legislatura trecută s-a stabilit ca majorarea salariilor în sistemul public, prin legea salarizării unitare, să se facă etapizat, dar a precizat că nu a avut o discuţie cu ministrul Muncii pe această temă, pentru a vedea care sunt posibilităţile în prezent.
Tăriceanu a spus, întrebat de jurnalişti ce opinie are cu privire la o eventuală dublare a salariilor în sectorul bugetar: "Cred că în discuţie ar fi trebuit o precizare pentru opinia publică: aceste majorări de salarii bănuiesc că nu vor fi făcute dintr-o dată, pentru că evident bugetul nu cred că poate să le susţină. Dar spun acest lucru cu o anumită rezervă, pentru că nu m-am consultat cu doamna ministru (al Muncii - n.r.). Bănuiesc că dânsa a discutat cu Ministerul de Finanţe pentru a vedea posibilităţile şi ştiu că, iniţial, când noi am discutat încă din legislatura trecută despre un proiect de lege de salarizare unică, am convenit că acest lucru se va face etapizat, în aşa fel încât, evident, efortul să poată să fie susţinut de buget".
Reacţiile liderilor politici vin după ce ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat la România TV că de luni (6 martie) încep discuţiile cu sindicatele din ordine publică şi sănătate despre legea salarizării unitare.
Potrivit acesteia, veniturile până la pragul de 4.000 lei ar urma să se dubleze, iar cele care depăşesc acest nivel să se majoreze cu 45%.