Ministrul polonez al justiţiei cere închisoare pentru cei care fac glume despre Biserica Catolică

V.G.
Internaţional / 29 iulie 2022

Ministrul polonez al justiţiei cere închisoare pentru cei care fac glume despre Biserica Catolică

Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, de asemenea vicepremier, a iniţiat colectarea de semnături pentru o iniţiativă de revizuire a Codului Penal care să prevadă pedepsirea cu doi ani de închisoare a celor care "fac glume" despre Biserica Catolică sau o "ridiculizează", precum şi pentru întreruperea slujbelor sau a funeraliilor, relatează Agerpres.

El şi-a motivat demersul ca urmare a ''nivelului ridicat de agresivitate'' care, în opinia sa, există într-o parte a societăţii poloneze faţă de Biserica Catolică.

"Profanarea unei sinagogi sau a unei moschei provoacă un răspuns dur din toate mediile. În schimb, profanarea unei biserici este adesea calificată drept 'libertate de exprimare' ", a argumentat la rândul său purtătorul de cuvânt al formaţiunii din care face parte ministrul justiţiei, Polonia Solidară, un mic partid naţionalist care se află în coaliţia de guvernare împreună cu formaţiunea Lege şi Justiţie (PiS).

Iniţiativa lui Ziobro are nevoie de cel puţin 100.000 de semnături pentru a putea fi supusă votului în Parlament sub formula denumită "propunere cetăţenească". Partidul Polonia Solidară a propus şi anterior un proiect de lege similar, care a fost respins.

În Codul Penal polonez în vigoare, delictul de ofensă la adresa credinţei religioase - împotriva oricărei confesiuni - este deja pasibil cu doi ani de închisoare, dar de obicei instanţele decid doar aplicarea unei amenzi.

De pildă, o femeie din oraşul Poznan a fost condamnată luna trecută la o amendă penală de 420 de euro, după ce a aruncat cu ouă în poarta unei biserici în timpul unui protest împotriva interzicerii avortului.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Mare e Grădina... Aveam o părere bună despre Polonia.

    niste habotnici, au interzis si avorturile

    Domnul Zbigniew Ziobro crede ca profanarea unei sinagogi este egala cu profanarea unei biserici catolice. El se face (sau atat il duce capul) ca antisemitismul ar fi egal cu anticatolicismul. Dar, in istorie scrie ca nu evreii i-au gazat pe catolici la Auschwitz, ci catolicii i-au gazat pe evrei.(inclusiv evrei polonezi). De antisemitism am auzit, dar de antipolonezism, nu. Domnul Zgaiba ar vrea sa-i bage la parnaie pe cei de la "ch arlie Hebdo".

    1. Profanarea este inutila, simbolica infaptuita de o persoana cu repere comportamentale gresite. Evident ca profanarea este gresita indiferent de simbolul profanat. Cam asa ar functiona niste reguli de stat de drept.

      Nu " catolicii i-au gazat pe evrei " ! Religia germanilor este covarsitor lutherană + Oricum naziștii nu se împiedicau de religie! Ei au comis atrocități din considerente în principal de " rasă "!

      În ce privește pe acest individ polonez mă cam sperie figura lui! Sare calul rău de tot,dar să nu uităm că religia a jucat un rol în lupta contra comunismului la ei ! Asta nu justifică ce se întâmplă acum! 

      Mai intereseaza-te! Germania este doua treimi catolica si doar ce ramane dintr-o treime este reformata. In privinta ministrului Zgaiba, portretul lui este de om cu studii, dar marginit si pedant - asta aproximeaza definitia fanaticului.

      Caracterizarea lui " Zgaibă " e de nota 10 !

      La noi în România nu e un asemenea pericol de politician, la noi sunt doar șmenari de proastă calitate și în plus plagiatori! 

      > Evident ca profanarea este gresita indiferent de simbolul profanat. Cam asa ar functiona niste reguli de stat de drept.

      Corect. Adica ei au expres o lege care diferentiaza profanarea in functie de tipul lacasului de cult? Pare culmea stupiditatii. Ca si cum e puscarie mai multa la furt de Skoda vs Peugeot: furtul e furt. 

      Catolici- 27,2%

      Reformati-24,9% 

      Fără apartenența declarată-38,8% 

      Alții-islam ici ,etc

      Mențiunea mea : prin Reforma lui Luther germanii au devenit un cu totul alt popor ! 

      Cei 38% de nedeclarati sunt cvasi-atei, lepadati in vremurile recente de originea catolica.

      Germania este acuzata de tarile cu populatie majoritar reformata (tarile europene nordice) de "exces de catolicism", explicand astfel lipsa ei de rigoare si disciplina financiara si fiscala. Asa se explica timiditatea in a-si asuma catolicismul. Un neamt care vrea sa se angajeze in Suedia este privit cu neincredere, precum un austriac in Germania. Iti vine sa crezi?! 

    altul care o freaca pe banii platitorilor de taxe si impozite.

    E IN TON CU FOLOS TERMENILOR ,,NEGRU", ,,HOMOSEXUAL" (,,HETEROSEXUAL" E PERMIS), ,,MAMA" SI ,,TATA")... ETC...APROPO: POT SA MAI SPUN ,,ŢARA-MAMA"?

    1. Nu cred .Parintele nr.1 si nr.2sau cum o fi terminologia permisa?Tara nr.1,discriminam tara nr.2.Greu,greu,ca si cu romii(cu doi de,,rr,,).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb