MINISTRUL SĂNĂTĂŢII: "Corupţia ucide şi acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în sănătate"

Ziarul BURSA #Politică #Sănătate / 19 iulie 2016

Vlad Voiculescu (Sursa foto: Facebook)

Vlad Voiculescu (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 22:02 Activitatea secţiei de dermatologie - venerice a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria, suspendată de Inspecţia Sanitară

Inspecţia Sanitară a suspendat astăzi activitatea secţiei de dermatologie - venerice, secţie exterioară a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria, informează un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Decizia a fost luată de inspectori pentru că unitatea nu a respectat planul de conformare cu termen de şase luni impus la controlul anterior. Unitatea ar fi trebuit să facă o reamenajare şi igienizare generală, în special să repare grupurile sanitare şi băile, cu refacerea totală a sistemului de scurgere şi canalizare.

De asemenea, ar fi trebuit să doteze secţia cu mobilier, precizează comunicatul.

Fiind vorba de o secţie exterioară, Ministerul Sănătăţii arată că pacienţii vor fi trataţi în clădirea principală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria.

"La acelaşi spital, inspectorii au constatat şi alte nereguli. La Secţia ATI s-a constatat că depozitarea materialelor şi ustensilelor pentru curăţenie se face în grupurile sanitare, nu în spaţii separate, ploştile se spală în grupul sanitar pentru pacienţii din salonul septic, pentru că încăperea unde ar trebui să se întâmple nu are chiuvetă, plafonul din salonul septic şi din blocul operator este deteriorat, finisajele pereţilor din dreptul celor două saloane sunt deteriorate, vopseaua este exfoliată, iar această stare nu permite curăţarea şi dezinfectarea adecvată. Termenul de rezolvare impus este de 15 zile. Inspectorii au aplicat amenzi de 5.000 de lei", se mai arată în comunicat.

De asemenea, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria s-a mai constatat că la Secţia de Oncologie nu se respectă numărul de paturi în saloane, normele privind grupurile sanitare şi cubajul de aer/pacient, iar la secţia exterioară Boli infecţioase - contagioase staţia de epurare a apelor uzate este neconformă, sistemul de clorinare este o instalaţie neomologată, nu s-a efectuat clorinarea de aproximativ şase luni, spaţiul de depozitare a lenjeriei murdare are finisajele deteriorate, pereţi crăpaţi, tencuiala deteriorată.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:53 Raeţchi, PNL: "Corpul de control al Ministerului Sănătăţii trebuie să înceapă rapid controale în spitalele din Bucureşti"

Vicepreşedintele PNL Bucureşti, Ovidiu Raeţchi, consideră că, pe fondul neregulilor prezentate din ce în ce mai des în spaţiul public privind sistemul medical, Corpul de control al Ministerului Sănătăţii trebuie să întreprindă cât mai rapid controale în spitalele din Bucureşti, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"Cazurile din ce în ce mai des prezentate în spaţiul public de către mass-media privind neregulile din unele unităţi spitaliceşti din Capitală demonstrează că acestea nu sunt situaţii izolate, ci ne confruntăm cu o problemă a întregului sistem medical. De aceea, consider că este absolut necesar ca, în cel mai scurt timp, Corpul de control al Ministerului Sănătăţii să întreprindă controale în toate spitalele din Bucureşti", a spus Raeţchi.

Acesta a mai afirmat că ulterior controalelor pot fi identificate soluţii punctuale pentru fiecare dintre neregulile sesizate.

"Punctez că nu de puţine ori au fost prezentate cazuri în care conducerile unităţilor spitaliceşti au muşamalizat adevăratele probleme cu care se confruntau în organizarea şi funcţionarea spitalelor pe care le gestionau. Nu este intenţia mea aceea de a declanşa o 'vânătoare de vrăjitoare' prin solicitarea acestui control amplu la nivelul spitalelor bucureştene, dar este cert că, în ultimii 26 de ani, sistemul de sănătate s-a deteriorat semnificativ şi este necesară o intervenţie de urgenţă în acest domeniu", a precizat liberalul.

Ovidiu Raeţchi a adăugat că partidele politice vor susţine un demers care vizează reformarea sistemului medical.

"Cazul «Colectiv», infecţiile nosocomiale, scandalul diluanţilor, dotările deficitare din spitale, lipsa personalului medical, precum şi unele cazuri prezentate în spaţiul public care amintesc mai degrabă de Africa anilor 1900 arată necesitatea unei intervenţii rapide. Este important de precizat, în acest context, că medicii din România îşi fac treaba ireproşabil şi au un nivel de pregătire care le permite să aibă acces la cele mai renumite spitale din lume. De altfel, profesionalismul lor este apreciat pretutindeni. Dar este păcat că, pe fondul unor probleme care ţin de managementul unităţilor spitaliceşti, toate aceste eforturi pot deveni zadarnice. Înţeleg că este dificil pentru un guvern tehnocrat, instalat pentru o perioadă scurtă de timp să propună soluţii radicale, dar sunt convins că partidele parlamentare vor susţine politic implementarea acestui demers, inclusiv eventualele alocări bugetare", a conchis Raeţchi.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:43 Doctorul care a filmat pacientul cu larve pe răni: "Am colegi care vor să mă linşeze"

Doctorul Camelia Roiu de la Spitalul de Arşi, cea care a dat publicităţii înregistrarea video cu pacientul ce avea larve pe răni, a declarat astăzi, după ce a fost audiată la Poliţia Capitalei, că unii dintre colegii săi au dorit să o linşeze după izbucnirea scandalului.

''Au fost foarte multe nereguli, în sensul că Unitatea de Transfuzii nu era autorizată, asistentele au fost nevoite să facă determinări de grupă de sânge - ele nefiind calificate în acest domeniu. Consider că cea mai mare responsabilitate este a şefului Unităţii de Transfuzii Sanguine, care a girat această activitate'', a afirmat medicul Camelia Roiu, la ieşirea de la audieri, potrivit unor surse din media.

Întrebată despre pacientul care a fost fotografiat cu larve pe răni şi despre frecvenţa unor astfel de cazuri în spital, ea a spus că, în trecut, situaţii de acest gen ''au fost sporadice''.

''Au mai fost. Acum zeci de ani am văzut nişte larve, dar nu ca acum. Erau ceva... era ceva accidental. De-a lungul vremii erau ceva cazuri sporadice, dar nu ca acum. (...) Eu am ajuns la disperare. (...) Ştiu că am colegi care vor să mă linşeze şi care vor... au şi vorbit să mă potolească în vreun fel, să mă bage în comisii de disciplină, dar am şi colegi pe care îi stimez şi care ştiu că sunt profesionişti adevăraţi. Autorităţile ştiau ce se întâmplă în spitalul acesta. (...) Colegii laşi, care nu recunosc ce se întâmplă acolo, să-şi aducă aminte că totuşi sunt medici şi că este esenţial să îşi facă meseria, iar cea mai mare satisfacţie o ai când salvezi un pacient'', a adăugat Camelia Roiu.

Poliţia Capitalei a continuat astăzi audierile în legătură cu cele două cazuri de la Spitalul de Arşi - cel al femeii care a murit după i-a fost administrată o altă grupă de sânge decât cea pe care o avea şi cazul bărbatului internat în secţia ATI care a fost filmat cu larve de viermi pe răni.

(S.A.)

-----------

Corupţia ucide şi acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în sănătate, a declarat astăzi ministrul Vlad Voiculescu, în opinia căruia "efectele plicului" în sistem nu sunt mici şi nici banale, pentru că acest lucru îi determină pe mulţi pacienţi să nu ajungă la medic, informează unele surse din presă.

"Corupţia ucide şi acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în sănătate. Ce mai face corupţia este să slăbească. Corupţia slăbeşte, nu în modul în care ne-am dori cu toţii, ci îi slăbeşte pe cei mai slabi dintre noi, societatea în ansamblu şi corupţia slăbeşte statul. Un stat slab este cel care nu construieşte spitale, nu asigură medicamente, nu asigură salarii decente, nu asigură condiţii decente pentru pacienţi şi pentru medici, nu-şi protejează pacienţii şi medicii de abuzuri", a afirmat Vlad Voiculescu, la dezbaterea publică privind noua Strategie Naţională Anticorupţie.

Potrivit acestuia, una dintre cauzele "plicului" o reprezintă salariile relativ mici ale personalului medical, care trebuie mărite.

"CCR a stabilit deja că plicul, fie că e înaintea actului medical, fie că e după, este ilegal. Dincolo de nuanţele legale aş vrea să mă refer la cauzele plicului. Nu poţi să vorbeşti despre cauzele plicului fără să vorbeşti despre salariile relativ mici ale personalului medical. Efectele plicului nu sunt mici. De multe ori suntem tentaţi să credem că e o chestiune banală. Plicul a structurat sistemul aşa cum îl vedem în ziua de azi. Plicul îi face pe mulţi pacienţi să nu ajungă la medic", a adăugat acesta.

Ministrul Sănătăţii a dat exemplul unei mame din Dâmboviţa care şi-a dus copilul prea târziu la medic. "Avea o afecţiune oncologică, un cancer, iar atunci când am întrebat de ce nu s-a dus mai devreme răspunsul a fost: «Nu am eu bani de Bucureşti». (...) Întâmplător ştiu foarte mulţi medici din specialitatea oncologie pediatrică. Nu ştiu nici măcar unul care să condiţioneze actul medical de plic, de primirea unui folos necuvenit. Dar pentru mama acelui copil lucrurile erau foarte clare: nu putea merge la Bucureşti, nu putea să-şi ducă copilul la tratament fără a avea bani pentru a face lucrul acesta. Corupţia ucide!", a precizat ministrul.

În opinia acestuia, "plicul" este cel care duce la folosirea proastă a resurselor din spitale, la conflicte nejustificate între membri ai corpului medical.

"Plicul îi face pe medicii tineri să nu aibă acces la pacienţi de multe ori pentru că există plic. Plicul, de asemenea, duce la existenţa absolut insulară a echipelor multidisciplinare în spitalele noastre. Plicul duce şi la respingerea ideii de second opinion, second opinion fiind un mecanism care salvează vieţi şi care salvează şi bani", este de părere Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii susţine că de multe ori problemele în spitale sunt cauzate de un management defectuos.

"Până la sfârşitul anului vom avea un nou mecanism de selecţie a managerilor de spitale, un nou contract de management şi vom avea noi indicatori de performanţă care vor ţine seama de lucrul cel mai important şi anume opinia pacientului", a mai spus Voiculescu.

Potrivit acestuia, controlul este important pentru descoperirea corupţiei. "În cele 2 luni la care am fost la Ministerul Sănătăţii a trebuit să facem, din păcate, numeroase sesizări la Parchet pentru contracte dubioase, pentru licitaţii aranjate, pentru angajări ilegale şi aşa mai departe. Acestea vor continua cu siguranţă", a arătat Vlad Voiculescu.

Totodată, el a precizat că Ministerul Sănătăţii nu a avut şi nu are în acest moment niciun mecanism de prioritizare a investiţiilor.

"Urmărirea investiţiilor nu se face în niciun fel. Este motivul pentru care am văzut în lunile din urmă o achiziţie semnificativă în Bucureşti, unde a existat un singur participat la licitaţie. (...) Până voi pleca de la acest minister va exista un mecanism care să facă imposibilă cumpărarea unui echipament dacă nu există spaţiul unde să-l montezi şi personalul care să-l opereze după. Strategia anticorupţie este importantă pentru curăţenie. Şi curăţenia este importantă pentru sănătate. Vom face curăţenie cât se poate şi vom construi cât se poate. Şi dacă vom construi numai fundaţia este ok, dacă ea va fi construită pe baze solide, curate", a mai spus Voiculescu, conform aceloraşi surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb