Ministrul afacerilor externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că îşi va depune astăzi demisia, dar aceasta reprezintă un gest de onoare, la solicitarea premierului Călin Popescu-Tăriceanu. Mihai-Răzvan Ungureanu nu a recunoscut că a greşit pentru că MAE nu l-a informat pe premier despre situaţia celor doi români reţinuţi în Irak. Ungureanu a subliniat că există o "diferenţă de opinie" între el şi şeful executivului pe acest subiect şi a menţionat că îşi va prezenta demisia pentru că primul-ministru are două "argumente de autoritate". În opinia lui Ungureanu, acestea sunt că Tăriceanu este şeful guvernului şi al Partidului Naţional Liberal, din care face parte şi el, şi dorinţa premierului de a avea o relaţie clară, transparentă, "fără suspiciuni" cu orice ministru.
"În momentul în care primul-ministru solicită demisia unui demnitar din guvern, normal, logic şi moral este ca el să îşi depună mandatul", a subliniat Ungureanu, citat de Rompres.
El a adăugat că a ales gestul prezentării demisiei şi pentru că România are în aceste momente nevoie de linişte, fiind necesar să se pună interesul naţional deasupra intereselor personale. De asemenea, Mihai-Răzvan Ungureanu a arătat că îşi asumă orice responsabilitate în legătură cu activitatea MAE
El a reafirmat poziţia exprimată săptămîna trecută de MAE, arătând că preşedintele Traian Băsescu a fost informat în luna noiembrie 2006 despre situaţia celor doi români reţinuţi în Irak pentru că este şi şeful Consiliului Suprem de Apărare al Ţării.
Totodată, şeful diplomaţiei a arătat că după ce SIE s-a pronunţat în legătură cu faptul că Adrian Gâncean şi Nelu Ilie nu sunt înregimentaţi în servicii secrete, cazul a devenit unul de asistenţă consulară de amploare redusă, cu o procedură simplă în care responsabilitatea îi revine MAE. "Nu a existat niciun dubiu că situaţia ţinea de noi, deşi nu a fost considerată una neînsemnată", a spus Ungureanu. "Nu am dezamăgiri în legătură cu mandatul meu. Sunt foarte mulţumit că tot ce am reuşit să fac a respectat promisiunile de la sfârşitul anului 2004", a spus ministrul Ungureanu. El a arătat că în cei doi ani de mandat al său s-au înregistrat numeroase "succese" pe linie consulară, lucruri cu care nu a fost informat nici premierul şi nici preşedintele ţării. "Sunt în prezent 7.291 de cazuri de români cu probleme de acest gen în afara ţării, mi se pare excesiv să încarc preşedintele şi premierul cu o problematică atât de vastă", a spus Ungureanu. El a subliniat că în perioada mandatului său de ministru de externe a avut o "colaborare excelentă" şi cu premierul Tăriceanu, şi cu preşedintele Băsescu.
Mihai-Răzvan Ungureanu
nu părăseşte PNL
Ministrul afacerilor externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, a declarat ieri, că intenţionează să rămână în Partidul Naţional Liberal şi după ce îşi va depune demisia pe 5 februarie. "Nu părăsesc PNL, împotriva zvonurilor răuvoitoare", a spus Ungureanu, adăugând că se va prezenta astăzi la şedinţa Biroului Politic Central al partidului pentru a-şi prezenta poziţia. De asemenea, el a spus că în prezent se gândeşte serios la implicarea sa în politică, afirmându-şi încrederea în nevoia de "renovare ideologică a dreptei româneşti" şi la necesitatea ca politica partidelor de dreapta să se bazeze mai mult pe principii, nu pe personalităţi şi caracterele acestora, "pe partea fragilă a fiecărui om". "Rămâne de văzut în ce măsură PNL are nevoie de ceea ce sunt", a spus Ungureanu. Întrebat pe cine vede în acest post în locul său dintre cei vehiculaţi în PNL - Teodor Meleşcanu, Adrian Cioroianu şi Cristian David -, ministrul Ungureanu a spus misterios că numele celui pe care l-ar dori în fruntea MAE este altul, fiind o persoană care se afla în sală la momentul conferinţei de presă. Imediat, Ungureanu s-a uitat spre şeful său de cabinet, diplomatul Cornel Feruţă.