Construirea de mari lacuri şi decolmatarea celor existente este soluţia ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru sistemele de irigaţii, ideea fiind preluată de la alte state europene care se confruntă cu secetă. De asemenea, Irimescu propune construirea de perdele forestiere şi utilizarea de soiuri rezistente la secetă.
Aflat în vizită de lucru, vineri, la Vaslui, ministrul Achim Irimescu a afirmat că o soluţie cu cheltuieli reduse pentru alimentarea sistemelor de irigaţii este construirea de mari lacuri sau decolmatarea celor existente. În acest sens, Irimescu a propus preluarea de către ministerul pe care-l conduce a barajelor deja existente, pentru ca apoi să se poată începe curăţarea lor, transmite News.ro.
"În opinia mea, ar trebui să ne uităm la alte state care se confruntă cu probleme de secetă, cum ar fi Portugalia, Spania, Cipru sau Turcia, pe care le-am vizitat. Acolo s-au construit lacuri mari, din care se dă drumul la apă, prin gravitaţie, la preţuri minime. România are o mulţime de lacuri. Am discutat la Ministerul Energie, la Ministerul Mediului, şi aceste lacuri sunt colmatate. Ele trebuie preluate la Ministrul Agriculturii şi curăţate, iar în zonele unde nu există, trebuie construite. Sigur, ca să punem toată schema la punct, va dura ceva timp, dar decolmatarea lacurilor existente poate începe şi mâine", a declarat Achim Irimescu.
Ministrul Agriculturii a propus şi realizarea de perdele forestiere care au un rol foarte important în obţinerea de producţii agricole semnificative pe timp de secetă, fără a fi nevoie de irigaţii. De asemenea, Irimescu crede că o altă soluţie ar fi utilizarea de către fermieri, la înfiinţarea culturilor, de soiuri rezistente la secetă.