Premiile Oscar captează în continuare interesul întregii lumi, reuşind chiar şi pentru câteva momente să distragă atenţia de la serioasele probleme economice şi politice ale SUA. Nu mai e un secret pentru nimeni că multe din marile producţii de la Hollywood au fost concepute ca adevărate instrumente de propagandă, iar faptul că cinematografia americană domină în acest moment piaţa mondială a filmului nu face decât să sporească eficienţa acestor producţii cu ţintă precisă.
Faptul că în multe ţări ale lumii anumite filme sunt făcute special pentru a candida Oscarul pentru film străin nu face decât să demonstreze notorietatea de care se bucură aceste premii. Anul acest s-a stabilit un nou record, nu mai puţin de 76 de ţări candidează la Oscarul pentru cel mai bun film străin care va fi decernat în martie 2014. La capitolul nou intraţi în competiţe se remarcă Republica Moldova, Arabia Saudită sau Muntenegru. Potrivit AFP, Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice, organizatoarea premiilor Oscar, a publicat lista celor 76 de filme prezentate comitetului de selecţie. După dezbaterea membrilor, comitetul va reduce lista la nouă candidaţi, înainte de a alege cele cinci filme nominalizate. În concurs sunt mulţi regizori cunoscuţi precum Wong Kar-wai - "The Grand Master" (Hong Kong), Paolo Sorrentino - "La Grande Bellezza" (Italia), Thomas Vinterberg - "The Hunt" (Danemarca) sau Iranianul Asghar Farhadi, al cărui film "A Separation" a câstigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 2011. Trebuie spus că nici ţara noastră nu lipseşte de pe lista celor 76 de pelicule eligibile, este vorba de lungmetrajul "Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer. "Poziţia copilului", cu Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia şi Nataşa Raab, este cel de-al treilea film al lui Călin Peter Netzer şi a fost premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.
A apărut deja şi o listă a favoriţilor: Franţa (Gilles Bourdos - "Renoir"), Chile (Sebastian Lelio - "Gloria"), Canada (Louise Archambault - "Gabrielle"), Japonia (Yuya Ishii - "The Great Passage"), Italia (Paolo Sorrentino - "The Great Beauty"), Belgia (Felix van Groeningen - "The Broken Circle Breakdown"), Hong Kong (Wong Kar-wai - "The Grandmaster") şi Arabia Saudită (Haifaa al-Mansour - "Wadjda"). Cea de-a 86-a ediţie a galei premiilor Oscar va avea loc pe 2 martie 2014, la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles (California). Nominalizările vor fi anunţate la 16 ianuarie.
Un scandal internaţional a provocat la începutul acestui an lungmetrajul "Argo", regizat de Ben Affleck, care a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 85-a gală de decernare a acestor distincţii, care a avut loc la Los Angeles. Ben Affleck a fost acuzat că a făcut propagandă împotriva Iranului realizând nu un film, ci "o reclamă pentru CIA"."Să produci filme politice anti-iraniene şi să premiezi aceste filme anti-iraniene reprezintă un semnal clar al faptului că politica şi arta s-au amestecat în Statele Unite", a precizat ayatolahul Ali Khamenei. Pentru producătorii filmului, toate aceste controverse au contribuit din plin la creşterea notorietăţii peliculei, încasările ridicându-se la aproximativ 140.000.000 de dolari.