Profesorul şi economistul Mircea Coşea a fost reconfirmat vineri în poziţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere (CS) al Transelectrica (TEL), operatorul sistemului energetic naţional, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), la doar câteva săptămâni după ce fostul director Marius Caraşol a fost revocat din funcţie, ca urmare a scandalului falsificării diplomei sale de inginer.
"Consiliul de supraveghere al Transelectrica, întrunit în şedinţa din 10 octombrie, l-a numit în funcţia de preşedinte al Consiliului, pe Mircea Coşea", se arată în documentul citat.
În adunarea generală din 20 septembrie, acţionarii au votat prelungirea mandatelor pentru patru dintre membrii CS şi au numit trei membri noi, res-pectiv Florin Radu Ciocănelea (consilier pe probleme de energie al premierului Viorica Dăncilă), Petru Tărniceru (şef serviciu Administraţia Naţională Apele Române) şi Ionică Bădilă (fost director economic adjunct Hidroserv). Noile mandate provizorii au fost acordate pe o durată de două luni.
Membrii reconfirmaţi în boardul Transelectrica sunt domnul Coşea, Adrian Mitroi (consilier ministrul Economiei), Virginia Mihaela Toader (secretar de stat Ministerul Fondurilor Europene) şi Mihaela Cons-tantinovici (consilier personal al ministrului Justiţiei).
În timp ce numele celor şase din urmă menţionaţi apar pe site-ul TEL alături de funcţia şi data încheierii mandatului, numele domnului Ciocănelea a fost şters şi se regăseşte abia la secţiunea ce afişează componenţa Comitetelor secundare, consultative, res-pectiv cel pentru nominalizare şi remunerare şi cel pentru securitate energetică, de unde Ciocănelea a fost scos în şedinţa din 10 octombrie. Totodată, comitetul de audit a fost extins, acum incluzând cinci membri în loc de patru, iar cel de securitate energetică redus la trei locuri.
În 25 septembrie, compania a anunţat demararea procesului de recrutare pentru posturile de membri permanenţi în CS TEL, fiind preconizată ieşirea din provizorat după mai mulţi ani în care investiţiile au trenat ca urmare a succedării mai multor echipe manageriale şi administrative. Totuşi, în contextul unui nou posibil Guvern liberal şi trecerii în opoziţie a PSD, este preconizată o nouă perioadă de provizorat în condiţiile în care mandatul celor şapte membri actuali expiră la 30 noiembrie.
Imaginea transportatorului a fost lovită în septembrie după ce s-a dovedit că fostul director general Marius Caraşol şi-a falsificat diploma, falsul în acte fiind confirmat de conducerea Universităţii Politehnica Bucureşti. În urma demisiei, funcţia de preşedinte al directoratului a fost preluată de către Claudia-Gina Anastase. Mandatul pro-vizoriu al actualului directorat expiră şi el în data de 20 octombrie. Aces-tea ar trebui prelungite, în teorie, de către noul Consiliu de Supraveghere.
Compania are asumat un volum de investiţii pentru reţelele electrice de transport de 1,2 miliarde de lei în actuala perioadă de reglementare, 2019 - 2023, din care 0,89 miliarde de lei în proiecte interne (obiective noi, retehnologizări, etc), şi 0,34 miliarde de lei în proiecte de interconexiune la nivel european. Dacă companiile ce şi-au asumat investiţii nu le realizează, aces-tea riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.
În primele şase luni ale anului, Transelectrica, a obţinut un profit net de 30 de milioane de lei, în scădere cu 69% faţă de perioada similară a anului trecut.
Valoarea de piaţă a companiei la BVB se ridică la 1,46 miliarde de lei.