Mircea Dolha: "Peste un milion de fermieri riscă să îşi piardă subvenţiile agricole"

Elena Deacu
Companii #Agricultură / 28 aprilie 2015

Mult întârziată, campania de depunere a cererii unice de plată pentru subvenţiile agricole aferente anului 2015 este un dezastru, consideră cicepreşedinte PNL Mircea Dolha, care declară că peste un milion de fermieri riscă să îşi piardă drepturile din cauza "incompetenţei ce s-a instalat la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, instituţie păstorită de ministrul agriculturii Daniel Constantin".

Potrivit reprezentantului PNL, după ce anul trecut salutam mărirea cu 60% a salariilor plătite angajaţilor de la APIA, alături de cei de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale - AFIR, funcţionari care lucrează cu fonduri europene, "astăzi am ajuns la concluzia că incompetenţa şi nepăsarea nu pot fi eradicate din sistem nici cu salarii de multinaţionale".

În prezent, cu publicarea tardivă a formularelor de cerere unică pentru plăţile directe pe 6 aprilie, 90% dintre fermieri nu îşi pot înregistra cererile din cauză că o parte a sistemului online nu funcţionează, transmite Mircea Dolha. Mai exact, potrivit domniei sale, după ce au anunţat că beneficiarii pot depune cererea numai după completarea online a datelor, oamenii nu pot să îşi declare efectivele de animale deţinute. Astfel, doar marii fermieri - cei care au ferma împărţită pe mai multe societăţi şi care gestionează separat partea de vegetal şi cea de zootehnie, pot să ceară subvenţie. Iar numărul acestor beneficiari este infim, motiv pentru care procentul celor care au depus cererea de plată până acum nu cred că depăşeşte 10%.

Mircea Dolha consideră că situaţia de la APIA riscă să se transforme într-o catastrofă naţională, cu puţin peste două săptămâni rămase până la termenul limită de 15 mai - conform actelor normative în vigoare, după ce luni, 27 aprilie, iresponsabilii MADR le-au promis fermierilor că până joi schimbă modalitatea de depunere a cererilor de plată. Agricultorii nu au însă încredere în promisiunile făcute în spatele unor uşi închise, fără acoperire la Bruxelles şi fără ca ministrul Daniel Constantin sau biroul său de presă să se sinchisească să oficializeze rezultatul negocierilor în spaţiul public, arată Dolha.

"Având în vedere situaţia gravă din agricultura românească, în calitate de parlamentar de Maramureş - un judeţ cu tradiţie în creşterea animalelor, mai ales a celor din rase autohtone, îl somez pe ministrul Daniel Constantin să instaureze «legea marţială» la APIA", afirmă reprezentantul PNL. "Conducerea dezastruoasă a acestei agenţii, oamenii plătiţi cu mii de euro în funcţii de directori şi directoraşi trebuie trimişi acasă, lăsând locul profesioniştilor şi a celor care pot să salveze subvenţiile de sute de milioane de euro la care fermierii români au dreptul", consideră Dolha. Potrivit domniei sale, este ultima şansă pentru ministrul Daniel Constantin, dar, mult mai important, pentru agricultura românească. "Fără subvenţiile de la Uniunea Europeană, fermierii români nu vor putea să îşi acopere cheltuielile într-un an agricol cu probleme aşa cum se anunţă 2015, iar fără producţii agricole bune, soarta Produsului Intern Brut, a economiei naţionale, este pierdută!", conchide vicepreşedintele PNL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb