Activiştii Greenpeace care se opun începerii exploatării gazelor din perimetrul Neptun Deep nu reprezintă interesele statului român, a declarat, ieri, pentru Digi 24, Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, care mai afirmă că ţara noastră trebuie să procedeze la fel cum au procedat toaste statele riverane care au identificat resurse de gaze naturale în perimetrul zonei lor economice exclusive.
Ministrul Mircea Fechet a precizat: "România nu trebuie să fie dependentă de alte ţări şi aici Rusia s-ar bucura cel mai tare. Federaţia Rusă s-ar bucura dacă am opri proiectul, pentru că am fi obligaţi să importăm şi de la ei gaze naturale. Eu cred că atâta vreme cât avem aceste resurse, trebuie să le exploatăm, trebuie să creăm locuri de muncă, trebuie să creăm investiţii şi trebuie să asigurăm independenţa energetică a României, care poate deveni nu doar nu doar o ţară care să folosească propriile zăcăminte, ci să şi exporte în ţările învecinate. Bineînţeles, acest lucru îl facem în concordanţă cu cele mai noi exigenţe de mediu şi acest lucru îl facem fără să poluăm Marea Neagră sau mediul în general. (...) Am constatat că (n.red. - activiştii Greenpeace) nici măcar nu au înţeles cine emite acordul de mediu, pentru că ei îmi cereau mie personal să opresc emiterea acestui act administrativ când autoritatea competentă care emite un astfel de document este Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa. Lor ar fi trebuit să li se adreseze. Nu, nu am cum să îmi dau cu părerea în numele funcţionarilor care emit un astfel de act. În acelaşi timp însă, pot să spun că am foarte mare încredere în colegii mei şi ştiu că atunci când emit o autorizaţie de mediu, un acord de mediu, un aviz de mediu sau orice alt document de acest tip, ei studiază foarte bine studiile de evaluare adecvată, studiază foarte bine toate documentele care precizează procedeele folosite, tehnologiile şi modul în care acestea afectează sau nu mediul înconjurător. Şi, din informaţiile pe care le am, impactul de mediu pentru proiectul Neptun Deep, raportat la beneficiile acestuia, bineînţeles, este unul mic, este unul care se justifică şi pe care îl putem gestiona fără să aducem atingere Mării Negre".
Ministrul Mediului a arătat că în Marea Neagră sunt în pregătire şi exploatarea altor zăcăminte de gaze, unul chiar de către Bulgaria, şi a adăugat: "Abia aştept să fie extrasă prima moleculă de gaz natural românesc din Neptun Deep. Exploatarea nu este pusă în pericol de avizele de mediu. Bineînţeles că acordul de mediu e un act administrativ. Am înţeles tot de la reprezentanţii unor ONG-uri, care nu reprezintă interesele statului român, asta e părerea mea personală, că urmează să meargă în instanţă şi să solicite instanţei de judecată, instanţa de contencios administrativ, cel mai probabil, anularea acestui acord de mediu. N-am nicio emoţie, la fel cum s-a întâmplat şi în alte situaţii. Îmi voi susţine colegii şi munca pe care aceştia o fac cu toată tăria şi sunt convins că vom dovedi, dacă va fi cazul, şi în instanţă, că putem extrage gazele naturale din România cu respectarea exigenţelor de mediu".
Mircea Fechet a menţionat că speră ca acţiunile cu care Greenpeace ameninţă în instanţă statul român să nu ducă la tergiversarea exploatării de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep. Amintim că activiştii Greenpeace au cerut chiar demisia ministrului Fechet pentru susţinerea lucrărilor de exploatare din Marea Neagră.
Proiectul Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre şi este gestionat în parteneriat de companiile Romgaz şi OMV Petrol, fiecare cu câte o participaţie de 50%. Perimetrul Neptun Deep are o suprafaţă de 7.500 kilometri pătraţi şi se află la o distanţă de circa 160 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 şi 1.000 de metri. Dezvoltarea zăcămintelor comerciale presupune o infrastructură care include 10 sonde, 3 sisteme de producţie submarine şi conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor. Platforma îşi generează propria energie electrică, funcţionând la cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului. Întreaga infrastructură va fi operată de la distanţă, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Aceasta permite optimizarea proceselor şi va contribui la îmbunătăţirea performanţei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic şi reducerea emisiilor. OMV Petrom şi Romgaz vor investi aproape 4 miliarde euro pentru faza de dezvoltare a proiectului. Pe durata exploatării, se estimează că Neptun Deep va furniza un volum total de circa 100 miliarde metri cubi de gaze naturale. România va deveni astfel cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. Practic producţia estimată este echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a aproximativ 4,3 milioane de gospodării multiplicată de aproape 30 de ori.
1. Gazele trebuie oprite in tara
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2024, 16:23)
Gazele trebuie oprite in tara, nimic export catre UE si preturile reduse corespunzator pentru populatia acestei tari. OMV Petrom trebuie data afara din tara !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2024, 17:03)
Cand cei fi in stare sa cumperi tu Snp-ul si Sng-ul, mai vorbim. Pana atunci nu te juca tu cu actiunile mele, clar?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2024, 20:21)
Bă, dacă nu erau OMV, snp era istorie, o cumpărau alți nebuni netrebnici și o tăiau la fier vechi sau o capusau în continuare alde Năstase Poponet și nu era o perla a României, habar nu ai vb ca să nu adormi bolovane ai cap să nu ți plouă în gât.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2024, 17:12)
extraordinar ce a descoperit Fechet , nimeni nu stia asta !
3. fără titlu
(mesaj trimis de damian în data de 05.07.2024, 22:32)
Cata minte in cap sa ai sa vrei sa faci cea mai mare exploatare de gaze acum, in plin razboi, cand oricand poate cadea o drona sau o mina si va fi o catastrofa ecologica.
De ce sa nu astepti sfarsitul razvoiulu? Daca va fi dezastru vor raspunde ei?
Nu cred ca e prostie, ci ticalosie, caci vad propaganda si influencerii care s-au activat, fara a ne spune si riscurile la care ne expun.
Si Nu, gazul nu va fi mai ieftin pentru romani, el va fi cumparat tot de pe bursa, dar cu riscul sa pierdem litoralul.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2024, 23:34)
Si eu cred ca ar trebui sa asteptam ca Rusia sa retraga Armata a 14-a din Transnistria.
90% din acei soldati au peste 70 de ani. In cel mult 200 de ani nu mai au capacitate combativa.
Pot fi neutralizati cu jeturi. De sifon.