Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţă că în următorii 12 ani România va avea obligaţia de a deturna de la groapa de gunoi 90% din cantitatea de aproximativ 6 milioane de deşeuri produsă anual la nivel naţional, relatează News.ro.
"Este important să ne atingem obiectivele pe termen lung, pentru că în 2035 întreaga Românie va trebui să devieze de la depozitare mai mult de 90% din întreaga cantitate de deşeuri generată. Dacă facem acest calcul, la 6 milioane de tone, cât generează cetăţenii români în fiecare an, o să avem nişte cifre care ne vor responsabiliza, cu siguranţă", a afirmat Mircea Fechet, miercuri, la finalul conferinţei "Reciclăm în România" desfăşurată în judeţul Prahova.
El a subliniat că, pe lângă programul "Reciclăm în România", care valorează 10 milioane de lei şi care este finanţat prin Fondul de Mediu, ţara noastră are şi alte programe privind conştientizarea şi informarea cu privire la importanţa reciclării, unul dintre acestea fiind finanţarea Săptămânii Verzi în şcoli.
"Spun eu că toate aceste lucruri ar putea să aducă România de pe un loc absolut ruşinos în lista ţărilor care colectează selectiv deşeuri astăzi, să ne ajute să ne îmbunătăţim aceste date, care nu doar că vor însemna un mediu mai sănătos pentru cetăţenii României, însă cu siguranţă ar putea să însemne mai puţine sancţiuni pecuniare, mai puţine condamnări pe care le riscăm în faţa Curţii Europene de Justiţie", a adăugat Mircea Fechet.
Ministrul Mediului a precizat că, exceptând taxa pe plastic, despre care a spus că este "un instrument introdus de Comisia Europeană de doi ani de zile şi taxa pe plastic poate fi considerată o sancţiune", România nu plăteşte alte amenzi sau sancţiuni pentru nerespectarea unor prevederi de mediu.
El a amintit că, în toamna acestuia an, se va finaliza un proces la Curtea Europeană de Justiţie, în care statul român este parte, pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de a ecologiza peste 30 de depozite de deşeuri municipale sau industriale, el amintind că există riscul ca România să fie condamnată la plata unei sume forfetare.
"Discutăm, din nefericire, de o posibilă sancţiune pecuniară care să depăşească ordinul unor milioane de euro", a adăugat ministrul.