Mircea Geoană: PSD nu intră într-o guvernare, dacă nu e actorul principal

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 3 octombrie 2005

PSD este un partid prea mare şi prea important ca să intre într-o guvernare fără să fie actorul principal al acesteia, deşi este interesat să dea un minimum de stabilitate politică ţării în aceste luni cruciale, pînă la integrarea în UE, la 1 ianuarie 2007, după cum declară preşedintele PSD, Mircea Geoană. În plus, domnia sa nu a dorit să confirme, în cadrul unei conferinţe de presă, declaraţiile făcute de senatorul Doru Ioan Tărăcilă, conform cărora PSD ar fi de acord cu susţinerea unui eventual Executiv minoritar format de Partidul Naţional Liberal (PNL), în cazul în care Partidul Democrat (PD) s-ar retrage de la guvernare. Senatorul Doru Ioan Tărăcilă a afirmat că Biroul Permanent Naţional al PSD a hotărît să acorde sprijin Cabinetului Tăriceanu, dacă miniştrii PD se vor retrage de la guvernare. Acesta a precizat că PSD nu va face alianţă nici cu puterea, nici cu opoziţia, însă va susţine formula de conducere a celor care vor să guverneze. După spusele lui Doru Ioan Tărăcilă, PSD va acorda sprijin în Parlament pe două direcţii: nu va promova o moţiune de cenzură pînă în primăvara anului viitor, care să dea jos Guvernul, sau, în situaţia în care miniştrii PD se vor retrage, PSD va vota susţinerea Cabinetului Tăriceanu pînă la primăvară, cu condiţia ca în această perioadă să se realizeze negocieri politice pe legile integrării.

PSD s-ar putea retrage de la consultările cu Traian Băsescu

Mircea Geoană a mai declarat, la finele săptămînii trecute, că Biroul Permanent Naţional al partidului va analiza, astăzi, oportunitatea de a mai participa la consultările cu partidele politice, iniţiate de preşedintele Traian Băsescu. Social-democraţii îşi morivează intenţia prin nemulţumirea faţă de declaraţiile făcute vineri, la Craiova, de către şeful statului, care, în viziunea lui Mircea Geoană, "provoacă în mod deliberat o nouă criză politică" şi "nu pare să fi renunţat la ideea alegerilor anticipate". Liderul PSD consideră că Traian Băsescu este incapabil să recunoască propriul eşec şi al coaliţiei în îndeplinirea angajamentelor ce ţin de integrarea noastră în UE. "Laşitatea îl face pe preşedintele Băsescu să arunce responsabilitatea pe umerii PSD, partid care a reuşit să încheie negocierile de aderare", a afirmat Mircea Geoană.

Totodată, liderul PSD a criticat dur modul în care tratează preşedintele Traian Băsescu politica externă. În opinia sa, faptul că şeful statului a catalogat Marea Neagră drept "lac rusesc" este "o gafă diplomatică monumentală". În opinia lui Mircea Geoană, preşedintele Băsescu are un profund sentiment anti-occidental şi anti-rusesc, şi, în plus, jigneşte trei state membre NATO: Turcia, Bulgaria şi propria ţară, dar şi pe cele două state candidate - Ucraina şi Georgia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb