MIRELA IOVU, CEC BANK: "Băncile pot transforma în oportunitate riscul creşterii dobânzii la lei"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 martie 2017

"Băncile pot transforma în oportunitate riscul creşterii dobânzii la lei"

Oprescu, ARB: "Riscul ca dobânda la creditele în lei să crească în viitor este mai mare astăzi, când suntem pe nivele de minim istoric, decât era în urmă cu patru ani, când ROBOR era 3-4% pe an"

Bunescu, BRD: "Acum, la aceste dobânzi, este momentul relansării creditării"

Bancherii au avertizat, ieri, asupra riscului de creştere a dobânzii la creditele în lei, unii dintre aceştia opinând că atât băncile, cât şi clienţii trebuie să fie atenţi la acest aspect, iar alţii considerând că riscul nu este atât de mare şi că băncile îl pot absorbi.

Mirela Iovu, vicepreşedintele CEC Bank, a precizat, în cadrul unui eveniment, referitor la riscul de creştere a dobânzilor la împrumuturile în lei: "Sistemul bancar are capacitatea să facă faţă oricărui risc. Putem transforma orice risc în oportunitate".

Băncile reprezintă un "absorbant de riscuri", dar eliminarea riscurilor să nu însemne şi aruncarea economiei în afara băncilor, a avertizat Sergiu Oprescu, preşedintele Comitetului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), menţionând: "Există o creştere a volatilităţii, iar aceasta presupune o atenţie sporită din partea celor care sunt responsabili de parcursul unor instituţii financiare. Trebuie să fim atenţi atât în calitate de instituţie financiară, cât şi la nivel de client. Este un mesaj pe care l-am transmis de mai multe ori în ultima perioadă: să nu uităm că, inclusiv în România, suntem în momentul de faţă la minime istorice cu ratele de dobândă, deci modul în care construim portofolii de active în această perioadă este important atât pentru noi, cât şi pentru clienţi, pentru că riscul ca această dobândă să crească în viitor este, în orice caz, mai mare astăzi, când suntem pe nivele de minim istoric, decât era în urmă cu, să zicem, patru ani, când ROBOR era 3-4% pe an. Evident că acum, când ROBOR la 3 luni este la 0,8%, riscul ca acesta să se aprecizeze este mult mai mare decât în urmă cu patru ani. Astfel de riscuri trebuie să le conştientizăm şi noi şi clienţii. Datoria noastră este să aducem aceste riscuri în faţa clienţilor şi să le explicităm".

La rândul său, Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD Groupe Societe Generale, consideră că acum este momentul relansării creditării. Domnia sa a menţionat: "În România au scăzut foarte mult aceste dobânzi. Totuşi, pentru activitatea în sine, apelarea la creditele bancare în condiţii rezonabile este o posibilitate mai largă decât înainte. Nu aş vedea o evoluţie dramatică în perioada următoare a creşterii dobânzilor. Rămâne de văzut ce face FED, dar decizia sa poate avea o influenţă marginală".

Petre Bunescu a mai subliniat că băncile au ajuns la un nivel destul de avansat în ceea ce priveşte write-off-urile din bilanţuri, iar în piaţă este suficientă lichiditate: "Chiar dacă băncile mamă au repatriat o anumită lichiditate (...), totuşi subsidiarele de la noi au o lichiditate sănătoasă care aşteaptă o finanţare sănătoasă".

Sergiu Oprescu a menţionat, ieri, că mediul economic, intern şi internaţional, este foarte complex, anul trecut demonstrând că pot apărea surprize pe care nimeni nu le poate anticipa, cum ar fi BREXIT-ul sau rezultatul alegerilor din SUA, care sporesc volatilitatea mediului economic.

Potrivit domniei sale, ţara noastră se confruntă cu problema forţei de muncă, dar şi cu faptul că productivitatea efectivă este aproape de zero, apropiindu-ne de maximul de utilizare a capacităţii de producţie. "Acest aspect poate fi şi o oportunitate de finanţare pentru viitor a capacităţilor de producţie", a evidenţiat bancherul.

Domnia sa a mai spus că populaţia activă a ţării este în scădere, constatare agravată şi de valul emigraţional din ultimii 6-7 ani, punctând că trebuie să avem grijă ce se întâmplă cu productivitatea muncii de la noi. Totodată, domnul Oprescu a menţionat că intrăm într-un nou mediu, şi anume digitalizarea la nivelul bancar. În acest sector concurăm cu celelalte ţări, iar România este pe locul codaş.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. [Text eliminat conform regulamentului]

    "Sistemul bancar are capacitatea să facă faţă oricărui risc. Putem transforma orice risc în oportunitate".

    Lehman Brothers n-a existat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb