MODERNIZARE INUTILĂ, DE 11 MILIOANE DE EURO Piaţa Amzei, aproape pustie de ani de zile

ISABELLE TIŢA
Ziarul BURSA #Companii / 26 septembrie 2016

Piaţa Amzei, aproape pustie de ani de zile

Primarul sectorului 1 Dan Tudorache spunea, în iulie, că redeschiderea Pieţei Amzei este prioritatea de grad zero a primăriei

USR a anunţat că, în piaţa Amzei, va funcţiona un târg tradiţional, doar în week-enduri

Deşi a fost dotată după ultimele standarde, cu o investiţie de 11 milioane de euro, Piaţa Amzei este aproape pustie, de aproximativ opt ani de zile, iar autorităţile vor să o "salveze" prin organizarea unui târg tradiţional, în weekenduri. Explicaţia micilor producători este că locuitorii din împrejurimi s-au dezobişnuit să mai vină în această locaţie întrucât a fost nefuncţională mult timp.

În iulie, Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a cerut conducerii Administraţiei Pieţelor să găsească soluţii ca, până la 1 august 2016, să redeschidă Piaţa Amzei. Într-o întâlnire cu reprezentanţii producătorilor de legume, fructe, ouă şi carne, edilul a stabilit ca Piaţa Amzei să fie redeschisă exclusiv cu producători români, fără intermediari, pentru ca cetăţenii din zonă să beneficieze la ei în cartier de produse proaspete, la cele mai mici preţuri posibile. "Aşa cum am promis în campania electorală, redeschiderea Pieţei Amzei este prioritatea de grad zero a primăriei pe care o conduc.

Este inacceptabil ca o clădire la standarde europene, în care Primăria Sectorului 1 a investit sume importante de bani să stea închisă în timp ce bucureştenii din zona centrală nu au de unde să se aprovizioneze cu produse agro-alimentare de calitate", a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, potrivit unui comunicat din iulie.

Însă, în prezent, îşi desfăşoară activitatea în piaţa voalantă câţiva mici comercianţi care vând fructe şi legume, două căsuţe unde se comercializează brânzeturi şi mezeluri tradiţionale şi câteva florării în spaţii special amenajate.

Administraţia Pieţelor Sector 1 a încercat popularizarea zonei, prin semnarea un acord de parteneriat pentru organizarea de evenimente şi expoziţii, pentru perioada 6 septembrie - 30 decembrie 2016, însă această iniţiativă nu asigură o continuitate, autoritatea mizând mai degrabă pe faptul că micii producători care vor veni la târguri se vor hotărî să rămână.

Întrebaţi ce părere au despre situaţia actuală a locului unde îşi desfăşoară activitatea, comercianţii au declarat ca nu sunt mulţumiţi, întrucât lumea nu mai este obişnuită să se aprovizioneze din piaţa Amzei, din cauza faptului că a stat închisă un timp îndelungat.

Micii producători plătesc chirii de aproximativ 25 de lei pe zi pentru o tarabă, în piaţa volantă, în condiţiile în care spaţiile special amenajate şi modernizate din interiorul Pieţei se închiriază cu 20 de euro metrul pătrat.

Potrivit doamnei Ioana Vochin, consilierul juridic al instituţiei, preţurile de închiriere ale acestor spaţii sunt reglementate de H.C.G.M.B 32/2007, astfel că preţul nu poate scădea sub preţul reglementat de Primăria Sectorului 1 şi nici nu se pot oferi gratuităţi.

În urma lucrărilor de modernizare, Piaţa Amzei se întinde pe o suprafaţă de 7092 mp, fiind structurată pe mai multe zone: piaţa agroalimentară, piaţa de flori, piaţa de fructe, piaţa volantă, raioane de vânzare a produselor alimentare perisabile, spaţii anexe suprafeţelor de desfacere a produselor agroalimentare, spaţii tehnice, spaţii de birouri administrative, parcare subterană, vestiare şi grupuri sanitare. Potrivit informaţiilor oferite de administratorul pieţei, pentru spaţiile comerciale dotate cu dispozitive frigorifice, destinate comercianţilor de carne, s-a organizat o licitaţie în august 2016, rămasă fără solicitări. De asemenea, producătorii agro-alimentari au fost organizaţi într-o piaţă voalantă având în vedere condiţiile meteo ale ultimelor luni, deoarecere costurile pe care le presupunea organizarea lor în spaţiul gândit pentru aceştia nu puteau fi acoperite.

Ioana Voichim a declarat că susţine păstrarea specificului pieţelor din sectorul 1, prin eliminarea intermediarilor şi a falşilor producători agricoli, care cumpără marfă de la depozite şi o revând cu pretenţia de producător autohton.

După modernizare, de Piaţă s-au ocupat două firme care nu au plătit aproape nimic Administraţiei Pieţelor şi au intrat în insolvenţă

Modernizarea Pieţei Amzei s-a făcut cu bani de la bugetul Primăriei sectorului 1 şi dintr-un credit acordat de BCR.

Lucrările de modernizare au început la sfârşitul anului 2008 şi au fost executate de către "Cominco", iar suma finală alocată investiţiei a fost de 50.113.505,97 lei, potrivit Primăriei Sectorului 1: "În ceea ce priveşte durata execuţiei lucrării, aceasta a fost de aproximativ 3 ani, lucrările începând la sfârşitul anului 2008, în momentul încheierii procesului verbal de predare-primire amplasament şi finalizându-se în data de 22.09.2011, odată cu încheierea procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Începând cu 22.02.2012, în baza unui protocol de predare-primire, obiectivul Piaţa Amzei a fost transmisă spre administrare departamentului de specialitate care gestionează pieţele din Sectorul 1, aflat în subordinea Consiliului Local".

Ulterior modernizării, au urmat alte probleme.

Administraţia pieţelor Sector 1 a încheiat în 2013 un contract de cesiune de servicii cu firmele SC MIDEST ENERGY SRL, (avea trei angajaţi în 2011 şi se ocupa cu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, potrivit site-ului Ministerului de Finanţe) şi SC FERGOL INVEST (avea un singur angajat la data încheierii contractului şi se ocupa cu activităţi de realizare a soft-ului la comanda, software orientat către client, potrivit aceleiaşi surse), care nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale şi care nu au plătit Administraţiei aproape nici un ban, conform declaraţiilor făcute de oficialii instituţiei.

Potrivit consilierului juridic AP Sector 1, Ioana Vochin, instituţia a trimis mai multe notificări pentru întârzierea plăţilor, având în vedere că firmele implicate nu au achitat conform contractului, prin urmare s-a ajuns la executarea garanţiei de bună execuţie constituită la dosar, urmate de plângeri penale.

Firma SC FERGOL INVEST a intrat în insolvenţă, prin urmare Administraţia Pieţelor Sector 1 s-a înscris la masa credală, iar creanţele au fost admise.

În decembrie 2014, AP Sector 1 a preluat din nou în administrare Piaţa Amzei. A urmat un an de încercări eşuate de a găsi chiriaşi interesaţi de spaţiile disponibile, deşi AP Sector 1 a organizat mai multe licitaţii în decursul anului 2014.

Ca urmare a interesului scăzut, administratorul a decis să închidă provizoriu piaţa Amzei, în perioada 1 martie - 28 iulie 2016, pentru a preîntâmpina pierderi cauzate de costurile de mentenanţă care nu puteau fi acoperite în aceste condiţii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Soarta pietei Amzei este un caz tipic de utilizare gresita a fondurilor europene, un caz in care banii primiti aduc ceva rau. Piata in sine, este un loc unde oamenii cu posibilitati materiale scazute (sau care nu vor sa irosesca bai) se duc sa asigure produsele de baza la un pret redus. Piata Amzei intotdeauna a fost scumpa insa dupa modernizare, preturile de inchiriere sunt absurde, generand preturi enorme pentru produsele agricole vandute. In 2016, concurenta si mecanismele concurentiale nu mai permit impunerea de preturi prostesti decat catorva pensionari din zona pe care sanatatea ii face captivi in fata celor care vand, restul facand aprovizionarea din alte parti.

    Piata Amzei este demonstratia vie/moarta pentru stupiditatea retetei aplicate, cu ignorarea nevoilor clientelei.

    A fost o piata plina, comert continuu. Aici isi facea cumparaturile Nichita Stanescu, iarna in sacou de catifea reiata, cu un fular in jurul gitului. 

    De aici cumparam flori cind eram tinar (si inca o mai fac, florarii sint singurii care inca mai vin si tin deschis si noaptea). 

    Prin 1996, italienii ne-au finantat un program de dezvoltare a unor piete agro-alimentare in sistem de bursa, in sase orase din tara. 

    Praful s-a ales. 

    Dupa patru ani, cea care fusese facuta, singura, era pustie (cred ca prin Tirgu Mures, nu imi mai amintesc). In partea opusa orasului, vinzatorii continuau sa vinda, pe folii de plastic intinse pe jos - acolo era vadul comercial dintotdeauna, acolo veneau clientii. 

    Importul de know-how este unul dintre cretinismele tipice postrevolutionare, manifest in toate domeniile. 

    Restaurantul din gangul de vizavi de Palatul Telefoanelor, ofera, in menu, "polenta".

    Urmeaza sa urmam cursurile consultantilor straini despre cum se face mamaliga. 

    O situatie asemanatoare este cu centralele termice modernizate cu credite de la BERD. Le-au facut giugiuc (sisteme, computere, lasere, sateliti, OZN-uri) dupa care oamenii s-au debransat pentru ca era foarte scump: de exemplu in Fagaras, Calarasi, Ploiesti, etc

    1. Cretinism euro-national.

    Nu stiu ce explicatii ne poate da actualul primar Tudorache care a fost si viceprimar tot la sect 1.

    Oare chiar garajul de sub Piata Amzei nu poate fi inchiriat pentru locatarii din zona?De ce oare nu putem gasi forma de a trage la raspundere pe domnul primar? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb