Modificarea Codului Fiscal, sursă a creşterii numărului de offshore-uri?

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări #Legislatie / 20 februarie 2013

Modificarea Codului Fiscal, sursă a creşterii numărului de offshore-uri?

Neimpozitarea veniturilor din servicii de consultanţă şi management realizate de străini în ţara noastră riscă să determine oamenii de afaceri să înfiinţeze companii în jurisdicţii cu taxe reduse, prin care să îşi conducă afacerile din ţara noastră.

Eliminarea impozitului pe venitul realizat de către nerezidenţi în ţara noastră din servicii de consultanţă şi management, în urma modificării Codului Fiscal, ar putea să încurajeze crearea de companii în jurisdicţii offshore, prin care firmele româneşti să fie administrate. Începând cu data de 1 februarie, acestor tipuri de venituri nu li se mai aplică stopajul la sursă, ca urmare a abrogării articolului 115, alineatul (1), litera i) din Codul Fiscal, prin Ordonanţa Guvernului nr. 8/2013.

Prestarea de servicii de consultanţă şi/sau management pentru o companie reprezintă principala metodă prin care firmele străine prezente în ţara noas­tră transferă fonduri în străinătate, decontând cos­turi.

Un efect pozitiv al acestei măsuri l-ar reprezenta o creştere a atractivităţii ţării noastre pentru investitorii străini, care pot reduce valoarea profitului realizat de către filiala locală, reducând baza impozabilă. Acum, cheltuielile cu serviciile de consultanţă şi management ale filialelor autohtone, care au statutul de cheltuieli deductibile, nu se mai transformă în venituri impozabile pentru compania-mamă. Astfel, punctul 41 al ordonanţei reduce povara fiscală pentru nerezidenţi, încurajându-i să investească în ţara noastră.

Măsura prezintă, însă, şi un potenţial aspect negativ, din cauză că ar putea duce la creşterea numărului oamenilor de afaceri care înfiinţează firme în centre offshore, prin care să îşi administreze companiile pe care le deţin în ţara noastră.

Centrele financiare offshore sunt ţări sau teritorii care au taxe şi un nivel de reglementare reduse şi care oferă servicii, în special de ordin financiar, către companii străine, valoarea acestor servicii depăşind cu mult dimensiunea economiilor locale. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a identificat 52 de centre offshore, în timp ce Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a întocmit o listă cu 64 astfel de jurisdicţii. Printre cele mai cunoscute ţări se numără Cipru, Olanda, Luxemburg, Liechtenstein, Malta, Bahamas, Elveţia, Singapore şi Panama. Între teritoriile incluse în această categorie se află Insulele Virgine Britanice, Isle of Man, Insulele Cayman, Jersey, Bermuda şi Monaco.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. s-a abrogat litera i), dar s-a largit baza de impozitare la k) (toate serviciile..etc)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb