Neimpozitarea veniturilor din servicii de consultanţă şi management realizate de străini în ţara noastră riscă să determine oamenii de afaceri să înfiinţeze companii în jurisdicţii cu taxe reduse, prin care să îşi conducă afacerile din ţara noastră.
Eliminarea impozitului pe venitul realizat de către nerezidenţi în ţara noastră din servicii de consultanţă şi management, în urma modificării Codului Fiscal, ar putea să încurajeze crearea de companii în jurisdicţii offshore, prin care firmele româneşti să fie administrate. Începând cu data de 1 februarie, acestor tipuri de venituri nu li se mai aplică stopajul la sursă, ca urmare a abrogării articolului 115, alineatul (1), litera i) din Codul Fiscal, prin Ordonanţa Guvernului nr. 8/2013.
Prestarea de servicii de consultanţă şi/sau management pentru o companie reprezintă principala metodă prin care firmele străine prezente în ţara noastră transferă fonduri în străinătate, decontând costuri.
Un efect pozitiv al acestei măsuri l-ar reprezenta o creştere a atractivităţii ţării noastre pentru investitorii străini, care pot reduce valoarea profitului realizat de către filiala locală, reducând baza impozabilă. Acum, cheltuielile cu serviciile de consultanţă şi management ale filialelor autohtone, care au statutul de cheltuieli deductibile, nu se mai transformă în venituri impozabile pentru compania-mamă. Astfel, punctul 41 al ordonanţei reduce povara fiscală pentru nerezidenţi, încurajându-i să investească în ţara noastră.
Măsura prezintă, însă, şi un potenţial aspect negativ, din cauză că ar putea duce la creşterea numărului oamenilor de afaceri care înfiinţează firme în centre offshore, prin care să îşi administreze companiile pe care le deţin în ţara noastră.
Centrele financiare offshore sunt ţări sau teritorii care au taxe şi un nivel de reglementare reduse şi care oferă servicii, în special de ordin financiar, către companii străine, valoarea acestor servicii depăşind cu mult dimensiunea economiilor locale. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a identificat 52 de centre offshore, în timp ce Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a întocmit o listă cu 64 astfel de jurisdicţii. Printre cele mai cunoscute ţări se numără Cipru, Olanda, Luxemburg, Liechtenstein, Malta, Bahamas, Elveţia, Singapore şi Panama. Între teritoriile incluse în această categorie se află Insulele Virgine Britanice, Isle of Man, Insulele Cayman, Jersey, Bermuda şi Monaco.
1. litera k
(mesaj trimis de Adrian în data de 20.02.2013, 09:48)
s-a abrogat litera i), dar s-a largit baza de impozitare la k) (toate serviciile..etc)