MODIFICĂRI "PE ICI, PE COLO..." Guvernul plafonează despăgubirile foştilor proprietari care nu merg la licitaţie

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Politică / 12 aprilie 2013

Guvernul plafonează despăgubirile foştilor proprietari care nu merg la licitaţie

UPDATE 14:20:

Guvernul României precizează că se vor prelua terenuri disponibile din fondul public (de la ADS, ministere, staţiuni şi institute de cercetare), acesta urmând să fie puse la dispoziţia autorităţilor locale.

Executivul mai aduce în vedere exemple de şcoli solicitate pentru retrocedare, dintre acestea făcând parte Facultatea de limbi străine din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Râmnicul Vâlcea, Liceul de artă Nicolae Tonitza din Bucureşti, etc.

---

UPDATE 13:58: Ponta: "Noua lege are drept scop combaterea fenomenului cesiunilor drepturilor litigioase"

Premierul Victor Ponta a explicat, astăzi, că noua lege a restituirii proprietăţilor are drept scop combaterea fenomenului cesiunilor drepturilor litigioase, adăugând că prin legea anterioară 26.200 de proprietari şi urmaşi ai proprietarilor au primit şase miliarde de lei în timp ce o mie de "samsari imobiliari" au primit 7 miliarde de lei din banii statului.

Premierul a precizat că mai trebuie soluţionate 200.000 de dosare, ce reprezintă o povară de 8 miliarde de euro pentru statul român.

"Adevăraţii proprietari au fost mereu amânaţi, au fost încurcaţi în tot felul de reglementări birocratice şi, în acest fel, s-a produs fenomenul vânzării drepturilor litigioase către o nouă categorie apărută în societatea românească, cesionarii de drepturi litigioase sau samsarii imobiliari. Ponderea reală a foştilor proprietari care au primit despăgubiri este extrem de mică în comparaţie cu cea a samsarilor imobiliari", a spus premierul.

----

"Mergem din rău, în mai rău", consideră cei vizaţi de lege

CEDO a împărtăşit unele dintre îngrijorările foştilor proprietari

Autorităţile s-au întors de la CEDO cu o formă modificată a legii privind despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, astfel că, printre altele, aceştia nu vor mai fi obligaţi să participe la licitaţii pentru a-şi obţine despăgubirile.

Guvernul a anunţat că îşi va angaja, miercuri, răspunderea în faţa Parlamentului asupra Legii.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) a publicat, ieri, noua formă a proiectului de lege, care a fost convenită împreună cu oficialii de la CEDO.

George Băeşu, preşedintele ANRP, ne-a declarat, ieri, că o parte din modificările care au survenit în proiectul de lege au fost stabilite în urma întâlnirii cu membrii asociaţiilor foştilor proprietari, reprezentanţi ai prefecturilor şi primăriilor, aces-tea fiind agreate şi de CEDO.

Potrivit afimaţiilor domniei sale, noul draft de lege respectă toate îndrumările care au rezultat în urma consultării de la Strasbourg pe care delegaţia ţării noastre a avut-o cu oficialii europeni.

În noua sa formă, proiectul de lege elimină obligativitatea procedurii licitaţiilor publice, astfel încât cei deposedaţi abuziv de regimul comunist vor putea să aleagă între a participa la licitaţie sau, din contră, să solicite, după 1 ianuarie 2017, emiterea unui titlu de plată pentru cel mult 14% din numărul punctelor acordate prin decizia de compensare şi nevalorificate în cadrul licitaţiilor naţionale.

În vechiul text al legii, foştii proprietari, ale căror imobile nu aveau cum să fie retrocedate pe vechiul amplasament, trebuia să participe la o licitaţie publică şi, în baza punctelor acumulate, ar fi avut posibilitatea să intre în posesia unui alt imobil sau teren.

De altfel, această prevedere a fost dur criticată de foştii proprietari care au afirmat că rezultatul va demonstra că pentru terenurile valoroase se va plăti mai mult decât valoarea lor reală, iar terenurile nevaloroase vor rămâne nelicitate.

Contravaloarea îmbunătăţirilor aduse imobilelor nu mai trebuie achitată

Legea despăgubirilor pentru imobile naţionalizate, avizată de Guvern, nu mai obligă persoanele care vor primi, prin retrocedare, imobilele confiscate de regimul comunist să returneze deţinătorului actual contravaloarea îmbunătăţirilor aduse în timp, obligaţia fiind eliminată după discuţii cu CEDO.

În varianta de dinainte de discuţiile de la Strasbourg, proiectul legii stabilea că, în cazul restituirii în natură a imobilelor, noul proprietar este răspunzător de rambursarea valorii îmbunătăţirilor aduse acestora şi că, până la rambursare, deţinătorii exercită dreptul de retenţie cu privire la imobile.

Unde sunt mai multe titluri de proprietate pe acelaşi amplasament este valabil numai primul

Noul proiect de lege prezintă şi caracter de noutate, prin introducerea unei prevederi care nu se regăsea în legea avizată înainte de întâlnirea cu CEDO. Astfel, dacă au fost emise două sau mai multe titluri de proprietate pe acelaşi amplasament şi care se suprapun total sau parţial, comisia judeţeană va avea dreptul să anuleze titlurile emise ulterior primului certificat de proprietate.

În schimbul titlului de proprietate anulat vor fi aprobate măsuri compensatorii, în natură sau prin echivalent, în bani.

Referitor la retrocedările care vizează terenurile institutelor şi staţiunilor de cercetare, conform noii legi, acestea sunt obligate, ca în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de Guvern, să predea Agenţiei Domeniilor Statului(ADS) terenurile care fac obiectul revendicării, dacă Guvernul nu dispune în mod contrar.

Potrivit legii convenite cu cei de la CEDO, cumpărătorii drepturilor litigioase vor primi un număr de puncte egal cu suma dintre preţul plătit fos-tului proprietar pentru tranzacţionarea dreptului de proprietate şi un procent de 15% din diferenţa până la valoarea imobilului. Dacă din documente nu rezultă preţul plătit fostului proprietar, punctele vor reprezenta echivalentul a 15% din valoarea imobilului.

Îngrijorările foştilor proprietari, împărtăşite şi de CEDO

Avizarea pozitivă a legii proprietăţii cu asumarea răspunderii în sedinţa de Guvern de săptămâna viitoa-re a stârnit numeroase reacţii, atât în plan intern cât şi la nivel european, existând voci în Consiliul Europei care au manifestat anumite rezerve faţă de actul normativ şi funcţionalitatea sa.

Un raport redactat de CEDO în urma întâlnirii tripartite de saptămâna trecută cu reprezentanţii ţării noastre scoate la iveală o serie de aspecte din proiectul de lege care necesită o revizuire atentă.

Documentul relevă 42 de evaluări cu propuneri de schimbare care se aduc textului legii retrocedării pentru sporirea eficienţei şi transparenţei procesului de restituire

Marius Murgu: "Noua formă a legii - o făcătură menită să amâne procesul retrocedărilor"

Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de imobile Naţionalizate Banat, ne-a declarat, ieri, că noua formă a legii este "o făcătură" menită să amâne procesul retrocedărilor: "Noua lege e o mare bătaie de joc. O să ajungem să ne rugăm de samsari să ne cumpere punc-tele".

Domnia sa a precizat că săptămâna viitoare va solicita organizarea unei consultări publice la care îl va invita şi pe premierul Victor Ponta pentru a găsi o soluţie care să fie agreată de toată lumea.

Împreună cu ceilalţi proprietari, Marius Murgu, va solicita rezolvarea chestiunii retrocedărilor în maximum un an, prin acordarea imobilelor sau terenurilor originale, sau, la schimb, prin acordarea de obligaţiuni garantate de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb