"MOL" preia reţeaua croată de benzinării "Tifon"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 august 2007

"MOL" preia reţeaua croată de benzinării "Tifon"

Compania maghiară este interesată să devină unic acţionar al partenerului său local, INACompania petrolieră maghiară MOL, cea mai mare rafinărie din Ungaria, a semnat un contract pentru achiziţionarea a 100% din "Tifon", societate croată care se ocupă cu distribuţia carburanţilor. Acordul a fost încheiat după mai mult de nouă luni de negocieri.

"Tifon" deţine şi operează 36 de staţii de alimentare de pe teritoriul Croaţiei. Compania are în curs de implementare peste 20 de proiecte în locaţii premium, cu termen de finalizare în următorii doi ani. Cota de piaţă a "Tifon" va ajunge, potrivit estimărilor, la 7% până la sfârşitul lui 2007. Tranzacţia cu "Tifon", supusă unor aprobări oficiale, va contribui la atingerea obiectivelor MOL de creştere pe piaţa de retail. În Croaţia, MOL deţine 25% din acţiunile INA, cea mai importantă companie de petrol şi gaze din ţară. Noua achiziţie are acordul partenerilor strategici ai MOL, INA şi al guvernului croat.

Oficialii MOL au precizat că sunt, în continuare, interesaţi de majorarea participaţiei pe care o deţine compania magiară la INA, însă nu va fi lansată o oferă ostilă în acest sens. Luna trecută, guvernul croat a aprobat vânzarea a 7% din INA către actualii şi foştii angajaţi ai companiei, conform legii privatizării INA. Statul a mai distribuit 4% din capitalul companiei INA veteranilor războiului de independenţă din Croaţia, din 1991-1995.

"După transferul acestor acţiuni, vom discuta din nou cu guvernul croat", a declarat directorul executiv şi preşedintele MOL, Zsolt Hernadi. Acesta a subliniat: "În mod sigur nu vom lansa o ofertă nesolicitată la bursa croată, deşi am avea această posibilitate".

Guvernul croatian a listat 17% din INA, cea mai mare întreprindere de stat din ţară, care, la finele lui 2006, avea aproximativ 15.000 de salariaţi în Zagreb şi Londra. INA este cel mai mare distribuitor de combustibili din Croaţia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb