MOL şi Wizz Air încep testarea comercială a combustibilului sustenabil pentru aviaţie

F.D.
Companii / 11 mai 2023

MOL şi Wizz Air încep testarea comercială a combustibilului sustenabil pentru aviaţie

MOL, în cooperare cu Neste, Aeroportul Budapesta, RÜK (Airport Fuel Supply Kft.) şi Wizz Air, începe să testeze comercial lanţul său de aprovizionare cu combustibil sustenabil pentru aviaţie (SAF), potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Proiectul sprijină eforturile mai ample din industria aviaţiei pentru a reduce emisiile de CO2 şi îşi propune să pregătească sistemul de alimentare cu combustibil de pe aeroportul din Budapesta înainte de mandatele UE ce vizează utilizarea amestecurilor SAF, care vor fi introduse în 2025.

În data de 10 mai, Wizz Air a decolat de pe aeroportul din Budapesta pentru prima dată folosind un amestec din Neste MY Sustainable Aviation Fuel furnizat de MOL. În timpul testului SAF, cele mai noi trei avioane Airbus A321neo ale Wizz Air au fost alimentate cu un amestec total de 23,5 tone care conţineau 37% SAF pur şi 63% combustibil Jet A1. Aeronavele au transportat pasageri de la Budapesta la Paris Orly şi către alte câteva destinaţii europene.

Cu aceste zboruri, MOL, în calitate de furnizor de combustibil pentru Aeroportul Budapesta, şi Wizz Air, compania aeriană cu cea mai rapidă creştere din Europa şi cea mai sustenabilă din punct de vedere ecologic pe plan global, au făcut un nou pas pentru a reduce amprenta de mediu a combustibililor. SAF este produs de compania finlandeză Neste din ulei de gătit uzat şi deşeuri de grăsimi animale. Utilizarea SAF reduce emisiile de carbon cu până la 80% pe durata ciclului de viaţă al combustibilului sustenabil, comparativ cu utilizarea combustibilului fosil pentru avioane, se mai arată în comunicat.

Csaba Zsoter, vicepreşedintele senior al diviziei Downstream Fuels a Grupului MOL, a spus: "Obiectivul nostru strategic este de a impulsiona economia circulară a Ungariei şi de a ne face operaţiunile neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. Testăm în mod constant noi tehnologii şi dezvoltăm produse pentru a consolida securitatea aprovizionării cu combustibili cu emisii scăzute de carbon şi pentru a accelera tranziţia ecologică. Până acum, am făcut mai ales paşi în privinţa carburanţilor pentru transportul rutier. La Danube Refinery, de exemplu, co-procesăm uleiuri vegetale, uleiuri de gătit uzate şi grăsimi animale cu componente fosile din 2021, pentru a produce motorină mai sustenabilă. Acum ne mutăm într-o zonă nouă, colaborând cu partenerii noştri pentru a dobândi experienţă în combustibilii pentru aviaţie şi pentru a face industria mai sustenabilă. Sunt încrezător că primul transport SAF, lansat acum ca test comercial, va fi urmat de multe altele."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb