Moldova semnează un acord privind achiziţiile publice comune ale UE pentru a aprofunda cooperarea cu Uniunea în domeniul sănătăţii

R.S.
Internaţional / 9 iulie

Moldova semnează un acord privind achiziţiile publice comune ale UE pentru a aprofunda cooperarea cu Uniunea în domeniul sănătăţii

Moldova semnează un acord privind achiziţiile publice comune ale UE pentru a aprofunda cooperarea cu Uniunea în domeniul sănătăţii, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, Republica Moldova a devenit astăzi, 9 iulie, cea de a 38-a ţară semnatară a Acordului privind achiziţiile publice comune în domeniul sănătăţii, în cursul vizite oficiale întreprinse la Chişinău de Dna Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară. Moldova devine astfel cea de a 6-a ţară candidată la aderarea la UE care face parte din acord.

Acordul privind achiziţiile publice comune este un mecanism juridic şi operaţional care le oferă ţărilor participante posibilitatea de a-şi uni forţele pentru a face faţă unei ameninţări grave la adresa sănătăţii şi de a achiziţiona în comun materiale esenţiale, precum medicamentele şi echipamentele medicale. De exemplu, pe durata pandemiei de COVID-19, datorită acestui acord ţările semnatare au putut să achiziţioneze, beneficiind de condiţii identice, echipamente individuale de protecţie, ace şi seringi pentru vaccinarea împotriva COVID-19, aparate pentru respiraţie artificială şi medicamente.

Aderarea la Acordul privind achiziţiile publice comune permite unei ţări să beneficieze de puterea de cumpărare combinată a statelor membre ale UE şi a ţărilor participante, ceea ce facilitează accesul la contramăsuri medicale în cazul unei urgenţe sanitare şi îmbunătăţeşte securitatea furnizării cu astfel de contramăsuri, prin punerea în comun a necesităţilor şi realizarea de economii de scară.

Comisia, prin intermediul Autorităţii pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA) din cadrul său, gestionează procedurile de achiziţii publice efectuate în temeiul Acordului privind achiziţiile comune, în strânsă colaborare cu ţările semnatare. Aceste ţări pot ulterior să achiziţioneze produsele contractate în funcţie de necesităţi, utilizând bugetele naţionale, se menţionează în comunicat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb