MONITORUL PREŢULUI CARBURANŢILOR Platformă online pentru dezvoltarea concurenţei

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii / 2 iulie 2019

Platformă online pentru dezvoltarea concurenţei

Posesorii de autoturisme şi alte autovehicule pot, în sfârşit, să îşi aleagă de unde să alimenteze autoturismele cu carburanţi, la preţuri mai mici. Ei au la dispoziţie, începând de ieri, "Monitorul preţurilor carburanţilor", o platformă online (www.monitorulpreturilor.info) lansată de Consiliul Concurenţei, de unde vor afla preţurile practicate de către marile reţele de distribuţie a carburanţilor auto.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat: "Prin accesarea gratuită a acestui comparator de preţuri, consumatorii pot afla care sunt cele mai apropiate benzinării, localizarea geografică şi serviciile oferite de acestea, precum şi preţurile practicate. Astfel, aceştia au posibilitatea de a alege, având la îndemână informaţii importante cu privire la oferta existentă pe piaţă în zona geografică de interes. În acest fel se va stimula concurenţa, atât prin preţ, cât şi prin serviciile oferite de companiile implicate în comercializarea cu amănuntul a carburanţilor auto".

Domnia sa a menţionat că la realizarea noii platforme Consiliul Concurenţei a cooperat cu companiile implicate din acest domeniu, iar principalii beneficiari vor fi clienţii.

Bogdan Chiriţoiu a mai spus: "Vrem să facem mai uşor pentru conducătorii auto să identifice staţiile din proximitatea lor sau de pe traseul lor, care le oferă combustibilul la preţul cel mai mic. Variaţiile de preţ nu sunt mari nici între lanţuri, dar ele există şi există şi între staţiile aceluiaşi lanţ. În timp, acest lucru va duce la o convergenţă a preţurilor în jos, adică cei care practică preţuri mai mari să le reducă cu câteva procente. Vrem să punem o presiune asupra preţului vânzărilor cu amănuntul".

"Monitorul preţurilor carburanţilor" este valabil atât sub formă de aplicaţie web, cât şi ca aplicaţie mobilă (IOS şi Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play şi afişează preţurile pentru carburanţii standard şi premium (benzină şi motorină) practicate în staţiile companiilor OMV Petrom, Mol, Rompetrol, Lukoil, Socar şi Gazprom din întreaga ţară, oferind multiple facilităţi de căutare, sortare şi filtrare a datelor.

Aplicaţia arată benzinăriile existente pe o rază de 2 km de locul în care se află utilizatorul, dar raza poate fi extinsă şi la 5 km. Ea poate fi selectată şi pentru traseu, introducând localitatea de origine, aceea de destinaţie, dar şi o localitate intermediară, de pe parcurs.

Deocamdată, aplicaţia nu include şi micii producători de carburanţi, dar lista rămâne deschisă şi, ulterior, aceştia vor intra şi ei în platforma privind monitorizarea preţurilor la carburanţi.

Platforma este gestionată de Consiliul Concurenţei, iar datele şi alte informaţii cu privire la preţuri sunt încărcate în aplicaţie, la nivel naţional, de către companiile partenere. Practic, acestea din urmă răspund de veridicitatea informaţiilor oferite. În cazul în care preţul la pompă va fi diferit (mai mare) de cel afişat de aplicaţie, clientul va putea sesiza Consiliul Concurenţei sau Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului(ANPC) care vor sancţiona companiile ce au oferit informaţii incorecte.

Mihaela Ionescu, secretar general al ANPC, a declarat: "Rolul nostru în acest proiect este de a veghea la o informare corectă şi precisă a consumatorilor. Dacă vor exista diferenţe între preţurile din platformă şi cele afişate la pompă, consumatorii pot reclama acest lucru, atât pe site-ul aplicaţiei, căt şi pe site-ul ANPC, iar noi vom sancţiona companiile pentru dezinformarea consumatorilor".

În viitor, platforma va oferi ca produs şi benzinăriile care sunt dotate cu staţii de încărcare electrică pentru maşinile hibrid şi electrice.

Adrian Nicolaescu, preşedintele boardului director al OMV Petrom Marketing, a afirmat că piaţa carburanţilor din ţara noastră este una liberă, concurenţa este semnificativă şi fiecare companie îşi stabileşte independent preţul. Nicolaescu a spus că, prin intermediul noii platforme, clienţii vor alege de unde să îşi alimenteze autoturismele, în funcţie de preţ şi de calitatea carburanţilor.

Întrebat dacă este adevărat că, atunci când OMV Petrom modifică preţul, celelalte companii se aliniază noului tarif, el a precizat: "Piaţa din România este o piaţă liberă, fiecare operator îşi construieşte preţul şi îşi transmite preţul către staţiile sale. Nu pot spune eu despre ceilalţi competitori cu ce viteză se aliniază sau dacă se aliniază la preţurile făcute de OMV Petrom sau de alţii. Nu cred că este o modalitate gândită prin care ceilalţi îşi construiesc preţul".

La sfârşitul lunii decembrie 2018, Consiliul Concurenţei a semnat un contract cu firma Maguay pentru realizarea aplicaţiei, contractul având o valoare de 1,42 milioane de lei(aproximativ 305.000 de euro).

Platforma de monitorizare a preţurilor are două părţi: prima priveşte carburanţii, iar cea de-a doua, care va fi lansată în această toamnă, este legată de preţurile produselor alimentare.

Consiliului Concurenţei are în derulare şi o analiză pe piaţa carburanţilor, lansată după ce preţul benzinei şi motorinei în România, fără taxe, a depăşit media europeană. În urma anchetei, care va fi gata în perioada următoare, autoritatea va veni cu recomandări pentru creşterea concurenţei pe piaţa carburanţilor.

În noiembrie 2016, Consiliul Concurenţei a lansat www.monitorulpreturilor.info, proiect-pilot, accesibil pentru Bucureşti şi Ilfov, care oferă preţurile pentru 128 de produse alimentare (64 de categorii generice de produse, pentru fiecare dintre acestea fiind disponibile două preţuri de produs individual, cel mai ieftin şi cel mai bine vândut).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb